Opinii: Bulgaria ciocane la usa Schengen. Romania sparge usa!

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 19:04
5075 citiri
Opinii: Bulgaria ciocane la usa Schengen. Romania sparge usa!
Foto: monstersandcritics.com

Tocmai faceam numaratoarea inversa pana in martie, cand urma sa intram in spatiul Schengen, si ne-a parvenit, hop, stirea ca trenul nostru a plecat pe neasteptate din gara. In consecinta, am ramas pe peron, cu biletele in mana, cu valiza alaturi si fluierand a paguba, intrucat trenul urmator pleaca in 2012, iar altul in 2013.

In plus, am si fost avertizati ca trenurile urmatoare vor fi atat de aglomerate, incat nu ne poate garanta nimeni locuri libere de pe acum, nici macar in picioare.

O sa vedeti voi, ce-o sa patim noi!

Ca urmare, e cazul sa eliberam peronul, sa luam valizele de acolo si sa ne ducem inapoi in sala de asteptare, unde exista suficiente locuri, rezervate anume pentru noi si pentru bulgari.

Acolo, vom avea ocazia sa reflectam la vestile proaste din scrisoarea celor doi ministri europeni, adusa in sacul lui Mos Craciun, ca surpriza, odata cu urarea "La multi ani!".

Numai ca noi, in loc sa reflectam la vestea proasta picata inainte de Mos Ajun, am demarat razboiul cu Mos Craciun: "Romania se va bate pentru drepturile ei".

Cu cine se va bate Romania, domnule presedinte? Cu Europa? Si pentru ce sa se bata? Pentru ca Europa sa inghita pe nemestecate coruptia pe care o acoperim cu imunitatea, crima organizata, pe care o musamalizam cu justitia neorganizata, si justitita debusolata, pe care o busolam cu crima organizata si cu coruptia imunizata?

E ca un fel de amenintare de tipul: daca va mai jucati mult cu focul, o sa vedeti voi, ce-o sa patim noi! Scurt pe doi: "Romania nu accepta discriminari din partea nimanui, nici macar din partea Frantei si Germaniei". Le-a zis-o domnul Basescu, le-a taiat macaroana.

Nu acceptam discriminari, nici din partea lui Mos Craciun

La una ca asta, cred ca domnul Sarkozy a cam bagat-o pe maneca si nici doamna Merkel "nu adoarme fara diazepam, pana nu suna la Cotroceni, sa-si ceara scuze de la omologul roman, ca sa nu-i sara mustarul si mai rau".

Pragmatic gandind, imi pun intrebarea si nu-i gasesc deloc raspunsul: la ce foloseste sa intaratam ostentativ orgoliile Frantei si sa turnam dulceata in galosul Germaniei? Cu ce ne alegem, dand cu tifla spre cele mai puternice tari din UE si batandu-ne singuri cuie in pantofi, ca si cum n-am fi observat ca ele ne-au bagat sula-n coaste?

Poate ar fi fost mai intelept sa recunoastem esecul, s-o lasam balta cu discrimiarea si cu lauda de sine, incercand sa eliminam, una cate una, cauzele ramanerii in urma - ca doar nu suntem zmei, sa punem tocmai noi Europa la zid.

Sub acest aspect, bulgarii se arata mai pragmatici. Fara sa se simta ofuscat de discriminare, presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov a recunoscut sec: "Nu ne-am facut temele. Trebuie sa stim ce conditii mai avem de indeplinit" (BTA). Si a adaugat, referindu-se concret la premier: "Bulgaria nu are nevoie de un serif, ci de un bun manager".

Noi nu avem nici serif, nici manager. Il avem pe Boc. Bulgarii il au si ei pe premierul Boiko Borisov, cel caruia, chiar daca e serif in loc sa fie manager, i s-a facut parul maciuca vazand ca trenul da sa plece si el ramane cu valizele in gara si cu biletele in mana.

Bulgarii nu se indoiesc. Noi ne indoim si ramanem indoiti

Netrecandu-i prin cap ca a fost discriminat, premierul Borisov a declarat scurt, ca sa auda toata lumea: "Niciun bulgar nu se indoieste ca avem coruptie si un sistem judiciar nu prea bun".

Asta imi aminteste de un comentariu - cam regretabil as zice, dar nu lipsit de talc - al fostului presedinte francez Jacques Chirac, rostit atunci cand credeam ca Franta pune bete-n roate intrarii noastre triumfale in UE:

"Una este cand faci parte dintr-o familie deja reunita, in apartamentul ei, si alta este cand cineva bate la usa, ca sa i se deschida", spunea Chirac.

Chiar daca, in sinea mea, nu mi s-a parut deloc diplomatic comentariul presedintelui de atunci al Frantei, tot gasesc ca e mai pragmatioc si mai politicos sa incerci intrarea batand cuviincios la usa, decat incercand sa spargi usa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania spatiu Schengen, #Romania intrare Schnegen, #aderare Schengen Romania , #Schengen