Maries asteapta de la Socaciu sa ii elimine dintre revolutionari pe impostori

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 23:02
6608 citiri
Maries asteapta de la Socaciu sa ii elimine dintre revolutionari pe impostori
Foto: ProTV

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, ii pune la dispozitie lui Victor Socaciu, instalat miercuri la sefia Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, jurnalele de lupta din decembrie 1989 pentru a-i elimina din randurile revolutionarilor pe cei care au tras si pe impostori.

Cunoscut cantaret in Cenaclul Flacara inainte de 1989, deputat PSD in perioada 2008-2012, Victor Socaciu este unul dintre cei care au cerut in 2008 preschimbarea certificatului de revolutionar conform Legii 341/2004 (cerere de preschimbare 11193 din 3 noiembrie 2004, avizat de Asociatia Luptatorilor in Revolutia din Decembrie din Caras-Severin), scrie Marius Mioc pe blog.

Cererea lui Socaciu a fost analizata si respinsa de catre Comisia Parlamentara a Revolutionarilor condusa chiar de social-democratul, Emilian Cutean, dupa cum arata sinteza sedintei CPRD din 9 septembrie 2008, disponibila pe site-ul Camerei Deputatilor.

In 2008, Victor Socaciu a castigat un nou mandat de deputat si a devenit el insusi membru in comisia parlamentara care verifica preschimbarea certificatelor de revolutionar. Ca urmare, in 31 martie 2009, CPRD a rediscutat certificatul de revolutionar a lui Victor Socaciu si, de aceasta data, a aprobat preschimbarea lui.

Victor Socaciu, sef la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor

Maries: Nu cunosc activitatea revolutionara a lui Victor Socaciu

Invitat de Ziare.com sa comenteze insarcinarea fostului folkist in Cenaclul Flacara ca sef peste problemele complicate cu care se confrunta zecile de mii de revolutionari, falsi sau adevarati, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, nu a dorit sa vorbeasca prea mult despre aceasta alegere surprinzatoare a premierului Victor Ponta.

"Este o numire politica si atat. Eu nu cunosc activitatea revolutionara a domnului Socaciu, nu am vazut dosarul sau si nu m-a interesat aceasta situatie. Singura activitate pe care stiu ca avut-o legat de revolutionari este ca a fost membru al Comisiei parlamentare a revolutionarilor din Decembrie 1989 (CPRD) in mandatul pe care l-a avut ca parlamentar, 2008-2012.

Dar nu am avut nicio tangenta, noi nu am avut solicitari la comisie. Secretariatul General pentru problemele revolutionarilor si CPRD au avut cu precadere activitate pe contestatii, pe tot felul de chestiuni legate de validare sau invalidare de dosare. Noi nu am avut asemenea probleme. Sigur, ma intalneam cu presedintele comisiei, domnul Raymond Luca, cu ceilalti secretari de stat, dar cam atat", a declarat Maries.

Cunoscutul reprezentant al revolutionarilor i-a urat succes lui Victor Socaciu si i-a facut cateva recomandari.

"Atat as vrea sa ii transmit domnului Socaciu: sa aiba intelepciune, sa analizeze tot ce are ca documentatie, ce i-a mai ramas, de fapt, pentru ca s-ar putea sa gaseasca vraiste documentele - din informatiile pe care le am s-a cam umblat la dosare, in ultimele 6 luni cel putin.

Sa analizeze toate etapele de acordare a certificatelor de revolutionar cu mult calm, iar, daca are dorinta, sa apeleze la Asociatia 21 Decembrie pentru a-i pune la dispozitie macar jurnalele de lupta, pentru a-i elimina din randul revolutionarilor pe cei care au tras in decembrie 1989 si, odata cu acestia, si impostorii care au fost facuti pe nedrept revolutionari in ultimii 23 de ani.

Ii urez succes noii echipe. Sper sa fie o noua echipa si sa nu pastreze multe rebuturi care nu au ce cauta in secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor", a declarat Teodor Maries.

De ce i s-a retras certificatul de revolutionar generalului Marin Oana

Ponta sa intrebe in "ograda" PSD despre revolutionarii facuti dupa 2000

Intrebat cum comenteaza declaratia premierului Ponta, potrivit caruia cei care si-au descoperit calitatea de revolutionar dupa 2000 nu vor mai primi bani de la stat, Maries a reamintit ca in acea perioada PSD era la putere.

"Nu cred ca e cazul ca dansul sa intrebe de revolutionarii facuti dupa 2000, cel putin nu la asociatia pe care eu o conduc. Intre 2000 si 2004 la putere erau Adrian Nastase-premier si Ion Iliescu-presedinte. Deci, daca discutam despre revolutionarii facuti atunci, sa ii intrebe, pentru ca sunt in ograda domniei sale. Ei stiu foarte bine ce s-a intamplat in acest secretariat.

In Asociatia 21 Decembrie, cel putin de cand sunt eu presedinte, nu am avut probleme. Am avut un singur caz, al unui angajat pe care l-am dat afara conform statutului, odata gasit colaborator al Securitatii", a spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

Prima sedinta a Guvernului Ponta2: Revolutionarii de dupa 2000 nu primesc bani

Pentru ce s-a intamplat dupa 22 decembrie 1989 nu a fost pedepsit nimeni

Pe de alta parte, intrebat cum comenteaza situatia fostului general Victor Atanasie Stanculescu, care a solicitat instantei in repetate randuri, fara succes, eliberarea din inchisoare pe motive medicale, Teodor Maries a raspuns: "Victor Stanculescu a facut o parte din pedeapsa. Avand peste 60 de ani, ea este mult diminuata si, daca are cu adevarat probleme de sanatate, atunci cei de la Medicina Legala trebuie sa isi spuna cuvantul. Fiecare om are acest drept, mi-as incalca principiile daca as spune 'omul e bolnav, moare, lasa-l acolo!'. Nu, trebuie tratat. Pedeapsa e pedeapsa, boala e boala, viata e viata".

Intrebat, in acest context, cam cati dintre cei vinovati de mortii de la Revolutie au fost pedepsiti pana acum, Maries a reamintit situatia revoltatoare in care ne gasim, la mai bine de 23 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.

"Pentru ce s-a intamplat pana in 22 decembrie 1989 au fost pedepsiti o parte din demnitarii comunisti si din aparatul represiv care au dispus si au executat ordinele la Timisoara, dar pentru ce s-a intamplat dupa 22 decembrie nu a fost pedepsit nimeni.

Au fost pusi sub urmarire in dosarul 21 Decembrie-Revolutie, dar, din pacate, acel dosar zace la Parchetul General, in nelucrare, de peste 4 ani, desi Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat statul roman pentru aceasta", a declarat Teodor Maries.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Socaciu secretariat revolutionari, #Teodor Maries Socaciu, #Maries eliberare Stanculescu, #Asociatia 21 Decembrie , #revolutia