Barroso: Romania indeplineste criteriile aderarii la Schengen

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 16:39
3831 citiri
Barroso: Romania indeplineste criteriile aderarii la Schengen

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reafirmat miercuri, in cadrul dezbaterii ocazionate de discursul sau privind starea Uniunii, rostit in plenul Parlamentului European la Strasbourg, ca Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile necesare pentru aderarea la spatiul Schengen.

Barroso a precizat insa ca Executivul Uniunii Europene are dreptul sa actioneze atunci cand considera ca unele decizii luate de statele membre pot pune sub semnul intrebarii principiile statului de drept.

"Referitor la chestiunea concreta a Romaniei si Bulgariei, am spus deja ca noi credem ca ele au indeplinit criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen si vreau sa reiterez acest lucru si astazi, aici. Aceasta nu inseamna insa ca noi nu avem dreptul de a actiona atunci cand credem ca unele decizii luate de orice stat membru pot pune sub semnul intrebarii unele dintre principiile statului de drept, pe care toate tarile membre le-au acceptat", a spus Barroso.

El a raspuns astfel unei intrebari a eurodeputatei Adriana Ticau (S&D/PSD), care i-a solicitat presedintelui Comisiei Europene sustinerea acesteia pentru aderarea cat mai rapida a Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen.

"Articolul 4 din Tratatul privind Uniunea Europeana mentioneaza ca Uniunea respecta egalitatea statelor membre in raport cu tratatele. Domnule presedinte Barroso, spuneati in discursul dumneavoastra ca 'fara egalitate intre statele membre nu poate exista egalitate intre cetateni'. Am apreciat numeroasele dumneavoastra luari de pozitie prin care recunosteati faptul ca Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen si sustineati aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen.

De aceea, va solicit, domnule presedinte Barroso, sa va delimitati de recentele declaratii ale doamnei comisar Viviane Reding, vicepresedinta a Comisiei Europene, prin care domnia sa evoca o posibila amanare si o posibila introducere de noi criterii pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen", a afirmat Ticau, in interventia sa.

Citeste si:
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Comentarii
OSIRIS
rank 5
Datorită numai si numai lui Băsescu! Presedintele Romaniei! Ha!