Bulgaria cere Romaniei sa faca eforturi pentru a respecta criteriile Schengen

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 08:42
1953 citiri
Bulgaria cere Romaniei sa faca eforturi pentru a respecta criteriile Schengen
Foto: karadeniz-press.ro

Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, a dat asigurari intr-un interviu ca Bulgaria va indeplini pana in martie 2011 criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen si si-a exprimat speranta ca si Romania va face eforturi similare, sau chiar mai mari in acest sens.

"Atat Romania, cat si Bulgaria trebuie sa isi incheie activitatea pentru a deveni membri ai spatiului Schengen. Pana in martie 2011, Bulgaria va fi gata in ceea ce priveste pregatirea tehnica, pentru a putea fi luata o decizie privind aderarea la Schengen. Sper ca Romania va face eforturi similare sau chiar mai mari pentru a fi gata pana la acea data", a declarat el.

Mladenov a admis si ca Bulgaria si Romania au avut abordari diferite in ceea ce priveste legarea aderarii la Schengen de raportul de monitorizare ale Comisiei Europene. "Cabinetul bulgar le spune problemelor pe nume. Daca nu am fi avut probleme cu sistemul judiciar, nu ar exista un raport de monitorizare. Sunt convins ca, fara a face nicio legatura oficiala intre aderarea la Schengen si raportul CE, acestea vor fi sincronizate astfel incat Bulgaria sa poata adera la spatiul Schengen pana la sfarsitul lui 2011", a precizat el.

Presa bulgara, care a preluat intens interviul acordat de ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, pentru Adevarul, a tras concluzia ca Romania dezaproba strategia adoptata de Bulgaria pentru a intra in Schengen, bazata pe lobby, negocieri si autocritica.

In ceea ce priveste strategia pe care Romania o va aplica in incercarea de a rezolva problema pe care o are cu Franta si Germania, care se impotrivesc includerii noastre, Baconschi a precizat ca Bucurestiul va adopta o atitudine demna, nu se va autoculpabiliza si nici nu va intra in negocieri cu cele doua tari.

"Putem spune: dragi parteneri europeni, suntem stat membru, ne-am facut datoria. Daca vreti sa va faceti si voi datoria, asa cum e scris in Tratatul de Aderare a Romaniei, sunati-ne! Pentru ca este un contract acolo: scrie ca in momentul in care vom indeplini conditiile tehnice vom adera la spatiul Schengen", a punctat ministrul de Externe. El a adaugat ca aceasta varianta i se pare "corecta si demna, din punct de vedere national", pentru ca este vorba despre a "a stopa riscul oricarei discriminari intre statele membre".

In plus, presa bulgara a scris ca ministrul roman acuza pregatirea insuficienta a Bulgariei, din punct de vedere tehnic, pentru reticentele Germaniei. "Cred ca Germania e de acord cu o temporizare, mai ales pentru a astepta niste imbunatatiri pe partea bulgara, unde exista anumite intarzieri tehnice", a declarat ministrul de Externe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#aderare Romania Schengen, #Bulgaria Schengen , #Schengen