Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine face Romania viitorului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 18:26
35794 citiri
Cine face Romania viitorului (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ce e fascinant de dureros la guvernantii nostri e ca actioneaza intotdeauna in ultimul moment, daca nu dupa, si doar ca reactie fata de actiunile altora.

La nivel macro am avut mereu fantasme pentru care ne-am luptat. Dupa '89, am visat cu totii, mai mult sau mai putin, sa ne integram in Europa si NATO. Politicienii smecheri au prins din zbor ideea si i-au dat viata. Nefiind inzestrati pentru a propune un proiect propriu de tara, toti s-au bulucit spre Vest cu un singur gand.

Dar problema nu e directia. Cu atat mai mult astazi, cand Occidentul si Estul si-au dat mana in epoca globalizarii totale, e aproape un semn de proasta informare si gandire disfunctionala sa mai sustii ca doar Vestul este calea, adevarul si viata. Din nemernicie, unii inca au incremenit debusolati intr-un singur punct cardinal. E problema lor, viata isi face drum oricum pe unde si cum poate. Nu e asta pacatul cel mare al politicienilor nostri.

Problema cea mai serioasa e ca generatie dupa generatie, ani la rand, liderii din toate partidele nu au stiut altceva decat sa se prefaca a impartasi visul majoritatii. Cand si asa nu aveau o alternativa, succesul sau insuccesul lor s-a masurat in capacitatea de a trage Romania mai aproape de Vest si de a-i convinge pe liderii europeni ca au si ei de castigat, chiar foarte bine, daca isi intorc privirea spre amaratii din Est.

"Barbarii moderni ai UE" - sub acest titlu am putea sintetiza toate reactiile Vestului fata de Romania ultimilor doi-trei ani.

Nu e nicio intamplare ca fenomenul s-a declansat putin dupa izbucnirea crizei economice. Viata tot mai grea i-a speriat pe blanzii si docilii europeni si i-a transformat in xenofobi cu accente de ultrasi. Abia asta a fost momentul declansator care le-a ridicat primele intrebari alesilor nostri.

A patit-o primul Traian Basescu, iar acum experimenteaza sentimentul Ponta si Crin. Basescu a rezolvat repede problema - un cap in gura Olandei. Cand s-a trezit si-a dat seama ca nu mai e decat un simplu purtator de cuvant al celor impotriva carora striga dupa refuzul primirii in Schengen. S-a linistit definitiv si isi vede de treaba traducerii mesajelor cancelariilor din Vest pe intelesul expertilor in lovituri de stat de la Bucuresti.

Traian Basescu a fost primul care a enuntat fara ocolisuri unica strategie a liderilor in ultimii 23 de ani: castigarea libertatii de miscare si de munca in UE, pentru implinirea fantasmelor inguste de acasa: o plasma, o masina si o casa neterminata.

Pe acelasi drum, pasesc astazi urmasii lui Traian Basescu: Victor Ponta si Crin Antonescu. Cum nici ei nu stiu ce sa faca si de unde sa inceapa sa puna Romania pe propriile picioare, singurul lucru pe care il invata rapid e cum sa intre in gratiile angajatorului cu bani.

Ei invata rapid ce sa-i vanda mai ieftin si ce sa inchida ca sa deranjeze mai putin. Autostrazile - al doilea mare vis al oricarui roman - capata trasaturi mitice si devin in sine replica fidela a legendei Mesterului Manole: orice s-ar incerca, nimic nu se leaga. Doar ca in locul Anei se zidesc an de an, fara succes, mii de cruci pe marginea unor drumuri rupte din alt secol. Si, in ciuda semnelor de la fiecare curba si colt de sat fara canalizare, alesii aleg sa priveasca in alta parte.

In lipsa unor lideri care sa ghideze si sa impulsioneze, cu alesi care se lasa purtati de populisme tot mai ieftine, tara ramane si ea suspendata undeva la marginea drumului, intre o cruce si un drum plin de gauri care nu duce nicaieri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta Antonescu Schengen, #Basescu Romania Schengen , #Schengen