Americanii avertizeaza ca Bulgaria e foarte corupta. Sofia vrea sa scape de MCV si cere ajutorul Romaniei

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 10:23
5693 citiri
Americanii avertizeaza ca Bulgaria e foarte corupta. Sofia vrea sa scape de MCV si cere ajutorul Romaniei
Foto: Ministerul Afacerilor Externe bulgar

Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, solicita UE sa ridice Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) impus tarii sale si Romaniei dupa aderarea la blocul european.

Intr-o intalnire cu ambasadorul roman in Bulgaria, Anton Pacuretu, Mitov a facut apel la "sprijinul reciproc" intre Sofia si Bucuresti, ceea ce ar face mai usor accesul ambelor tari in zona Schengen, scrie Novinite.

Comentariile sefului diplomatiei bulgare vin dupa ce vicepremierul bulgar, Meglena Kuneva, a avertizat ca Romania ar putea fi decuplata de Bulgaria in ceea ce priveste rapoartele MCV si ar putea adera la zona Schengen mai devreme.

In acelasi timp, Bruce Berton, adjunctul sefului misiunii americane in Bulgaria, a avertizat ca Bulgaria este intr-atat de afectata de coruptie incat s-a ajuns la un nivel de criza, ce afecteaza toti cetatenii tarii. "Din nefericire, ma tem ca in Bulgaria coruptia a ajuns la un nivel critic ce are un impact negativ asupra vietii fiecarui cetatean", a spus Berton.

Aderarea la Schengen: Ministru nou, metode noi - Ce spune Aurescu despre sansele Romaniei

Romania asteapta de mai multi ani, impreuna cu Bulgaria, decizia privind aderarea la Schengen.

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat ca in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen Romania a tot fixat termene, iar abordarea "cea mai prudenta" ar fi ca intai sa se lucreze "intens" si "fara publicitate" la indeplinirea acestui obiectiv de politica externa, urmand ca dupa aceea sa fie comunicate rezultatele, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative.

Intrebat daca urmatorul raport asupra MCV ar putea influenta decizia privind aderarea Romaniei la Schengen, ministrul Afacerilor Externe a raspuns ca nu exista nicio legatura intre cele doua lucruri.

Presedintele Consiliului European ne da o veste buna despre Schengen. Cand am putea adera

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015. Experti ai Comisiei Europene au efectuat, in perioada 22-26 septembrie, o noua misiune de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei Justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, acestia avand o intrevedere cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Etapa de evaluare tehnica a Romaniei (martie 2009-decembrie 2010) s-a finalizat cu rezultate pozitive, iar rapoartele misiunilor de evaluare au evidentiat implementarea, intr-o maniera uniforma si corecta, a tuturor prevederilor acquis-ului Schengen.

Romania indeplineste toate criteriile prevazute de legislatia care reglementeaza aderarea la spatiul Schengen si functionarea acestuia.

In conformitate cu articolul 4, alineatul 2 din Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, decizia Consiliului vizand aderarea Romaniei la spatiul Schengen se adopta cu unanimitate, similar deciziilor anterioare privind extinderea spatiului Schengen cu noi state membre.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Bulgaria eliminare MCV Schengen, #Bulgaria Romania aderare Schengen, #Bulgaria SUA coruptie, #Bulgaria coruptie Schengen , #Schengen