Baconschi, despre Schengen: Trebuie sa asteptam decizia Consiliului European

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 16:55
2356 citiri
Baconschi, despre Schengen: Trebuie sa asteptam decizia Consiliului European
Foto: Antena 3

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi ca Romania trebuie sa astepte decizia Consiliului European pentru a vedea daca va intra, sau nu, in spatiul Schengen, insa el, pe plan diplomatic, lucreaza sa ii convinga pe olandezi si finlandezi sa ne dea un vot favorabil.

"Trebuie sa vedem la Consiliu ce decizie se va lua. Eu am avut un dialog constant cu toate statele membre si acum lucram sa ii convingem pe olandezi si finlandezi. Momentan e amanata discutia pentru a se da un vot. Am declarat ca in ceea ce priveste subiectul Schengen pe plan diplomatic lucram, in rest vom vedea", a spus joi Baconschi.

Ministrul de Externe a precizat ca amanarea unei decizii privind primirea Romaniei in Schengen este o formula mai buna decat un vot negativ, intrucat mentine deschisa discutia, adaugand ca pana la Consiliul European din octombrie Romania trebuie sa convinga Olanda si Finlanda.

"In Consiliul Justitie si Afaceri interne s-a produs blocajul anuntat de catre Olanda si Finlanda si subiectul va trece in Consiliul european de toamna, in octombrie. Pana atunci lucram, avem practic asigurari si sprijin de la toate statele membre, sunt aceste doua state membre care abuzeaza intr-un fel de regula unanimitatii dar care trebuie convinse, trebuie sa lucarm pentru ca e o lipsa de incredere pe justitie si afaceri interne", a declarat Baconschi.

Intrebat daca aceasta amanare este mai buna decat un vot negativ, ministrul a confirmat.

"Da, este o formula care mentine deschisa discutia. Va fi timp. Pana la Consiliu trebuie sa construim in continuare consensul la nivelul tuturor statelor membre, e o decizie care se adopta prin consens", a explicat Baconschi, la Parlament, la reuniunea PPE.

Discutia din Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost intrerupta joi si nu va mai fi reluata.

Cu alte cuvinte, Romania nu va intra in Schengen din luna octombrie, nici macar partial, cu frontiera aeriana.

Schengen: Aderarea Romaniei, amanata pe termen nedeterminat

Discutiile au fost intrerupte la nivel de ministri, la solicitarea presedintiei poloneze a UE, care incerca sa gaseasca o solutie la faptul ca Olanda si Finlanda au anuntat ca se vor opune prin veto aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Negocierile au continuat intre ambasadorii Romaniei, Bulgariei, Olandei si Finlandei, mediate de cel al Poloniei, dar acestia nu au ajuns la nicio solutie pentru deblocarea situatiei, ceea ce inseamna ca aderarea tarii noastre e blocata pe termen nedeterminat.

Romania si Bulgaria si-au dorit sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, dar s-au lovit de impotrivirea mai multor state europene, in frunte cu Franta si Germania, care au introdus o conditionalitate suplimentara fata de criteriile strict tehnice necesare pentru Schengen - rezultatele in lupta anticoruptie.

In ciuda unui raport destul de favorabil, in vara, privind progresele facute de Romania si Bulgaria in cadrul MCV, reticentele nu au reusit sa fie eliminate total, astfel incat, unele tari, precum Olanda, nu s-au ferit in a spune deschis ca vor sa astepte raportul pe MCV de anul viitor inainte de a-si da acordul.

La Consiliul JAI din vara, subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost amanat pentru toamna. In acelasi timp, a aparut ideea unui compromis, al aderarii in etape, la care ar fi agreat chiar si Franta si Germania. Compromisul a fost dat insa peste cap in ultimele zile de Olanda si apoi Finlanda, care au anuntat ca nu sunt de acord nici cu un astfel de plan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Teodor Baconschi aderare Romania Schengen, #tratative diplomatice Olanda Finlanda , #Schengen
Comentarii