Aderarea Romaniei la Schengen, negociata in weekend la Consiliul European

Autor: Ana Ilie
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 11:10
3098 citiri
Aderarea Romaniei la Schengen, negociata in weekend la Consiliul European

Romania si Bulgaria incearca, duminica, la Consiliul European de la Bruxelles, sa puna pe agenda intalnirii chestiunea aderarii la spatiul Schengen. Oficialii ambelor tari incearca sa vina cu o propunere care sa le permita sa negocieze un compromis politic cu privire la aderarea la spatiul Schengen.

Subiectul aderarii ar urma sa fie abordat la nivelul cel mai inalt, al presedintilor si premierilor din statele membre UE.

Ambele tari au facut eforturi diplomatice pentru a ajunge la un compromis politic cu tarile care se opun, adica Olanda si Finlanda. Chiar daca se ajunge, in cel mai optimist caz, la un compromis si aceste tari renunta la obiectii, Consiliul European nu poate lua decizia juridica de a integra cele doua state - am putea vorbi, in cel mai bun caz, doar de un acord politic.

Prin urmare, aderarea se va mai discuta, cel mai probabil, abia dupa rapoartele CE pe justitie din primavara sau din vara lui 2012.

Din punct de vedere tehnic, Romania a indeplinit criteriile la inceputul anului 2011, urmata de Bulgaria. In luna iunie au fost incheiate si toate procedurile din punctul de vedere al evaluarii criteriilor tehnice. Parlamentul European s-a pronuntat, atunci, favorabil primirii Romaniei si Bulgariei in Schengen. O Rezolutie, adoptata la 8 iunie 2011, continea avizul PE pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

La reuniunea Consiliului UE din 9 iunie 2011, a fost confirmata incheierea cu succes a evaluarii Schengen pentru Romania si Bulgaria, fiind stabilita rediscutarea dosarului la reuniunea din 22 septembrie a Consiliului JAI.

La intalnirea ministrilor de Interne din tarile membre UE din 22 septembrie, Olanda si Finlanda au blocat aderarea celor doua tari la Schengen. Nu a fost acceptata nici macar o solutie de compromis gasita de Polonia, tara care detine presedintia rotativa a UE, care ar fi presupus aderarea in etape la Schengen, initial cu frontierele aeriene si maritime. In 2012 ar fi ramas doar de luat o decizie in ceea ce priveste eliminarea controalelor si la frontierele terestre, aceasta fiind a doua etapa a aderarii.

Deoarece in 22 septembrie nu a fost vorba despre un vot ci despre o discutie, orice dezbatere pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost amanata pe termen nedefinit.

La 13 octombrie, Parlamentul European a aprobat inca o rezolutie prin care cere admiterea Romaniei si Bulgariei in Schengen si solicita Consiliului European sa ia toate masurile necesare pentru ca cele doua tari sa poata adera la spatiul comun. In acest text se reaminteste ca nu pot fi impuse criterii suplimentare unor tari care sunt in proces de aderare.

Pana si unii parlamentari finlandezi au votat pentru aceasta rezolutie, semn ca diviziunile interne din Finlanda pe aceasta tema incep sa aiba ecou la nivelul reprezentantilor.

"Romania si Bulgaria merita sa fie in zona Schengen", a spus presedintele PE, Jerzy Buzek.

Eforturile celor doua tari care doresc sa adere la Schengen au continuat. Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a solicitat Olandei organizarea de consultari deschise si pragmatice, alaturi de Bulgaria si cu parteneri europeni precum Franta si Germania, pentru stabilirea unui calendar ferm al aderarii Romaniei la Schengen, in perspectiva Consiliului European din 23 octombrie.

Daca aceasta chestiune nu va fi abordata la Consiliul European, atunci va fi discutata cu ocazia vizitei premierului olandez, Mark Rutte, la Bucuresti, la sfarsitul lui octombrie.

Bulgaria a alocat inca 9,7 milioane de leva - aproape 5 milioane de euro - pentru Schengen, adica pentru plata scannerelor electronice de la punctele de trecere a granitei terestre, dar si alte echipamente necesare politiei de frontiera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Schengen, #Romania Schengen, #Romania Schengen Consiliu European , #Schengen