Basescu: Subiectul Schengen, discutat in Consiliul din decembrie, daca nu se ajunge la un compromis

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 19:22
2159 citiri
Basescu: Subiectul Schengen, discutat in Consiliul din decembrie, daca nu se ajunge la un compromis
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Bruxelles, ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi introdus pe agenda Consiliului European din decembri, daca pana atunci nu se ajunge la un compromis cu Olanda si Finlanda.

"Exista o declaratie a presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, care a atentionat ca, daca pana la Consiliul din decembrie nu se gaseste o formula de compromis, care ar trebui sa se suprapuna pe compromisul pe care l-am realizat cu Franta si Germania (aderare in doua etape - n.r.), va pune pe ordinea de zi a Consiliului subiectul accesului in Schengen a Romaniei si Bulgariei", a spus presedintele, la finalul Consiliului European de toamna.

Pe agenda actualului Consiliu European nu figura problema accesului Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, reuniunea fiind dedicata situatiei economice din UE, insa oficialii romani au lasat sa se inteleaga in mai multe randuri ca subiectul aderarii va fi pus in discutie la Bruxelles.

Liderii tarilor europene au decis in cadrul reuniunii de la Bruxelles, din acest weekend, ca Bulgaria si Romania vor adera la spatiul Schengen in doua etape, in martie si iulie 2012, a anuntat duminica premierul Bulgariei Boyko Borisov.

"Pana la sfarsitul anului trebuie gasita o solutie pentru a se asigura intrarea Bulgariei si Romaniei in 2012, lucru scris in protocol la cererea presedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy", a declarat premierul bulgar, citat de agentia Novinite.

Astfel ca, in luna martie, cele doua tari vor intra in spatiul Schengen cu granita aeriana si maritima, iar in luna iulie vor adera si granitele terestre.

"Bulgaria este pregatita pentru aderare, la fel ca si Romania", a mai precizat Borisov.

#Traian Basescu aderare Romania Schengen, #aderare Schengen discutata decembrie , #Schengen