Ambasadorul nostru in Germania nu stie sa existe o obiectie concreta impotriva intrarii Romaniei in Schengen

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 20:53
5121 citiri
Ambasadorul nostru in Germania nu stie sa existe o obiectie concreta impotriva intrarii Romaniei in Schengen

Ambasadorul Romaniei la Berlin, Emil Hurezeanu, a declarat, sambata, la Cluj, ca nu exista nicio obiectie concreta a Germaniei impotriva intrarii Romaniei in spatiul Schengen.

Prezent la o dezbatere care a avut ca tema influentele economiei germane asupra structurii economiei romanesti, ambasadorul roman a precizat ca dificultatile pe care tara noastra le are de parcurs pentru aderarea la Schengen sunt mai degraba exprimate in mediul politic si diplomatic.

"Eu nu stiu sa existe o obiectie concreta a Germaniei impotriva intrarii Romaniei in spatiul Schengen. Nu a fost exprimata niciodata nicio obiectie in mod concret. Se exprima la nivelul discutiei politice si diplomatice urmatoarea idee - 'tehnic si politic sunteti compatibili cu spatiul Schengen, sunt insa dificultati de parcurs si vedeti, ii convingeti pe francezi si pe olandezi'.

Aud de ani de zile asta si din calitatile mele precedente de observator mai putin constrans, ca sa zic asa, al scenei politice. Mai nou observ ca si povestea cu spatiul Schengen a intrat in tumultul acesta care transforma de la o zi la alta UE intr-o arena de lupte deschise cu rezultat neclar", a declarat Hurezeanu.

Acesta a mai precizat ca, in opinia sa, se afla in derulare o faza de pregatire a unei reforme a spatiului Schengen.

"Presedintele Frantei a vorbit la Bucuresti cu degetul ridicat - li se reprosau uneori germanilor ca fac asta (...) dar de data asta a facut-o presedintele Frantei care a spus ca 'oricum reformam spatiul Schengen si vedem atunci ce rol veti avea'. (...) Asta dupa vreo 500 de milioane deja investiti.

Deci, intre timp, cand vom corespunde din punct de vedere politic, nu vom mai fi apti din punct de vedere tehnic si o luam de la capat", a mai spus ambasadorul.

Emil Hurezeanu a participat sambata, la Universitatea Babes-Bolyai, la dezbaterea "Puterea economica germana si influenta acesteia asupra structurii economiei romanesti", care a avut loc in cadrul Festivalului de Toamna al Economiei Germane - Herbstfest, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Transilvania de Nord (DWNT).

Amintim ca in aceasta saptamana Comisia Europeana a cerut oficial liderilor UE sa aprobe aderarea Romaniei in Schengen, iar Germania este unul din statele care s-au exprimat impotriva acestei idei inca de cand a fost exprimata de seful CE, Jean Claude Juncker, pe 13 septembrie.

Citeste si Aderarea la Schengen: Statele membre nu au voie sa joace politic cu securitatea cetatenilor europeni

Citeste si:
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...