Baconschi: Vom intra in Schengen anul acesta

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 19:46
2812 citiri
Baconschi: Vom intra in Schengen anul acesta
Foto: realitateamea.com

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi, la Oradea, ca este optimist in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in acest an, chiar pe durata presedintiei ungare a Uniunii Europene.

"Cred ca vom intra in acest an. Facem toate eforturile politico-diplomatice in acest sens. Evaluarile arata ca Romania este pregatita in acest sens, ca structura este functionala. Ne asteptam la recunoasterea acestei capacitati, de a securiza frontiera UE, de a opri toate formele de trafic si de migratiune ilegala", a precizat ministrul, intr-o conferinta de presa, la sediul PD-L Bihor.

In interventia sa, ministrul Afacerilor Externe a subliniat ca pozitia Romaniei in chestiunea Schengen este "o pozitie de demnitate nationala, care porneste de la principiul egalitatii statelor membre". In acest sens, ministrul Baconschi a aratat ca Romania trebuie sa depaseasca mentalitatea de stat candidat.

"Pozitia noastra de principiu este pozitia unui stat membru, nu a unui stat candidat. Suntem stat membru de patru ani, vrem ca aceleasi reguli sa fie aplicate in cazul nostru ca si in cazul precedentelor extinderi", a subliniat ministrul.

Referindu-se la Mecanismul de Cooperare si Verificare, seful diplomatiei romane a evidentiat faptul ca acesta "este util in domeniul pentru care a fost creat, dar se aplica exclusiv Justitiei".

Teodor Baconschi si-a manifestat speranta ca fortele politice responsabile vor inceta polemica si vor admite ca trebuie sa existe un consens pe acest subiect de interes national.

Ministrul Baconschi a declarat ca urmatorii pasi din calendarul aderarii vor avea loc vineri, 14 ianuarie a.c. cand se va publica raportul final de evaluare pe infrastructura al grupului Sch-Eval (Grupul de Evaluare Schengen), iar in februarie va avea loc Consiliul sectorial Justitie si afaceri interne, la Bruxelles unde este nevoie de consens.

"Noi avem sprijinul presedintiei ungare a UE, pentru ca o decizie politica legata de un calendar de aderare cat mai scurt sa fie luata pe durata celor sase luni in care Budapesta se afla la presedintia rotativa a Uniunii", a mai declarat ministrul Baconschi.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...