Revolutia nu ne mai spune nimic (Opinii)

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 19:56
5711 citiri
Revolutia nu ne mai spune nimic (Opinii)
Foto: blogspot.com

Deceptie, frustrare si disperare... in loc de aniversare decenta. A mai trecut un 22 decembrie, la fel de cenusiu ca intotdeauna.

Revolutia romaneasca nu vrea sa intre in cartea de istorie asa cum a fost si asta fiindca deceptionatii nu vor sa accepte adevarul acelor zile si nopti, frustratii n-au fost chemati la impartirea prazii, iar disperatii vad viitorul romanesc in negru. Si, din pacate, ultimii ies mereu in fata.

Pe cine si de ce a dezamagit Revolutia? Pe puritani si pe altii. Cine sunt puritanii? Niste insi pretiosi, nascuti din spuma marii, care declara cu "convingere" ca, inainte de '89, au trait in turnul lor de fildes, fara vreun compromis cu regimul comunist, sertarele fiindu-le doldora de opere interzise de cenzura. Pe care inca nu le-au scos. Intre timp, au facut puzderie de prozeliti.

Cine e curat sa arunce primul piatra

Numai ca, dupa informatiile culese din spatiul public, cetateni absolut "curati" n-au prea existat, cu exceptia regelui Mihai, a celor dimpreuna cu el si a unor exilati, in schimb, dupa "razboi", aceasta categorie a devenit tot mai numeroasa si mai galagioasa, revendicandu-si functii inalte si merite demne de anticul Miles Gloriosus al lui Plautus.

Dupa acesti puritani, niciunul dintre capii revolutiei noastre n-a fost pur, ca si cum va fi existat vreodata o revolutie declansata si condusa de sfinti si mucenici. Ca sa nu se amestece cu pletora "proletarizata" si "plebea comunizata", in acele zile au luptat vitejeste in fata televizoarelor, ascunsi care pe unde au putut. Din lasitate. Ca si mine. Ca majoritatea.

Puritanii adevarati au fost cam sangerosi

Daca sangerosii iacobini ai lui Duport, Barnave, Lameth, Robespierre... au ucis din puritanism, ei bine, puritanii nostri si-ar fi dorit o revolutie facuta de insi curati ca lacrima, nepatati de comunism si de societatea multilateral dezvoltata, de insi geniali ca ei si campioni ai virtutilor.

Pentru puritani, revolutia a fost o simpla lovitura de stat data de Iliescu, Securitate si KGB. Cei peste o mie de tineri ucisi nu sunt eroi, ci victime pentru care capii revolutiei trebuie sa raspunda. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.

Or revolutia romaneasca a reusit sa inlocuiasca regimul ceausist cu un sistem care s-a vrut democratic si care ar putea candva deveni chiar democratic. Ea a fost pregatita si condusa, dupa cum s-au priceput, de catre activisti PCR de rangul al II-lea si militari ai fostului regim, care, fie ce-o fi, au avut vointa si curajul s-o faca. Daca astfel de insi n-ar fi existat, acum statuia odiosului rivaliza cu mausoleul lui Kim Ir Sen. Sau isi inchipuie cineva ca puritanii de azi ar fi iesit cu kalasnikovul in mana la lupta cu hidra rosie...

Ce vina au poporenii?

Ei bine, daca revolutia s-a facut cum s-a facut, cu excese, greseli si victime nevinovate, doar eroii fiind puri, frustratii au devenit disperati, ducand o lupta acerba in spatiul public impotriva fostilor lideri si a faptelor acestora. Victime colaterale? Poporenii si Romania. Si iata cum.

De 23 ani ne demonstreaza zi de zi ca romanii nu sunt in stare de nimic, ca de fapt mamaliga romaneasca n-a explodat, ca democratia nu e pentru noi, ca n-avem stofa de UE, ca industria, agricultura si civilizatia noastra au o problema cu... Miorita si balcanismul funciar, iar revolutia este o pata neagra a istoriei noastre.

Mai lipsea sa ni se spuna ca a fost inutila, iar eroii s-au jertfit de pomana. Ei bine, de cativa ani golul a fost completat.

O alta forma de nostalgie

Pare-se ca aici e vorba de altceva: ii acuza pe romani de neputinte si de complexe de inferioritate ca sa se vada genialitatea lor, faptul ca doar ei sunt de neinlocuit, ca le suntem prea putin recunoscatori, desi ne fac onoarea sa existe printre noi. Va fi fiind vorba si de nostalgie.

Deocamdata ii acuza ei de nostalgie pe cei ce deplang binefacerile epocii "celei mai umane dintre societati", cand locul de munca le era asigurat, iar casa le era repartizata de la stat, cand cuvantul partidului si legile trebuiau respectate de cei mici, fiindca cei mari aveau "statut special", palate luxoase, magazine cu circuit inchis si tot ce voiau. La discretie.

Se vede bine ca tanjesc dupa statu quo-ul de atunci, dupa privilegiile elitei comuniste, altfel ar cobori de pe soclul pe care s-au autoinaltat si ar veni langa militantii pentru democratie si stat de drept, pentru propasirea societatii romanesti. Caci, din fericire, lumea romaneasca postrevolutionara se vrea capitalista si e in curs de a deveni imuna la privilegii. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#deceptie frustrare revolutie, #teorii revolutie furata , #revolutia