Ziare.com

Baconschi: Aderarea Romaniei la Schengen nu pune in pericol securitatea europeana

de Carmen Negoescu
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 16:01

   

Baconschi: Aderarea Romaniei la Schengen nu pune in pericol securitatea europeana
Ministerul roman al Afacerilor Externe sustine ca nu exista nicio baza reala pentru a justifica declaratia ministrului ministrului pentru Afaceri europene al Frantei, Laurent Wauquiez, potrivit careia aderarea Romaniei (si Bulgariei) la spatiul Schengen ar periclita securitatea Uniunii Europene in ansamblu.

Securitatea Uniunii este o prioritate pentru Romania, preocupata cel putin in egala masura cu celelalte state membre sa o asigure la cele mai ridicate standarde. Investitiile importante facute in securizarea frontierei externe a Uniunii, tehnologia de ultima ora folosita si pregatirea foarte buna in vederea aderarii la Schengen sunt argumente in acest sens", sustine MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste, totodata, ca raportul privind protectia datelor cu caracter personal a fost adoptat de toate statele membre, iar Decizia
Consiliului in acest sens a reprezentat baza legala care a permis Romaniei (si Bulgariei) sa se conecteze la Sistemul de Informatii Schengen (SIS) incepand cu 5 noiembrie 2010. Acest sistem permite incarcarea de date si transmiterea de alerte.

In cele peste doua luni si jumatate de la conectarea la sistem nu au fost inregistrate niciun fel de probleme de tipul celor evocate in declaratia publica a ministrului francez", mai arata documentul MAE.

Ca urmare a consultarii Sistemului Informatic Schengen, autoritatile romane au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalari in SIS.

Misiunile de evaluare Schengen a frontierelor Romaniei s-au finalizat cu rapoarte favorabile, implementarea standardelor Schengen in unele domenii fiind considerate bune practici. Analizele, inclusiv ale autoritatilor comunitare, demonstreaza faptul ca Romania nu reprezinta un risc din punct de vedere al imigratiei ilegale pentru Uniune.

Ministerul roman al Afacerilor Externe ii adreseaza ministrului francez, Laurent Wauquiez, invitatia de a efectua o vizita in Romania pentru a se informa direct asupra situatiei reale, din teren.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 540 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor