Basescu: Imi asum responsabilitatea pentru Schengen, dar problema mare e la justitie

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 12:30
6528 citiri
Basescu: Imi asum responsabilitatea pentru Schengen, dar problema mare e la justitie

Presedintele Traian Basescu a declarat, la sedinta de bilant a CSM, ca isi asuma responsabilitatea politica pentru intarzierea aderarii la Spatiul Schengen, dar ca justitia din Romania are vina cea mai mare pentru asta.

"Din pacate, MCV, cu sau fara voia noastra, a fost acceptat ca o conditie a intrarii in Spatiul Schengen. Eu imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in Spatiul Schengen, pentru ca sunt seful statului, dar in acelasi timp e evident ca marile noastre probleme sunt cantonate in zona justitiei", a spus Basescu.

Totodata, Basescu a cerut CSM sa amane cu cinci zile alegerea conducerii noului CSM, pana la decizia Curtii Constitutionale referitoare la validarea alegerii pentru aceasta institutie.

"La fel cum eu nu pot promulga o lege atat timp cat nu se pronunta CC, nici dumneavoastra nu puteti calca in picioare Curtea. In ce situatie ar fi pus CSM-ul sa fie invalidata hotararea Senatului si dumneavoastra sa fiti cu alegerile facute? Eu am facut doar o sugesie. Stiu ca de regula nu poate fi luata in consideratie daca nu are temei legal. Orice act al Parlamentului atacat la CC ingheata pana la pronuntarea CC. Dumneavoastra puteti fi deasupra Curtii, ati mai facut-o", a spus seful statului.

Politica de resurse umane a esuat

Traian Basescu nu s-a sfiit nici sa critice CSM in legatura cu mai multe probleme, de la transparenta promovarilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie la legea raspunderii magistratilor, dar a si cerut ajutorul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii in rezolvarea acestor probleme.

Un alt punct critic a fost acela ca sunt prea multi magistrati la Parchetul General si prea putini la tribunalele mai mici, astfel incat "justitia din Romania e o piramida cu baza in sus".

Presedintele Traian Basescu s-a aratat de parere ca politica de resurse umane stabilita de CSM a esuat si asta tocmai din cauza CSM, care nu a aplicat-o.

"Politica de resurse umane a esuat. Ea a fost stabilita de CSM in 2008, am participat la sedinta. Trebuie sa recunoastem ca redistribuirea nu a avut loc. Daca facem strategii pe care nu le punem in aplicare... Spre exemplu Parchetul General are 550 de procurori, iar parchetele de pe langa ele au 220 in total. E o piramida care are baza in sus si varful in jos. Poate nu e corecta", a mai acuza seful statului.

El a cerut membrilor CSM sa rezolve aceasta problema si chiar a parut ca le cere sfatul in legatura cu ce trebuie facut.

"Pot fi decizii ale judecatorilor, poate fi o lege, hai s-o facem, sa nu mai aratam asa urat. Sa vedem ce trebuie sa ajustam"

El a mai intrat intr-un dialog cu membrii CSM si referitor la ce trebuie facut in legatura cu ingreunarea proceselor de catre firmele care contesta licitatiile, dar a primit raspunsul ca exista instrumentele legale pentru asta.

Traian Basescu a mai facut si un apel la CSM in legatura cu Legea micii reforme in justitie, el acuzand aceasta institutie ca o blocheaza.

"O problema extrem de delicata mi se pare o apropiere de blocarea legii micii reforme-ea (n.r-blocarea) pare a fi generata de standardul cu volumul optim de activitate. Rugamintea mea-daca exista posibilitatea de a se renunta la acest standard. Aceste standarde au impins primul termen in procese cu 6 la 18 luni. Face pracic inoperanta legea micii reforme. Propun sa incercam sa valorificam tot ce avem in favoarea cresterii sistemului de justitie. Nu va pot obliga, dar sa va rog am dreptul s-o fac", a mai spus Basescu.

Inainte de a se ridica sa plece, presedintele Traian Basescu a mai aruncat o ultima sageata catre magistrati:

"Mental, nu suntem pregatiti sa ne comportam ca o justitie libera", a spus seful statului.

Citeste si:
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Reprezentanţii societăţii civile din Iaşi susţin că George Simion caută să se victimizeze şi nu exclud ca incidentul de luni, 24 ianuarie, cu tânărul care l-a stropit cu cerneală să...
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...
Comentarii
OSIRIS
rank 5
Pt. toată claca de - PeCe-PeSexDe-PeNaLi-isti - Domnul Băsescu presară sare pe rana lui Ponta, pe julitura lui Crin si pe zgarietura de onoare a venerabilului Iliescu, toti trei alunecati deodata pe derdelusul CCR. Hă, Hă, Hă! Ce-am mai ras! Hă, Hă, Hă!