Baconschi: Experti din Olanda ar putea veni la frontierele Romaniei

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 11:35
1581 citiri
Baconschi: Experti din Olanda ar putea veni la frontierele Romaniei

Solutia la impasul din dosarul Schengen tine de existenta unor rapoarte pozitive pe reforma Justitiei, dar si de dialogul bilateral cu Olanda, este de parere ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Acesta precizeaza ca exista si posibilitatea ca experti din Olanda sa coopereze cu angajatii romani la frontierele Romaniei.

Teodor Baconschi spune in contextul opozitiei Olandei fata de aderarea Romaniei la Schengen ca "solutia tine de dialogul cu Olanda, in primul rand, care si-a exprimat rezervele, conectand chestiunea MCV, reforma in justitie de data accesului nostru in Schengen.

Dar pe 7 octombrie, premierul olandez s-a intalnit cu doamna Merkel, inteleg ca subiectul a fost din nou abordat. Cred ca mainstreamul democratic olandez e deschis pentru o formula de compromis, dar cum stiti, la Haga e un Guvern minoritar, care e sustinut de o majoritate extrem de fragila in Parlament".

Dar cum poate fi convinsa Olanda sa accepte aderarea Romaniei la Schengen? Ministrul de Externe crede ca totul tine de viitoarele rapoarte ale Comisiei Europene privind reforma Justitiei in Romania, dar si de dialogul bilateral cu Haga.

"Solutia va fi legata atat de poate anticiparea unor rapoarte pozitive pe reforma Justitiei in Romania, cat si dialogul bilateral, direct, il intretinem in fiecare zi, dar si posibilitatea de a creste increderea partenerilor nostri olandezi prin cooperare directa in frontiera.

Cum explica Olanda si Finlanda blocarea aderarii - vezi cand vom intra

S-ar putea imagina si prezenta unor experti din Olanda din acest punct de vedere. S-a evocat si aceasta posibilitate. De altfel, premierul olandez va vizita in noiembrie Romania si cred ca vom avea ocazia de a explica, de a aduce toate argumentele si de a gasi impreuna in spirit european o solutie de compromis".

Citeste mai multe despre Baconschi: Experti din Olanda ar putea veni la frontierele Romaniei pe RFI.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com