Baconschi: Vom intra in Schengen anul acesta

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 19:46
2462 citiri
Baconschi: Vom intra in Schengen anul acesta

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi, la Oradea, ca este optimist in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in acest an, chiar pe durata presedintiei ungare a Uniunii Europene.

"Cred ca vom intra in acest an. Facem toate eforturile politico-diplomatice in acest sens. Evaluarile arata ca Romania este pregatita in acest sens, ca structura este functionala. Ne asteptam la recunoasterea acestei capacitati, de a securiza frontiera UE, de a opri toate formele de trafic si de migratiune ilegala", a precizat ministrul, intr-o conferinta de presa, la sediul PD-L Bihor.

In interventia sa, ministrul Afacerilor Externe a subliniat ca pozitia Romaniei in chestiunea Schengen este "o pozitie de demnitate nationala, care porneste de la principiul egalitatii statelor membre". In acest sens, ministrul Baconschi a aratat ca Romania trebuie sa depaseasca mentalitatea de stat candidat.

"Pozitia noastra de principiu este pozitia unui stat membru, nu a unui stat candidat. Suntem stat membru de patru ani, vrem ca aceleasi reguli sa fie aplicate in cazul nostru ca si in cazul precedentelor extinderi", a subliniat ministrul.

Referindu-se la Mecanismul de Cooperare si Verificare, seful diplomatiei romane a evidentiat faptul ca acesta "este util in domeniul pentru care a fost creat, dar se aplica exclusiv Justitiei".

Teodor Baconschi si-a manifestat speranta ca fortele politice responsabile vor inceta polemica si vor admite ca trebuie sa existe un consens pe acest subiect de interes national.

Ministrul Baconschi a declarat ca urmatorii pasi din calendarul aderarii vor avea loc vineri, 14 ianuarie a.c. cand se va publica raportul final de evaluare pe infrastructura al grupului Sch-Eval (Grupul de Evaluare Schengen), iar in februarie va avea loc Consiliul sectorial Justitie si afaceri interne, la Bruxelles unde este nevoie de consens.

"Noi avem sprijinul presedintiei ungare a UE, pentru ca o decizie politica legata de un calendar de aderare cat mai scurt sa fie luata pe durata celor sase luni in care Budapesta se afla la presedintia rotativa a Uniunii", a mai declarat ministrul Baconschi.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...