Ziare.com

Aderarea la Schengen: Statele membre nu au voie sa joace politic cu securitatea cetatenilor europeni

de Siegfried Muresan, europarlamentar
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 08:53

   

Aderarea la Schengen: Statele membre nu au voie sa joace politic cu securitatea cetatenilor europeni
Siegfried Muresan
Comisia Europeana a solicitat miercuri oficial tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sa aprobe integrarea totala a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Citeste toate textele scrise de Siegfried Muresan pentru Ziare.com

Este un semnal politic extrem de important transmis guvernelor statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar si autoritatilor din cele doua capitale, dar, mai ales, de la Bucuresti, care nu trebuie sa puna in pericol sub nicio forma progresele inregistrate pana in prezent.

Intr-o comunicare privind mentinerea si consolidarea spatiului Schengen, Comisia Europeana a atras atentia asupra necesitatii de a finaliza fara intarziere procedurile de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie pentru a spori siguranta Uniunii Europene in fata terorismului si a provocarilor de migratie.

Comisia a subliniat, totodata, ca siguranta UE, in ansamblul ei, depinde de siguranta fiecarui stat membru. Este clar ca problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de Romania, nici de Bulgaria si ca cele doua state pot contribui la solutionarea acestor provocari, lucru pe care Comisia Europeana l-a inteles.

Este timpul ca si guvernele statelor membre care inca se opun aderarii noastre la Schengen sa renunte la duplicitate si la calculele politice si sa accepte ca este mai important pentru securitatea Uniunii Europene, a cetatenilor europeni per ansamblu, dar si a propriilor cetateni ca Romania si Bulgaria sa fie inauntru spatiului Schengen decat in afara lui.

Uniunea Europeana inseamna libera circulatie in interiorul ei a bunurilor si serviciilor, a capitalului si a persoanelor, dar, pentru ca aceasta libera circulatie sa poata functiona in practica, este nevoie sa ne aparam de riscurile care vin din afara granitelor noastre.

Pentru asta, este necesar un control bun al frontierelor externe. Trebuie sa ne protejam cu adevarat granitele astfel incat sa nu mai poata intra nimeni in UE despre care nu stim cine este si daca, prin actiunile lui trecute si recente, nu se poate constitui intr-un pericol la adresa securitatii in interiorul UE odata ce trece de frontierele Uniunii.

De aceea, este necesar sa existe un flux mult mai bun de informatii de tip intelligence intre statele membre cu privire la persoanele suspectate de terorism, de trafic de arme, de droguri sau de fiinte umane.

Asadar, pentru a fi puternici in interior, trebuie sa ne protejam cat mai bine dinspre exterior, fara, insa, a transforma Europa intr-o fortareata si fara a afecta principiile care stau la fundamentul Uniunii Europene si care i-au asigurat stabilitatea si succesul pe care il are astazi.

Aderarea celor doua tari este o decizie care trebuia luata inca din 2012, de cand Romania si Bulgaria indeplinesc toate conditiile tehnice care au fost solicitate si au aratat ca sunt capabile sa securizeze frontiera externa a spatiului Schengen.

Romania a depus eforturi inclusiv financiare foarte mari in plina criza economica pentru a indeplini toate conditiile tehnice care i-au fost cerute pentru a adera la spatiul Schengen si nu exista absolut niciun motiv obiectiv pentru care tara noastra nu este inca membru al spatiului de libera circulatie.

Niciun stat membru al UE nu are voie sa joace politic cu securitatea cetatenilor europeni, indiferent care sunt interesele sale, inclusiv economice, fie ca vorbim despre Portul Rotterdam si rivalitatea lui cu Portul Constanta sau despre orice alte temeri de natura politica.

Ce trebuie sa faca Romania in continuare

Cererea Comisiei Europene de miercuri nu are un impact legislativ imediat, de vreme ce nu aduce schimbari in privinta conditiilor tehnice pe care Romania le indeplineste deja. Insa este un semnal politic extrem de importat transmis atat guvernelor statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei la Schengen, dar si autoritatilor de la Bucuresti, care trebuie sa nu puna in pericol sub nicio forma progresele inregistrate pana in prezent.

Mai mult, Romania trebuie sa fructifice aceasta oportunitate. Guvernul Romaniei, in principal ministrii de Justitie si de Afaceri Interne, trebuie sa initieze un dialog cu ministrii din celelalte state membre, in special cu cei din tarile care se opun aderarii noastre, si sa solicite o abordare corecta si obiectiva, adica acceptarea Romaniei in Schengen cat mai repede.

