CE va analiza cu obiectivitate aderarea la Schengen - Comisar european

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 22:52
1519 citiri
CE va analiza cu obiectivitate aderarea la Schengen - Comisar european
Foto: Arhiva

Comisia Europeana va analiza obiectiv aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a declarat, joi, Comisarul European pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, aflat intr-o vizita in Romania.

"Comisia Europeana este o institutie obiectiva, isi bazeaza analizele pe principiul obiectivitatii si este atributul statelor europene sa evalueze participarea Romaniei la zona Schengen. Pentru presedintia ungara, chestiunea Schengen este o prioritate si nu as vrea sa speculez pe marginea viitorului. Atat statele membre, Comisia europeana si Romania trebuie sa-si faca temele", a spus Algirdas Semeta, dupa intrevederea de la Parlament cu membri ai Comisiei parlamentare pentru afaceri europene si ai Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital a Senatului.

Discutiile pe aceasta tema au fost criticate de parlamentari, care au fost nemultumiti de raspunsurile primite de la comisarul european si de timpul scurt alocat acestor dezbateri.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea Zgonea a aratat ca Algirdas Semeta a evitat un raspuns complex legat de Schengen, motivand ca se grabeste.

El a adaugat ca din atitudinea comisarului european reiese ca la nivelul Comisiei Europene exista un curent impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Din atitudinea domnului comisar reiese clar ca la nivelul Comisiei Europene exista un curent anti Romania si Bulgaria. Nu stim care este motivul. Nu cred ca coruptia din Romania este mai ridicata ca in alte parti", a spus Zgonea.

Senatorul PD-L Ovidiu Marian a adaugat ca "pe tema Schengen raspunsul a fost destul de vag, ca sa nu spun imprecis".

Mai mult, social-democratul Valeriu Zgonea a criticat scrisoarea Frantei si Germaniei cu privire la aderarea Romaniei la Schengen.

"Pentru ca domnia sa se ocupa de vama si lupta antifrauda, si am gasit doua cuvinte extrem de dure la adresa Romaniei - coruptie si crima organizata - in scrisoarea celor doi colegi din Franta si Germania, am vrut sa-l intreb despre ce este vorba (...) si domnia sa a spus ca se grabeste.

Este un raspuns politic, dar ne-a promis ca va analiza cu foarte multa obiectivitate in cadrul Comisiei Europene fisa Romaniei si asa cum a discutat cu presedintia ungara, prioritatea este ca Romania si Bulgaria sa poata adera la timpul potrivit la Schengen", a completat Zgonea.

Acesta a precizat ca Romania si-a indeplinit cu obiectivitate si la timp aproape toate angajamentele europene, deci nu exista nicio cauza care sa genereze amanarea aderarii.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#aderare Romania Schengen 2011 , #Schengen