Ziare.com

Aderarea Bulgariei la Schengen depinde de rezultatele raportului CE din vara

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 23:01

   

Aderarea Bulgariei la Schengen depinde de rezultatele raportului CE din vara
Aderarea Bulgariei la Schengen va fi legata de rezultatele raportului CE din iulie din domeniul justitie si afaceri interne, a declarat Karel van Kesteren, ambasadorul olandez in Bulgaria.

Van Kesteren a spus, pentru Deutsche Welle, ca Olanda nu si-a schimbat pozitia cu privire la candidatura Bulgariei la Schengen, continuand sa insiste pe progrese solide in combaterea coruptiei si crimei organizate, relateaza Sofia News Agency.

"Aderarea Bulgariei la Schengen presupune eliminarea coruptiei si incredere in sistemul judiciar. Altfel, decizia noastra de a sustine o astfel de miscare ar fi riscanta", a spus diplomatul.

Ambasadorul a mai spus ca, in pofida faptului ca Olanda apreciaza stadiul de pregatire tehnica a Bulgariei, numai acest lucru nu este suficient.

Olanda, Germania, Franta si alte state au amenintat ca vor bloca aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen pana la inregistrarea de progrese tangibile in combaterea coruptiei si crimei organizate.

Pozitia a fost prezentata si de Ben Knapen, ministrul olandez pentru afaceri europene, care a vizitat Bulgaria luna aceasta. "Potrivit lui Knapen, pregatirea tehnica nu are nicio importanta, daca, atunci cand primeste o bancnota de 100 de euro, operatorul se uita in alta parte si lasa sa treaca un camion cu imigranti ilegali in teritoriul bulgar", a subliniat van Kesteren.

Citand afirmatiile ambasadorului german in Bulgaria, Matthias Hopfner, despre doua sisteme judiciare in Bulgaria - unul pentru cetatenii obisnuiti, celalalt pentru "intangibili" - van Kesteren a subliniat importanta unui sistem judiciar de incredere in Bulgaria inainte de aderarea la Schengen.

Declaratia lui Hopfner despre dublul standard in sistemul judiciar bulgar este similara cu opinia ambasadorului american la Sofia, James Warlick, care a declarat ca "exista doua sistem judiciare in Bulgaria - unul pentru cei bogati, care sunt deasupra legii, celalalt pentru bulgarii obisnuiti".

Sursa: rNews

Articol citit de 627 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

salu această poziție normală a acestor state

care pun la locul cuvenit minciunile sitemice oferite de alte colege din UE
nu e normal să iți bați cuie in talpă, doar pentru că te roagă vecinul să il lași pe el să o facă

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor