Revolta Moldovei inabusita in menghina Est-Vest

Autor:
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 20:12
7382 citiri
Revolta Moldovei inabusita in menghina Est-Vest
Foto: Unimedia.md

Comentariu de Bogdan Chirieac

Republica Moldova, la fel ca majoritatea statelor ex-sovietice, nu se bucura de o democratie de tip occidental. In Asia centrala, republici precum Kazahstan, Turmekistan sau Uzbekistan au la conducere regi care se trag din fostii secretari generali ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

In Asia, Occidentul a acceptat aceasta stare de fapt. In Europa s-au depus eforturi importante, materiale si umane, pentru a aduce Ucraina si Georgia mai aproape de standardul democratiei europene. Au fost doua esecuri rasunatoare: Viktor Iuscenko, in Ucraina, are o popularitate de sub 10%, iar Mikail Sakasvili, in Georgia, este aproape nebun, punand tot Occidentul in dificultate, in august anul trecut, atunci cand a atacat Rusia, fapt soldat cu invadarea tarii sale de catre Moscova.

In privinta Republicii Moldova, Occidentul nu a avut niciodata o abordare de tip european. Dupa alegerea lui Voronin, in 2001, tara a fost tratata ca o republica din Asia centrala exsovietica. Voronin a capatat mana libera fiind sprijinit indeaproape de Vladimir Putin.

Alegerile legislative din acest an nu au avut nimic deosebit: comunistii le-au furat cu neobrazare, la fel ca si pe cele de acum 4 ani. Si atunci ca si acum, nu doar Kremlinul a felicitat calduros Chisinaul, dar si observatorii OSCE si cei occidentali au considerat ca, in general, alegerile au fost corecte.

Pana aici se poate intelege calculul strategic al Uniunii Europene si al SUA. Republica Moldova este spatiu rusesc si nu ne amestecam peste el. Calculele au fost stricate de cateva zeci de mii de tineri basarabeni care au vrut sa o rupa cu trecutul negru.

O manifestatie pasnica a degenerat intr-una violenta ce a dus la incendierea Parlamentului si Presedintiei. Ca or fi fost tinerii basarabeni de vina sau expertii KGB in misiuni de diversiune nu vom afla precis niciodata.

Nu conteaza ca Vladimir Voronin a acuzat Romania de amestec in treburile interne si incercare de lovitura de stat. Nu conteaza ca ambasadorul roman la Chisinau a fost expulzat imediat, iar cetatenilor romani li s-a interzis intrarea in republica.

Nu conteaza zbaterea politico-diplomatica, fumul gros aruncat de Moscova asupra regiunii. Important este un singur lucru: in fata intregii lumi, zeci de mii de oameni au iesit in piata publica pentru libertate. Nu atat pentru Romania, cat pentru apartenenta la Europa.

In ciuda faptului ca televiziunile din Basarabia nu au dat nicio stire despre evenimente, ca Voronin a taiat Internetul si telefonia mobila, romanii s-au mobilizat si au cerut ajutorul lumii libere.

Rezultatul? Euronews a prezentat stiri albe condamnand violenta manifestantilor si avand grija sa mentioneze ca alegerile au fost corecte. Televiziunile din Marea Britanie nu au acordat spatiu evenimentului. De-a lungul si de-a latul Europei nu a fost niciun fel de declaratii politice in favoarea celor loviti de gloantele militiei sau asfixiati de gaze lacrimogene.

De dincolo de Atlantic nu a sosit niciun mesaj de intarire, de incredere pentru cei care astazi isi risca viata lupatand impotriva unuia dintre ultimele bastioane national-comuniste din lume.

Departamentul de Stat al d-nei Clinton nu a cerut explicatii Moscovei, iar ambasadorul american la Chisinau nu s-a intalnit pentru a-i cere explicatii cu Voronin.

In aceasta situatie, Romania nu a putut sa faca altceva decat sa anunte ca nu va lua niciun fel de masuri de retorsiune in fata declaratiilor de razboi ale Republicii Moldova. Sa fie oare atat de dependenta Europa de gazul rusesc incat sa incalce o valoare fundamentala a civilizatiei Occidentale: dreptul omului la libertate?

Sa fie oare America atat de preocupata de propria criza economica incat presedintele sperantei, Barack Obama, sa ramana surd la zbaterea a 4,6 milioane de europeni? Regimul Voronin este considerat cel mai corupt din Europa, iar Republica Moldova - cea mai saraca tara a continentului, fara drepturi de a avea alegeri libere si corecte.

Aceasta stare se va perpetua in conditiile in care exista deja in regiune enclava sovietica numita Transnistria, zona iesita complet de sub orice jurisdictie si unde principala resursa a economiei este contrabanda de tot felul.

Patriotii basarabeni, care au demonstrat in aceste zile la Chisinau, vor suferi consecinte cumplite dupa ce Voronin isi va repune in functiune masinaria politica. In 2009, un mic stat european, Republica Moldova, nu a avut nicio sansa sa opteze pentru democratie si asta fiindca jocul politic Occident-Rusia a hotarat altceva.

Este istoria care se repeta dupa 1945, cand Romania ca si o buna parte a Europei centrale si de est nu aveau nici ele vreo sansa sa ramana libere si democratice, tot ca urmare a unui joc politic intre Washington si Moscova.

In 2008, in tarile baltice, presedintele Bush recunostea, dupa peste 60 de ani, ca decizia de atunci a Americii a fost o eroare istorica. Presedintele Obama, cel care a facut o impresie atat de buna Europei saptamana trecuta declarand ca a venit pe continent sa asculte nu sa conferentieze, ar trebui poate sa asculte si zicerea deloc falsa a presedintelui Bush.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#revolutie Chisinau, #comunisti revolta Moldova, #batai Chisinau, #libertate Republica Moldova , #revolutia