Aurescu: Romania conteaza pe o decizie pozitiva pentru Schengen anul acesta

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 21:08
1532 citiri
Aurescu: Romania conteaza pe o decizie pozitiva pentru Schengen anul acesta
Foto: Arhiva

Romania conteaza pe o decizie pozitiva in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen in cursul acestui an, a declarat, vineri, secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, care a avut consultari la Bucuresti cu secretarul de stat suedez pentru afaceri externe Frank Belfrage.

In ceea ce priveste aderarea la Schengen, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reamintit ca Suedia a fost un sustinator constant al Romania si a adaugat ca partea romana conteaza pe o decizie pozitiva "la nivelul adecvat" in cursul acestui an.

Romania si Bulgaria ar fi urmat sa intre in spatiul Schengen in luna martie, insa, in pofida faptului ca cele doua tari indeplinesc criteriile tehnice, procesul a fost stopat din cauza obiectiilor politice ale Frantei si Germaniei si ale altor state UE, care au cerut rezultate mai convingatoare din partea Bulgariei si Romaniei in combaterea crimei organizate si coruptiei.

Germania si Franta tot nu vor sa primeasca Romania in Schengen

"Pentru Romania, Suedia este un partener privilegiat in UE", a afirmat secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE roman. In acet sens, a reamintit ca Suedia a fost primul stat membru UE care a ratificat Tratatul de aderare al Romaniei.

Bogdan Aurescu a mai afirmat ca discutiile cu secretarul de stat suedez pentru afaceri externe au vizat consolidarea cooperarii in domeniul energiei si a salutat proiectele importante in care investitorii suedezi sunt deja implicati in Romania. " Suntem, de asemenea, interesati de cooperarea in sectorul energetic, in modernizarea sectorului energetic al Romaniei, inclusiv in sectorul energiei regenerabile", a afirmat secretarul de stat pentru afaceri europene.

Acesta a adaugat ca pe agenda discutiilor cu partea suedeza s-a aflat si proiectul cablului submarin Constanta-Istanbul, la al carui studiu de fezabilitate va contribui si o firma suedeza, si a mentionat ca guvernele din Romania si Suedia acorda o mare importanta finalizarii acestui proiect.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a mai declarat ca Romania si Suedia au pozitii similare in ceea ce priveste procesul de extindere a UE, Balcanii de Vest si reformelor Politicii europene de vecinatate, iar ambele tari sustin Republica Moldova. In acest sens, Aurescu a aratat ca partea romana este gata sa coopereze cu Suedia pentru a implementa proiecte comune in Republica Moldova. Ambele state sunt sustinatori fermi ai parcursului european al Republicii Moldova.

Partile au avut si un schimb aprofundat de opinii privind perspectivele solutionarii conflictului transnistrean. De asemenea, cei doi interlocutori au cazut de acord sa continue dialogul privind sustinerea prioritatilor Parteneriatului Estic, in contextul procesului de revizuire a Politicii de Vecinatate a UE.

Pe agenda discutiilor s-a aflat si tema cooperarii in zona Marii Baltice si in zona Marii Negre, unde ambele parti au cazut de acord privind necesitatea schimbului de experienta privind strategiile UE de la Marea Baltica si pentru Regiunea Dunarii, respectiv in perspectiva viitoarei Strategii UE pentru Marea Neagra.

Nu in ultimul rand, precizeaza MAE, a fost exprimata coincidenta de pozitii a celor doua state pentru sustinerea intaririi parteneriatului dintre UE si NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania Schengen, #Romania Bulgaria Schengen , #Schengen