Ambasadorul francez: Aderarea Romaniei la Schengen, un cartof fierbinte pentru toate tarile UE

Luni, 10 Februarie 2014, ora 17:35
4201 citiri
Ambasadorul francez: Aderarea Romaniei la Schengen, un cartof fierbinte pentru toate tarile UE

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen a devenit un "cartof fierbinte" pentru toate tarile din Uniunea Europeana, dar si un subiect politic, este de parere ambasadorul francez la Bucuresti, Philippe Gustin.

Diplomatul francez subliniaza, intr-un interviu acordat Mediafax, ca nu exista legatura intre aderarea la spatiul Schengen si subiectul imigratiei si al rromilor.

"Romania nu e in Schengen si rromii sunt peste tot in Europa, iar Marea Britanie nu e in Schengen si are rromi. E simplu, legatura dintre Schengen si migratie e o legatura falsa", a spus Gustin.

Basescu: Imi doresc ca, pana termin mandatul, sa intram in Schengen macar cu aeroporturile

Acesta considera ca aderarea tarii noastre la spatiul Schengen este un subiect de politica interna, deoarece este un subiect de conflict intre oamenii politici - atat cei romani care doresc intrarea in Schengen, cat si cei din diferite tari europene.

"E un subiect devenit politic si apoi fiecare tara a incercat sa scape de acest cartof fierbinte. Azi e vina Olandei, maine va fi vina Germaniei, apoi a Frantei. Niciodata nu a existat un consens. Ori un raspuns pozitiv pe Schengen va veni in momentul unui consens, cand toate tarile vor fi de acord. Trebuie gasit acest consens, si cooperam cu Romania, cu alte tari pentru a ajunge la el cat mai curand posibil", sustine Phillipe Gustin.

Basescu: Imi doresc ca, pana termin mandatul, sa intram in Schengen macar cu aeroporturile

Ambasadorul considera ca "lucrurile pot evolua" in 2014, deoarece nu vor mai fi in contextul unor alegeri politice in Europa, adaugand si ca nu exista nicio legatura juridica intre MCV si aderarea la spatiul Schengen.

"Legatura intre MCV si Schengen este o alta chestiune. (...) Nu e nicio relatie juridica intre MCV si Schengen, dar statul de drept, coruptia sunt elemente care influenteaza decizia anumitor tari. Spre exemplu, referitor la Schengen, cand se ridica controlul la granita - ceea ce nu inseamna ca nu va mai exista control la vama - daca aceste controale nu sunt facute intr-o mod corect, daca cu 100 de euro se pot ascunde lucruri, atunci e ingrijorator pentru securitatea spatiului Schengen.

Nu exista legatura juridica, e adevarat, dar nu puteti impiedica tarile care decid asta, sa spuna 'daca aceasta tara nu a indeplinit toate criteriile statului de drept cuprinse in MCV, imi fac griji pentru maine'. E un lucru normal si nu priveste doar Romania. Priveste si celelalte tari, si priveste, vorbind despre cei care se opun, si tarile care isi pun astfel de intrebari dupa lectura raportului MCV", a explicat Philippe Gustin.

Phillipe Gustin: Anumiti cetateni romani de etnie rroma nu respecta legile Republicii, isi instaleaza cocioabele, fura etc.

Totodata, diplomatul francez este de parere ca raportul MCV din luna ianuarie arata ca "sunt elemente care merg pe calea cea buna".

" (...) Sunt progrese in Romania. Actele de coruptie ale personalitatilor importante sunt pedepsite. Exista un sentiment ca nimeni nu este scutit de pedeapsa. (...) De cand sunt aici, numarul personalitatilor care au fost condamnate si inchise a crescut cu adevarat in ultimul timp. Iar raportul MCV remarca acest lucru, spune ca DNA, ANI si-au facut treaba intr-o maniera foarte corecta.

Si cred ca este o buna evolutie, dar trebuie mers si mai departe pentru a fi atacata coruptia cotidiana, mica coruptie care exista in aceasta tara, dar si in alte tari. Nu e o caracteristica romaneasca. E mai degraba o caracteristica a tarilor din sudul Europei", mai spune trimisul francez la Bucuresti.

Traian Basescu, amendat pentru discriminare fata de minoritatea rroma

Nu in ultimul rand, ambasadorul Frantei in Romania a explicat si care este problema legate de cetatenii romani de etnie rroma.

"Problema cu anumiti cetateni romani de etnie rroma este ca nu respecta legea Republicii si, in special, faptul ca se instaleaza in suburbiile oraselor si construiesc cocioabe care sunt dificil de acceptat, si uneori fura etc. Din aceasta cauza avem astazi o problema: pentru ca nu se respecta legea Republicii", a mai afirmat Phillipe Gustin.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#ambsador francez aderare Schengen, #ambasador francez problema rromi, #rromi aderare Romania Schengen , #Schengen