Ciolos despre Schengen: Ma bucur ca Romania invata si sa spuna 'nu'

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 16:18
2341 citiri
Ciolos despre Schengen: Ma bucur ca Romania invata si sa spuna 'nu'
Foto: Arhiva

Comisarul european din partea Romaniei, Dacian Ciolos, declara ca se bucura ca Romania adopta o pozitie demna in privinta aderarii la Schengen, stiind ca are dreptate, dar atrage atentia ca Bucurestiul ar trebui sa asigure un echilibru intre realitatea tehnica si cea politica.

"Cel mai bun aliat al Romaniei in cazul aderarii la Schengen este realitatea tehnica. Nu si cea politica, din pacate. Pe fond, Romania si-a respectat obligatiile in legatura cu pregatirea aderarii la Schengen. Pozitia sa demna in aceasta privinta este, deci, una bazata pe fapte si ma bucur ca, atunci cand este convinsa de dreptatea sa, Romania invata si sa spuna 'nu', respectiv sa isi apere cu fruntea sus o pozitie in care crede", a declarat comisarul european pentru Mediafax.

"La fel de important este si echilibrul pozitiei romanesti: statele membre ale Uniunii Europene sunt parteneri 'in eternitate' ai Romaniei si orice diferenta politica trebuie armonizata sau asumata cu toleranta si generozitate reciproca", a subliniat Ciolos.

Comisarul european a mai spus ca "Romania trebuie sa continue sa isi sustina cu argumente tehnice cauza si este decizia sa daca accepta si o discutie mai larga in legatura cu criterii care depasesc acquis-ul Schengen".

Ciolos a remarcat ca dreptul de libera circulatie al cetatenilor romani in UE "doar cu buletinul" este o realitate si nu este afectat de statutul sau nu de stat Schengen al Romaniei.

"Nu vreau sa credeti ca spun ca strugurii sunt acri: este util si important ca Romania sa intre in Schengen, insa observ cu nedumerire ca opinia publica si chiar clasa politica dramatizeaza excesiv aceasta obligatie a Romaniei, care e pusa pe un fel de picior de egalitate cu aderarea la UE din 2007", a mai spus comisarul european Dacian Ciolos.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...