Pentru a avea succes, avem nevoie de un Guvern credibil, care sa asigure buna functionare a statului de drept, sa intareasca Justitia, nu sa o puna in pericol. Nu este corect ca oamenii cinstiti care vor sa calatoreasca liber in Europa si intreprinzatorii care exporta cu succes in celelalte state europene sa aiba de suferit din cauza controalelor la frontiera.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9405 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aderarea la Schengen

ROMAnia si bulgarii fac parte din marea familie ue de acum ,10 ani cind ne-am sacrificat pentru un ideal suprem ,marea unire cu tarile ue spre bunastarea intregii europe occidentale

 

in acest caz se pare,les jeus son't fais!!!

si cred ca se va alege "totul pentru tara" nu pentru cei care au interesele sa scape basma curata de lege...!!!!!!!!!Asa ca e bye bye pentru cei ce-au atentat la independenta justitiei!!!

 

Apreciez modul in care dl. Muresan prezinta oportunitatile care

se deschid Romaniei. O abordare corecta si optimista, care scoate acest subiect (extrem de important pentru toti romanii) din si deasupra mocirlei politicii de la Bucuresti.

Cert, zbaterea penalilor de a incovoia justitia, este agravant pentru tara si poate duce la capotarea tuturor eforturilor desfasurate de catre diplomatia romana si de catre presedintele Iohannis.

As mai vrea sa scriu ca europarlamentarul Muresan este ceea ce ar fi tebuit sa fie atatia altii inaintea Domniei sale, o persoana atasata valorilor tarii si aspiratiilor nationale, detasate de orice conotatie politica partizana.

Ar putea fi comparati o Daciana, o Elena Basescu, un Becali sau Severin, un actoras parlit, ... cu domnul Muresan? Ma indoiesc. Continuati sa scrieti domnule Muresan si sa va exersati functia de europarlamentar roman.

 

statele care se opun aderarii romaniei

austria,olanda,germania si franta-a spus macron ca romania trebuie sa fie in schengen-dar cand acesta va fi reformat.
dar ne vor cere alta conditie ...deci propun... sa invatam chineza de pe acum ...
ni-hau...

 

DDC 0433(1)

"Trebuie sa ne protejam cu adevarat granitele astfel incat sa nu mai poata intra nimeni in UE despre care nu stim cine este si daca, prin actiunile lui trecute si recente, nu se poate constitui intr-un pericol la adresa securitatii in interiorul UE odata ce trece de frontierele Uniunii."

Acest deziderat este un ideal dificil/imposibil de obtinut in conditiile problemelor de securitate actuale, chiar si pentru tarile cu un nivel foarte bun de organizare si care au facut investitii foarte mari in tehnologie. Nu este cazul in Romania. Vrei, nu vrei, exista si probleme si chiar mai mari in occident decit in Romania. In ciuda masurilor de securitate se intra ilegal in toate tarile din UE sau membre ale zonei Schengen.

Sa nu facem confuzie intre ceea ce vrem ca state membre UE sau Schengen si ce putem sa facem in realitate.

In ce priveste calculele politice, lucrurile stau mai degraba invers. Calcule politice IDEALISTE/NEREALISTE fac aceia care sustin aderarea Romaniei la zona Schengen din motive politice, in ciuda observatiilor/MOTIVELOR(deci exista motive pertinente in ce priveste inoportunitatea aderarii rapide la zona Schengen)... pertinente legate de problemele de securitate venite atit din Romania, cit si din afara ei.

E adevarat ca populatia sustine aderarea Romaniei la zona Schengen, dar e la fel de adevarat ca in mass-media din Romania, si ca urmare a aglomerarii agendei publice cu chestiuni legate de problematica interna, chestiunile de securitate si migratie a fortei de munca nu au fost dezbatute suficient/mai bine zis mai deloc. S-a creat un mit pe care din nestiinta multi pedaleaza acum, cum ca, aderarea la zona Schengen este buna si necesar sa se produca cit mai rapid, fara sa fie insa sustinut si de argumentele tehnice. Contraargumentele lipsesc si ele cu desavirsire. Avem practic doar o jumatate de dezbatere publica in aceasta chestiune, situatie in care parerile oamenilor(invocate adesea ca fiind pro aderare) sint cel mai adesea subiective. Dezbaterea publica in ce priveste aceasta chestiune trebuie sa continue FARA heirupisme politice.

