Attila Korodi: Romania nu are nicio vina ca nu a aderat la Schengen

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 18:25
2724 citiri
Attila Korodi: Romania nu are nicio vina ca nu a aderat la Schengen
Foto: Realitatea TV

Deputatul UDMR, Attila Korodi, membru in comisia pentru politica externa, a declarat pentru Ziare.com ca Romania nu are nicio vina ca nu a fost acceptata joi in spatiul Schengen, ci contextul european nu ne-a fost favorabil.

"Eu cred ca in principiu putem sa vorbim de contextul european, mai ales in aceste tari, si de scepticismul pronuntat. Chiar azi de dimineata (joi n.red.) am avut intalnire, impreuna cu presedintele Kelemen Hunor, cu presedintele Partidului Popular European si ne-a subliniat foarte clar ca Romania, in acest context, nu are nicio vina.

Pur si simplu vorbim de anumite dezbateri publice, care inseamna un blocaj, in acest caz in Olanda, si intr-o masura mult mai mica Finlanda", a precizat deputatul UDMR, intrebat daca tara noastra poate da vina pe partidele extremiste din Olanda si Finlanda pentru esecul aderarii in Schengen.

Attila Korodi reitereaza ca aderarea Romaniei in spatiul Schengen nu tine de un termen exact, ci mai degraba de un context european, care sa "dezghete problema".

"Eu am declarat deja de cateva zile...cred ca in aceasta problema nu Romania va fi cheia. Undeva trebuie sa existe un context european sau un efort european pentru ca pana la urma toate aceste elemente legate de Schengen se leaga si de dezbaterea in legatura cu sustinerea Greciei, in legatura cu problema Portugaliei, Spaniei, adica tarile mai ales nordice, unde se pun intrebari si sunt dezbateri in parlamentele nationale cu privire la suportul financiar al unor probleme din alte tari europene.

Toate acestea ne dau un moment foarte neprielnic si eu sunt sceptic ca daca nu va exista un context european se va putea dezgheta aceasta problema", ne-a mai declarat deputatul UDMR.

Attila Korodi precizeaza ca fara un ajutor din partea principalelor curente politice europene nu vom putea rezolva situatia.

"Fara un ajutor din partea principalelor curente politice europene, fara un ajutor din partea Germaniei, Frantei, pe care le avem in cazul acesta, nu va exista o solutie. Solutia nu va veni din Romania, ci dintr-un context european", a mai spus acesta.

"Nu vreau sa folosesc un limbaj al domnului Lazaroiu, dar putea sa fie orice personaj dintr-un basm romanesc, tot in aceeasi situatie eram", a fost raspunsul lui Attila Korodi cand a fost intrebat ce autoritati sau ministri din Romania ar trebui sa fie sanctionate pentru esecul aderarii la spatiul Schengen.

Schengen: Aderarea Romaniei, amanata pe termen nedeterminat

Discutia din Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost intrerupta joi si nu va mai fi reluata.

Cu alte cuvinte, Romania nu va intra in Schengen din luna octombrie, nici macar partial, cu frontiera aeriana.

Discutiile au fost intrerupte la nivel de ministri, la solicitarea presedintiei poloneze a UE, care incerca sa gaseasca o solutie la faptul ca Olanda si Finlanda au anuntat ca se vor opune prin veto aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Negocierile au continuat intre ambasadorii Romaniei, Bulgariei, Olandei si Finlandei, mediate de cel al Poloniei, dar acestia nu au ajuns la nicio solutie pentru deblocarea situatiei, ceea ce inseamna ca aderarea tarii noastre e blocata pe termen nedeterminat.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a precizat ca amanarea unei decizii privind primirea Romaniei in Schengen este o formula mai buna decat un vot negativ, intrucat mentine deschisa discutia, adaugand ca pana la Consiliul European din octombrie Romania trebuie sa convinga Olanda si Finlanda.

"Da, este o formula care mentine deschisa discutia. Va fi timp. Pana la Consiliu trebuie sa construim in continuare consensul la nivelul tuturor statelor membre, e o decizie care se adopta prin consens", a explicat Baconschi, la Parlament, la reuniunea PPE.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Attila Korodi aderare Romania Schegnen, #aderare Romania Schengen context european , #Schengen