Aderarea la Schengen: Statele membre nu au voie sa joace politic cu securitatea cetatenilor europeni

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 08:53
10023 citiri

Comisia Europeana a solicitat miercuri oficial tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sa aprobe integrarea totala a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Este un semnal politic extrem de important transmis guvernelor statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar si autoritatilor din cele doua capitale, dar, mai ales, de la Bucuresti, care nu trebuie sa puna in pericol sub nicio forma progresele inregistrate pana in prezent.

Intr-o comunicare privind mentinerea si consolidarea spatiului Schengen, Comisia Europeana a atras atentia asupra necesitatii de a finaliza fara intarziere procedurile de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie pentru a spori siguranta Uniunii Europene in fata terorismului si a provocarilor de migratie.

Comisia a subliniat, totodata, ca siguranta UE, in ansamblul ei, depinde de siguranta fiecarui stat membru. Este clar ca problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de Romania, nici de Bulgaria si ca cele doua state pot contribui la solutionarea acestor provocari, lucru pe care Comisia Europeana l-a inteles.

Este timpul ca si guvernele statelor membre care inca se opun aderarii noastre la Schengen sa renunte la duplicitate si la calculele politice si sa accepte ca este mai important pentru securitatea Uniunii Europene, a cetatenilor europeni per ansamblu, dar si a propriilor cetateni ca Romania si Bulgaria sa fie inauntru spatiului Schengen decat in afara lui.

Uniunea Europeana inseamna libera circulatie in interiorul ei a bunurilor si serviciilor, a capitalului si a persoanelor, dar, pentru ca aceasta libera circulatie sa poata functiona in practica, este nevoie sa ne aparam de riscurile care vin din afara granitelor noastre.

Pentru asta, este necesar un control bun al frontierelor externe. Trebuie sa ne protejam cu adevarat granitele astfel incat sa nu mai poata intra nimeni in UE despre care nu stim cine este si daca, prin actiunile lui trecute si recente, nu se poate constitui intr-un pericol la adresa securitatii in interiorul UE odata ce trece de frontierele Uniunii.

De aceea, este necesar sa existe un flux mult mai bun de informatii de tip intelligence intre statele membre cu privire la persoanele suspectate de terorism, de trafic de arme, de droguri sau de fiinte umane.

Asadar, pentru a fi puternici in interior, trebuie sa ne protejam cat mai bine dinspre exterior, fara, insa, a transforma Europa intr-o fortareata si fara a afecta principiile care stau la fundamentul Uniunii Europene si care i-au asigurat stabilitatea si succesul pe care il are astazi.

Aderarea celor doua tari este o decizie care trebuia luata inca din 2012, de cand Romania si Bulgaria indeplinesc toate conditiile tehnice care au fost solicitate si au aratat ca sunt capabile sa securizeze frontiera externa a spatiului Schengen.

Romania a depus eforturi inclusiv financiare foarte mari in plina criza economica pentru a indeplini toate conditiile tehnice care i-au fost cerute pentru a adera la spatiul Schengen si nu exista absolut niciun motiv obiectiv pentru care tara noastra nu este inca membru al spatiului de libera circulatie.

Niciun stat membru al UE nu are voie sa joace politic cu securitatea cetatenilor europeni, indiferent care sunt interesele sale, inclusiv economice, fie ca vorbim despre Portul Rotterdam si rivalitatea lui cu Portul Constanta sau despre orice alte temeri de natura politica.

Ce trebuie sa faca Romania in continuare

Cererea Comisiei Europene de miercuri nu are un impact legislativ imediat, de vreme ce nu aduce schimbari in privinta conditiilor tehnice pe care Romania le indeplineste deja. Insa este un semnal politic extrem de importat transmis atat guvernelor statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei la Schengen, dar si autoritatilor de la Bucuresti, care trebuie sa nu puna in pericol sub nicio forma progresele inregistrate pana in prezent.

Mai mult, Romania trebuie sa fructifice aceasta oportunitate. Guvernul Romaniei, in principal ministrii de Justitie si de Afaceri Interne, trebuie sa initieze un dialog cu ministrii din celelalte state membre, in special cu cei din tarile care se opun aderarii noastre, si sa solicite o abordare corecta si obiectiva, adica acceptarea Romaniei in Schengen cat mai repede.

Pentru a avea succes, avem nevoie de un Guvern credibil, care sa asigure buna functionare a statului de drept, sa intareasca Justitia, nu sa o puna in pericol. Nu este corect ca oamenii cinstiti care vor sa calatoreasca liber in Europa si intreprinzatorii care exporta cu succes in celelalte state europene sa aiba de suferit din cauza controalelor la frontiera.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Comisia Europeana aderare Romania Schengen, #Olanda Germania blocat Romania Schengen , #Schengen