Romania se confrunta cu probleme critice acum(legate de foarte multe proiecte si administrarea responsabila a tarii), care trebuie sa aiba prioritate in fata inceperii unor proiecte noi, care nu fac altceva decit sa devieze atentia publicului de la gestionarea problemelor curente, repet, critice. Nu ne putem permite sa complicam lucrurile acum. Sint si asa destul de complicate. Sa rezolvam intii ce avem de rezolvat si apoi o sa ne ocupam si de problemele aderarii la zona Schengen si la zona Euro. In ce priveste zona Euro, situatia e ceva mai clara pentru ca exista un filtru intre abordarile politice subiective si cele pragmatice, filtru care este mediul economic si jurnalismul de specialitate. Politicienii nu pot sa-i convinga pe economisti ca aderarea la zona Euro e grozava atunci cind economistii isi dau seama ca sintem departe de a fi pregatiti pentru asa ceva.

 

DDC 0433(2)

In ce priveste imbunatatirea schimbului de informatii in materie de intelligence, acesta poate si trebuie sa fie imbunatatit. Nu trebuie sa uitam insa ca solutia la problemele Uniunii Europene si Europei in general, nu este statul politienesc(pentru ca impingerea nivelului de securitate la cote extreme, vrei nu vrei, la asta duce), ci implementarea de politici reponsabile in ce priveste migratia fortei de munca si imigratia legala si ilegala pe parcursul mai multor zeci de ani, politici care, pina acum au fost gresite. Problemele existente in occident sint o proba indubitabila in acest sens. Consecintele abordarilor gresite se vad in mod evident acum, dar au aparut gradual, pe nesimtite, in ultimele zeci de ani si nu vor putea fi anulate in nici un caz(dupa cum se vede foarte bine) rapid, INDIFERENT, cit de corecte devin(daca devin) politicile actuale in ce priveste securitatea si imigratia, orice am face.

Prin urmare, avind in vedere ca aceste probleme sint greu sau imposibil de rezolvat rapid(sau cu totul), tarile care nu au astfel de probleme, trebuie sa aiba politici, reponsabile, care sa le protejeze eficient, de asa maniera incit sa nu repete greselile facute in alte tari in decursul timpului.

Semnalul politic dat de conducerea Comisiei Europene, nu face decit sa intre in contradictie cu abordarile altor oficiali europeni, ceea ce denota, ceea ce se stie deja de ceva vreme si anume faptul ca Uniunea Europeana are probleme serioase care implica chiar si cele mai inalte niveluri administrative ale UE. Nu are sens sa ne ascundem dupa deget.

Progresele inregistrate de Romania in ce priveste chestiunile de securitate nu pot fi puse in pericol de actiunile unor factori politici sau de aderarea sau neaderarea Romaniei la zona Schengen. Aceste progrese sint evidente si ramin(nu sint puse in pericol). Oportunitatea aderarii rapide a Romaniei la zona Schengen este problematica insa.

In ce priveste guvernul Romaniei, momentan, acesta are probleme destul de grave care sint legate de politicile economice gresite si de coruptie si ramine de vazut cum le va putea rezolva. Este prin urmare deplasat in acest moment sa discutam despre implicarea acestui guvern in proiecte noi si spectaculoase. Sint destul de spectaculoase in sensul rau al cuvintului toate scandalurile politice si financiare in care este implicat guvernul actual. Asumarea acum a implementarii unor proiecte noi este inoportuna si contraproductiva. Un nou guvern, chiar si daca va fi perfect(o ipoteza ideala) va avea de rezolvat problemele uriase aparute in 2017. Rezolvarea acestor probleme va fi prioritara si nu aderarea la zona Schengen.

DE CE state importante din UE, isi doresc intarirea controalelor la frontiere si unii politicieni idealisti doresc sa le relaxeze atunci cind problemele de securitate la frontiere sint foarte mari ? Aceasta situatie arata cit de departe/rupta este uneori clasa politica de realitate.

 

Pentru un guvern

corupt cum este guvernul Dragnea si un parlament analfaberic in frunte cu demagogul Tariceanu, intrarea in spatiul Schengen este mai mult o povara decat un succes.
Cu o justitie pusa la zid pe toate posturile TV de catre vechi penali si noii infractori, viitorul spatiu Schengen va avea in statul roman unui din falitii sai.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor