Ambasadorul Ungariei spune ca vamesii din Romania sunt pregatiti pentru Schengen

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 21:46
1443 citiri
Ambasadorul Ungariei spune ca vamesii din Romania sunt pregatiti pentru Schengen
Foto: Adevarul

Vamesii din Romania sunt pregatiti pentru aderarea la Schengen, a declarat, miercuri, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, care s-a aratat increzator ca urmatoarea reuniune a grupului de experti europeni va fi favorabila tarii noastre.

Ambasadorul Oskar Fuzes, a carui tara detine presedintia UE, a participat miercuri la prezentarea Sistemului Integrat Vamal de Securizare a Frontierei - eveniment organizat de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), cu sustinerea Ministerului Afacerilor Externe.

Diplomatul ungar a apreciat ca vamesii din Romania sunt pregatiti pentru Schengen si s-a aratat, de asemenea, increzator ca urmatoarea reuniune a grupului de experti Sch-Eval, care va avea loc cel mai probabil la sfarsitul lunii martie, va fi favorabila Romaniei. Ambasadorul Oskar Fuzes a admis insa ca decizia in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi una politica.

Organizational si tehnic Romania este in stare foarte buna

"Eu am convingerea ca, din punct de vedere organizational si tehnic, Romania este in stare foarte buna", a subliniat diplomatul ungar, exprinandu-si aprecierea pentru pregatirea vamesilor si a personalului in vederea aderarii la Schengen.

Intrebat daca Bulgaria reprezinta o problema pentru aderarea Romaniei la Schengen, ambasadorul Ungariei la evitat sa raspunda, insa si-a exprimat speranta ca cele doua tari vor deveni membre ale spatiului Schengen pana la sfarsitul presedintiei ungare a UE.

Intrebat cand vor primi Romania si Bulgaria un calendar in vederea aderarii, ambasadorul Oskar Fuzes a evitat, de asemenea, un raspuns concret, dand asigurari ca situatia va fi clara pana la sfarsitul presedintiei ungare a UE, la 30 iunie 2011.

La prezentarea Sistemului Integrat Vamal de Securizare a Frontierei au participat, miercuri, si reprezentanti ai statelor membre Schengen.

Presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, le-a spus diplomatilor straini prezenti la eveniment ca sistemul asigura un inalt nivel de controlare a frontierei externe a Uniunii Europene. Seful ANV a aratat, de asemenea, ca din structura celor 308 echipamente, aparate, sisteme si instalatii de control care compun cea mai mare unitate nucleara de instalatii radiologice din Romania si cea mai mare din Europa de pe frontiera externa a UE este asigurat controlul atat in linia intai, cat si in linia a doua.

Sistemul Integrat Vamal de Securizare a Frontierei asigura, in acelasi timp, supravegherea frontierei externe aferenta perimetrului si ariei birourilor vamale si a punctelor de mic trafic.

De asemenea, o alta functie a sistemului este de a monitoriza traficul de calatori si marfa cu fluidizarea si dirijarea dinamica a acestuia si separarea pe culoare distincte de acces. Nu in ultimul rand, sistemul are rolul de construi baze de date atat la nivel local, cat si la nivel central, a mai afirmat seful Autoritatii Nationale a Vamilor.

La randul sau, Viorel Ardeleanu, director in MAE roman, a afirmat ca Sistemului Integrat Vamal de Securizare a Frontierei reprezinta un instrument important in procesul de pregatire a Romaniei in vederea aderarii la Schengen si va avea, de asemenea, un rol in prevenirea coruptiei in punctele vamale.

Potrivit ultimelor evaluari ale grupului Sch-Eval, Bulgaria are unele probleme la securizarea frontierei cu Turcia. In cazul Romaniei, rapoartele tehnice pentru granitele terestre au fost pozitive.

Cu toate acestea, Franta a invocat vulnerabilitati la granita si in cazul Romaniei, in special la granita cu R. Moldova, sub pretextul ca Bucurestiul acorda cu usurinta pasapoarte cetatenilor moldoveni. Pe de alta parte, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, sugera la inceputul acestei luni ca vamesii romani sunt vulnerabili la coruptie, intrucat castiga numai 400 de euro pe luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Romania aderare Schengen, #vamesi romani apti Schengen , #Schengen