Aderarea Romaniei la Schengen, cel mai probabil amanata

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 10:57
9745 citiri
Aderarea Romaniei la Schengen, cel mai probabil amanata

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi amanata fata de data stabilita, 31 martie 2011.

Desi declaratia ii apartine ministrului ungar de Interne Sandor Pinter, a carui tara a preluat la 1 ianuarie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, oficialii romani sustin ca aceasta ar fi fost gresit tradusa, iar cei maghiari ca a fost scoasa din context.

Potrivit agentiei germane DPA, Pinter ar fi spus ca ambele tari trebuie sa mai indeplineasca "unele sarcini", motiv pentru care nu pot accede in spatiul Schengen in aceasta primavara.

Conform aceleiasi surse, ar trebui ca "pana in luna iunie sa fie clar ce sarcini mai trebuie sa indeplineasca Romania si Bulgaria", dupa care cel mai apropiat termen ce poate intra in discutie este luna octombrie.

Mai grav pentru Romania e ca sansele nu par foarte mari nici in viitor si ca vom putea adera cel mai devreme in luna octombrie.

Baconschi: Am cerut transcrierea declaratiei ministrului maghiar, informatiile nu sunt oficiale

Termenul din martie nu se mai afla, in orice caz, in discutie, citeaza DPA si un diplomat european, sub rezerva anonimatului.

Ungaria e una dintre tarile care sprijina aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Chiar luna trecuta ministrul ungar de Externe declara ca isi doreste ca tara noastra sa adere in martie 2011, dar ca trebuie sa fim realisti in legatura cu asta.

Leonard Orban: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanata un an sau trei

"Trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste punerea in practica a obiectivului nostru de extindere cat mai repede posibil a spatiului Schengen cu Bulgaria si Romania", a spus Janos Martony,seful diplomatiei maghiare.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, anunta ieri ca isi asuma responsabilitatea politica a esecului aderarii la Schengen, dar ca problemele mari au fost cauzate de starea justitiei din Romania.

Basescu: Imi asum responsabilitatea pentru Schengen, dar problema mare e la Justitie

Ministrul maghiar de Interne face parte din Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care decide prin vot aderarea sau amanarea aderarii la Schengen, iar un singur vot e de ajuns pentru a bloca accesul unei tari.

Ungaria nu e cea care se opune intrarii Romaniei in Schengen, dat fiind ca isi doreste ca Romania sa intre cat mai curand in Schengen pentru ca legaturile sale cu etnicii maghiari din Transilvania sa fie usurata. Declaratia ministrului Sandor Pinter arata ca exista un relativ consens in JAI imporiva aderarii Romaniei, iar oficialul maghiar vorbeste in numele acestui consiliu din pozitia sa de reprezentant al tarii care detine presedintia UE.

In decembrie 2010, Franta si Germania au trimis o scrisoare catre conducerea Uniunii Europene, in care solicitau ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen sa nu aiba loc in martie 2011, din cauza problemelor pe care cele doua tari le au cu justitia si lupta impotriva coruptiei.

Franta si Germania cer amanarea aderarii Romaniei la Schengen

Politicienii romani reactioneaza la anuntul privind amanarea

Presedintele PNL, Crin Antonescu, este de parere ca Guvernul si presedintele au ratat un obiectiv major de politica externa si ca prin faptul ca presedintele Basescu nu ii cere demisia ministrului Teodor Baconschi se arata ca interesele Romaniei sunt pe planul doi.

"Acest presedinte si acest guvern au ratat un obiectiv major de politica externa, care nu era exceptional, era aproape sigur. Numai un asemenea presedinte si un asemenea guvern il puteau rata", a comentat Crin Antonescu la Realitatea TV, anuntul facut, joi, de ministrul de Interne al Ungariei privind amanarea intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, este de parere ca, daca intr-adevar este vorba despre o decizie a Uniunii Europene, aceasta nu este corecta.

Schengen - Politicienii romani reactioneaza la anuntul privind amanarea

"Daca cumva declaratia ministrului de Interne maghiar survine pe baza unei intalniri a ministrilor de Interne ai UE, mie mi se pare prematura si nu este conforma cu normele europene care guverneaza in spatiul Schengen. O astfel de decizie ar fi trebui sa fie luata in prezenta ministrului roman de Interne, care ar fi trebui sa i se opuna, pentru ca nu are o baza morala sau legala", a declarat Severin, pentru Antena 3.

Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a subliniat ca "trebuie sa tratam cu ceva mai mult calm aceasta declaratie".

"Si eu am o serie de dubii ca declaratia ministrului de Interne se bazeaza pe o decizie comunitara. Sigur, presedintia UE este exercitata de Ungaria, dar odata ce se face o astfel de comunicare publica, ar trebui sa auzim si argumentele care ar sta la baza unei astfel de decizii", a afirmat, pentru Antena 3, Diaconescu.

Liderul comisiei de politica externa de la Senat, Titus Corlatean, este de parere ca in ultima perioada, clasa politica romana a avut o falsa argumentatie, sustinand ca aderarea nu are legatura cu coruptia.

"A existat o falsa argumentatie din partea oficialilor romani in sensul in care s-a spus ca singurul criteriu riguros pentru aderare este criteriul tehnic. Ori criteriile politice, cele ce tin de functionalitea democratiei, cele care ne pot pune la adapost de riscurile coruptiei, lipsa de siguranta si incredere (...) si-au spus cuvantul", a declarat Titus Corlatean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#amanare aderare Schengen, #Romania amanare Schengen , #Schengen