Opinii: Revolutia (II) - Sametova revolucia, revolutia de catifea

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 12:27
2225 citiri
Opinii: Revolutia (II) - Sametova revolucia, revolutia de catifea

Un cuvant intrat in uzul international dupa 17 noiembrie 1989, devenit sinonimul pentru inlaturarea unei puteri pe cale pasnica, fara varsari de sange. In Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria si celelalte tari excomuniste si chiar in cele ex-sovietice, acest gen de revolutie a putut avea loc.

Opinii: Revolutia (I)

La noi a fost nevoie de impuscaturi, de teroristi, scenarii, acte de represiune, inarmarea civililor, zvonuri, "informatii" privind pericole si interventii iminente, revolutionari mai mult sau mai putin bine intentionati, militari mai mult sau mai putin fideli, simulatoare, ordine confuze, demonstratii, represalii, cereri de ajutor strain, circ si din pacate mult sange varsat fara rost, din greseala, din razbunare, din teama, din exces de zel, din interes.

Era posibil in Romania sa avem si noi o revolutie de catifea? Cine stie, poate da, poate nu. Prea multi factori au fost implicati, prea multe "cercuri" de interese, prea multe "partide" implicate in castigarea puterii, prea mult sange latin prin venele romanilor .

Este posibila o astfel de revolutie in Romania? Greu de spus. Deocamdata, se pare ca nu. De ce? Pentru ca ne lipsesc unele din conditii si anume constiinta sociala, responsabilitata civica, educatia sindicala. In orice alta tara europeana, aceasta schimbare ar fi posibila. La noi, nu.

Pentru ca la noi, guvernul, din teama unor demonstratii pasnice care i-ar putea rasturna proiectele, afacerile si in fata carora nu ar avea raspuns pe masura, supraliciteaza, invoca scenarii, scorneste amenintari inexistente, infiltreaza provocatori, pune bete in roate participarii oamenilor la proteste, mai mult sau mai putin legale, dar prin tertipuri josnice oricum, alarmeaza fortele de ordine si armata ca in situatii de extrema urgenta, la intimidare, la provocare si pentru a arata celor ce au de gand fie si sa se apropie de jilturile lor ca ii asteapta pregatiti.

Pentru ca la noi, Guvernele nu demisioneza NICIODATA de buna voie, chiar daca intreaga tara le-ar cere-o, ci numai cu pistolul la tampla. Si asta tine de o educatie civica si politica pe care politicienii nostri, indiferent din care partid fac parte, nu o au.

Pentru ca la noi, sefii fortelor politienesti sau de jandarmerie inca nu au educatia democratiei si nu stiu cand sa spuna nu unor ordine ilegale, desi Constitutia si statutul le dau dreptul sa nu execute ordine in afara legilor. Pentru ca in cazul unor demonstratii chiar si pasnice, sunt in stare sa intre cu tunurile cu apa in demonstranti pentru un individ care imbrancit de altii ar fi impins in zona protejata. Iar acest incident simplu si lipsit de importanta in orice alta tara, in Romania ar declansa lupta intre forte, deci ar legitima interventia in forta a jandarmilor.

Pentru ca la noi Puterea a reusit sa invrajbeasca atat de mult categoriile de oameni intre ele, incat sunt gata sa isi dea in cap unele altora, fara sa clipeasca. Sunt suficiente un cuvant, o provocare, o imbranceala, o injuratura, o sticla, o bricheta pentru a declansa dezastrul.

Pentru ca la noi, oamenii sunt atat de lasi, de indiferenti, de dezbinati, de egoisti, de lipsiti de compasiune, incat trec pe langa un om cazut si il privesc cel mult cu curiozitate, fara insa a pune mana sa il ajute sa se ridice. Si cu un asemenea simt civic nu poti face o revolutie, nici de catifea, nici de fier.

Platim tribut propriei educatii, egosimului si indiferentei fata de semeni. Nimeni nu se misca pana nu ii ard talpile, chiar daca stau in flacari. O femeie a fost in greva foamei de 65 de zile pentru drepturile invatatorilor, iar invatatorii, profesorii, romanii, au mers la serviciu ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Pai daca nici macar colegilor ei nu le pasa, de ce le-ar pasa guvernantilor? Ce, femeia aia ar fi murit pentru ei?

Citeste si:
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 7 decembrie, la şedinţa de bilanţ a CSM, că "anomalii" precum cele generate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie trebuie...
Principiul care este exact același la vârsta de trei luni, ca și la vârsta la care ești eligibil pentru o demnitate publică
Principiul care este exact același la vârsta de trei luni, ca și la vârsta la care ești eligibil pentru o demnitate publică
Nu îți trebuie o inteligență mai mare de cea a unui prunc de trei luni, ca să te prinzi că poți controla mediul tău înconjurător, format din alți semeni, de diferite vârste, prin...