Atributul comun al doamnelor Reding si Cojocaru (Opinii)

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 13:30
6184 citiri
Atributul comun al doamnelor Reding si Cojocaru (Opinii)

Judecatoarea CCR Aspazia Cojocaru si-a gasit un corespondent la capitolul antepronuntare in Europa. Ca o consolare, ba chiar la un nivel extrem de ridicat. Probabil ca n-a fost data uitarii pozitia domniei sale despre referendumul din 29 iulie. Omologul sau in opinii avant la lettre se numeste doamna Viviane Reding.

Tocmai vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul UE al Justitiei. Recent, reprezentanta Marelui Ducat de Luxemburg a afirmat: "Din punctul meu de vedere, nu as fi surprinsa daca statele membre UE vor decide sa nu integreze imediat Romania in spatiul Schengen."

Intr-o formula a stiintelor exacte, aceasta parere se explica. Este arhicunoscut unghiul de reactie al celorlalte state din Benelux (Belgia si Olanda) despre Romania. Realmente ostil daca ne referim, mai cu seama, la afirmatii apartinand unor oficialitati din Tara Lalelelor.

De reamintit ca Luxemburg, una din cele 6 tari fondatoare ale UE, a instituit un parteneriat cu Belgia si Olanda, dand nastere unuia din nucleele de sustinere a aprofundarii metodei comunitare in cat mai multe domenii ale integrarii europene.

Este usor sa privesti cu un fel de superioara detasare de la inaltimea catedrei unui stat -Luxemburg- al carui PIB pe cap de locuitor se ridica in 2010 la 81.000 euro. Ca sa nu mai vorbim de economia stabila, veniturile substantiale, inflatia si somajul scazute.

Ce pilon al integrarii europene in cat mai multe capitole ar fi dispusa intru sustinere doamna Reding daca se expune unor prejudecati? Sunt convins ca profesional este impecabila, dar astfel de consideratii sunt neinspirate si pot crea impresii nefavorabile.

Desigur, criteriile precise impuse de o acceptare in spatiul elitist european trebuie respectate fara tagada, iar Romania a dat dovada ca este cat se poate de preocupata de acest subiect.

Sta marturie precizarea Ministerului roman al Afacerilor Externe care aminteste, ca replica la asertiunea comisarului european pe Justitie, ca insusi presedintele Jose Manuel Barroso a recunoscut indeplinirea de catre Romania a tuturor conditiilor prevazute de acquis-ul Schengen.

Referindu-se la "lupta politica teribila din iulie si august", catalogata drept "un fel de puci parlamentar", doamna Reding a mai declarat ca "derivele cele mai grave au putut fi limitate datorita Mecanismului de Control si Verificare." (MCV)

Este din nou un punct de vedere personal si relativ. Ministerul roman insarcinat cu relatiile internationale precizeaza, ca si Comisia Europeana in nenumarate randuri, ca MCV reprezinta un proces separat, iar autoritatile romane ii respecta recomandarile.

Viviane Reding este in tara sa membra a Partidului Popular Crestin- Social, de centru dreapta. O formatiune care, pentru a utiliza un termen in voga, coabiteaza foarte bine cu Partidul Muncitoresc Socialist intr-un parlament unicameral. Asadar, un pacifism al doctrinelor este perfect posibil.

Pe deasupra, inaltul demnitar al Justitiei a activat vreme de 12 ani in gazetarie, fiind si presedintele Uniunii Luxemburgheze a Jurnalistilor. Prin urmare, echidistanta este o regula deontologica de prim ordin ce se cere respectata. Cu atat mai mult cand activezi intr-un organism international politic.

De altfel, Ministerul roman de Externe a precizat oficial ca "a luat nota cu surprindere" de spusele doamnei Viviane Reding, sustinand ca " astfel de abordari creeaza premisele unui tratament discriminatoriu."

Revenind, reactiile declarative ale d-nelor Aspazia Cojocaru si Viviane Reding dauneaza imaginii Romaniei. E drept, la scari diferite, dar o fac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Reding Romania Schengen, #Aspazia Cojocaru antepronuntare , #Schengen