Ambasadorul Olandei: Amanarea intrarii in Schengen poate dura si cinci ani

Vineri, 15 Martie 2013, ora 17:00
3425 citiri
Ambasadorul Olandei: Amanarea intrarii in Schengen poate dura si cinci ani

Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, a admis ca intrarea Romaniei in Spatiul Schengen ar putea fi amanata chiar si timp de 5 ani, daca Romania nu isi rezolva problemele de coruptie.

Declaratia ambasadorului Olandei a fost facuta pentru Calea Europeana, la scurt timp dupa ce un europarlamentar olandez a facut o declaratie similara la Consiliul JAI de la Bruxelles, din luna martie.

Intrebat despre posibilul termen de intarziere de 5 ani pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, van Bonzel a spus ca nu trebuie exclusa o situatie de acest gen, atat timp cat Romania nu va rezolva problemele existente.

Ambasadorul Olandei a mai subliniat ca tara noastra trebuie sa dezvolte reforme in cadrul justitiei, sa arate rezultate in lupta contra criminalitatii organizate si contra coruptiei si, bineinteles, sa-si asigure credibilitate institutionala.

"Indeplinirea unor conditii nu rezolva neaparat problemele care blocheaza in acest moment aderarea Romaniei la Spatiul Schengen", a adaugat van Bonzel.

Excelenta Sa a invitat Romania sa faca eforturi pentru a nu intarzia aderarea la Spatiul Schengen, reamintind ca aceasta depinde numai de noi.

Declaratiile au fost facute, vineri, cu prilejul evenimentului organizat de asociatia Europuls, intitulat Eurosfat - consultari cetatenesti despre starea Uniunii.

In urma cu cateva saptamani, Crin Antonescu a efectuat o vizita in Olanda inaintea Consiliului JAI, iar la intoarcerea in tara a declarat ca aceasta tara nu se mai opune intrarii noastre in Schengen.

Pe de alta parte, premierul Ponta a reiterat joi ideea ca pentru guvernul sau nu mai este o prioritate aderarea la Schengen. "Nu imi stabilesc ca obiectiv intrarea in Schengen, in luna decembrie", a declarat premierul.

Basescu a venit in Parlament cu plan de actiune pe Schengen - ce propune

Cu cateva zile inainte, presedintele Traian Basescu a sustinut un discurs in Parlament in care a propus forului legislativ si Executivului un plan comun de actiune astfel incat Romania sa fie acceptata in Schengen in doua trepte, cu frontierele aeriene si maritime in decembrie si cu cele terestre in primavara anului viitor.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...