Ziare.com

Aderarea Romaniei la Schengen, negociata in weekend la Consiliul European

de Ana Ilie
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 11:10

   

Aderarea Romaniei la Schengen, negociata in weekend la Consiliul European
Romania si Bulgaria incearca, duminica, la Consiliul European de la Bruxelles, sa puna pe agenda intalnirii chestiunea aderarii la spatiul Schengen. Oficialii ambelor tari incearca sa vina cu o propunere care sa le permita sa negocieze un compromis politic cu privire la aderarea la spatiul Schengen.

Subiectul aderarii ar urma sa fie abordat la nivelul cel mai inalt, al presedintilor si premierilor din statele membre UE.

Ambele tari au facut eforturi diplomatice pentru a ajunge la un compromis politic cu tarile care se opun, adica Olanda si Finlanda. Chiar daca se ajunge, in cel mai optimist caz, la un compromis si aceste tari renunta la obiectii, Consiliul European nu poate lua decizia juridica de a integra cele doua state - am putea vorbi, in cel mai bun caz, doar de un acord politic.

Prin urmare, aderarea se va mai discuta, cel mai probabil, abia dupa rapoartele CE pe justitie din primavara sau din vara lui 2012.

Din punct de vedere tehnic, Romania a indeplinit criteriile la inceputul anului 2011, urmata de Bulgaria. In luna iunie au fost incheiate si toate procedurile din punctul de vedere al evaluarii criteriilor tehnice. Parlamentul European s-a pronuntat, atunci, favorabil primirii Romaniei si Bulgariei in Schengen. O Rezolutie, adoptata la 8 iunie 2011, continea avizul PE pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

La reuniunea Consiliului UE din 9 iunie 2011, a fost confirmata incheierea cu succes a evaluarii Schengen pentru Romania si Bulgaria, fiind stabilita rediscutarea dosarului la reuniunea din 22 septembrie a Consiliului JAI.

La intalnirea ministrilor de Interne din tarile membre UE din 22 septembrie, Olanda si Finlanda au blocat aderarea celor doua tari la Schengen. Nu a fost acceptata nici macar o solutie de compromis gasita de Polonia, tara care detine presedintia rotativa a UE, care ar fi presupus aderarea in etape la Schengen, initial cu frontierele aeriene si maritime. In 2012 ar fi ramas doar de luat o decizie in ceea ce priveste eliminarea controalelor si la frontierele terestre, aceasta fiind a doua etapa a aderarii.

Deoarece in 22 septembrie nu a fost vorba despre un vot ci despre o discutie, orice dezbatere pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost amanata pe termen nedefinit.

La 13 octombrie, Parlamentul European a aprobat inca o rezolutie prin care cere admiterea Romaniei si Bulgariei in Schengen si solicita Consiliului European sa ia toate masurile necesare pentru ca cele doua tari sa poata adera la spatiul comun. In acest text se reaminteste ca nu pot fi impuse criterii suplimentare unor tari care sunt in proces de aderare.

Pana si unii parlamentari finlandezi au votat pentru aceasta rezolutie, semn ca diviziunile interne din Finlanda pe aceasta tema incep sa aiba ecou la nivelul reprezentantilor.

"Romania si Bulgaria merita sa fie in zona Schengen", a spus presedintele PE, Jerzy Buzek.

Eforturile celor doua tari care doresc sa adere la Schengen au continuat. Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a solicitat Olandei organizarea de consultari deschise si pragmatice, alaturi de Bulgaria si cu parteneri europeni precum Franta si Germania, pentru stabilirea unui calendar ferm al aderarii Romaniei la Schengen, in perspectiva Consiliului European din 23 octombrie.

Daca aceasta chestiune nu va fi abordata la Consiliul European, atunci va fi discutata cu ocazia vizitei premierului olandez, Mark Rutte, la Bucuresti, la sfarsitul lui octombrie.

Bulgaria a alocat inca 9,7 milioane de leva - aproape 5 milioane de euro - pentru Schengen, adica pentru plata scannerelor electronice de la punctele de trecere a granitei terestre, dar si alte echipamente necesare politiei de frontiera.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2665 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iar intram ? in pamint ? Nu mai pot , nu mai vreau , vreau in Asia

in Girgistan , sau in bantustan .

 

cu forta

si tot baga Basescu Romania si Bulgaria in Schengen - ii ameninta cu invazia pe olandezi si finlandezi si pana la urma trebuie sa cedeze - stiu ca Basescu va fi ales presedinte UE in 2015 si ii da afara din UE daca se mai opun mult

 

Mi se par mai importante eforturile pentru indeplinirea conditiilor

impuse de UE decat intrarea efectiva in spatiul Shengen!

 

Tiganii din Romania se opun admiterii tarii in Schengen

Asta este concluzia obiectiva care deriva din consecintele faptelor acestora savarsite in Europa

Admiterea in spatiul Schengen numai cu spatiul aerian si/sau cel maritim este un vax inutil

Admitere in integrum sau nimic

 

hai sa ne mai milogim un pic..

de parca n-am fi suficient de jos. Dupa ultimele evenimente intens mediatizate cu tiganii din finlanda si din marea britanie ne mai primeste cucu in schengen.

 

Nu mai cred in minuni

Atata timp cat infractorii romani aflati in spatiul UE continua sa savarseasca infractiuni oribile, iar populatia de etnie rroma sa cerseasca intr-o veselie, nu vom fi acceptati in spatiul Schengen. Am speriat intreaga Europa si nimeni dintre politicienii nostrii nu face nimic pentru a opri acest val de raufacatori .

Presedintele Basescu va avea o sarcina grea.

Nu poate spala fata Justitiei Romane murdarita de ICCJ.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor