Barroso explica amanarea pe Schengen: Ar trebui sa fie posibil, dar nu depinde de noi

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 16:50
1952 citiri
Barroso explica amanarea pe Schengen: Ar trebui sa fie posibil, dar nu depinde de noi

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca oricat ar sprijini Romania si Bulgaria, aderarea la Schengen nu este inca posibila.

"Pozitia noastra, a Comisiei, nu s-a schimbat. Ne-am mentinut pozitia de a sprijini Bulgaria si Romania in acest demers. Dar, trebuie sa fiu realist, decizia este luata de statele noastre membre si, dupa cum stiti, din motive diferite, aceasta nu este inca posibila. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care nu ma pot angaja sa avansez o data precisa", a spus Barroso, potrivit Mediafax.

Barroso a mai precizat ca "din punctul de vedere al Comisiei ar trebui sa fie posibil, dar nu depinde de institutiile europene".

"Decizia depinde de pozitia unor state membre. Aceasta e realitate, e o apreciere foarte onesta. Cred este important ca opinia publica din Romania sa stie exact care sunt provocarile", a declarat presedintele Jose Manuel Barroso.

Presedintele CE a subliniat ca a facut aceste precizari pentru a transmite opiniei publice din Romania "cat de sensibila" este chestiunea Schengen in unele state membre.

"Va spun acestea pentru ca este important pentru opinia publica din Romania sa inteleaga cat de sensibila este aceasta chestiune in unele state membre. Este o chestiune foarte sensibila, pentru ca fortele extremiste o folosesc impotriva unor state membre, impotriva unor parteneri si vecini, impotriva unor principii ale UE", a conchis oficialul european.

Jose Manuel Barroso a declarat, luni seara, ca Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, din cauza ca unele tari se opun.

"Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Aceasta dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil intre Schengen, imigrare, Lampedusa, lucratori detasati. Un amalgam care trebuie denuntat; daca nu, vom fi martorii intensificarii miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase. Pentru ca noi am experimentat in istoria Europei aceasta xenofobie, acest sovinism si nu este un lucru bun.

Europa a trecut prin perioade grele in aceste momente de ultranationalism, protectionism sau sovinism. Trebuie sa le evitam. Sa luam fiecare caz in parte. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile", a declarat presedintele CE, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...