Baconschi explica greseala "psihologica" legata de Schengen

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 21:42
3104 citiri
Baconschi explica greseala "psihologica" legata de Schengen
Foto: Romania Libera

A fost o greseala, din punct de vedere psihologic, ca aderarea la Schengen a devenit o miza atat de mare, a apreciat ministrul Teodor Baconschi, care a explicat ca state membre importante din UE, precum Marea Britanie sau Irlanda, nu fac parte din Schengen, iar aceasta nu le afecteaza cu nimic.

"Foarte concret, libertatea de circulatie pentru cetatenii romani este practic totala si in acest moment", a declarat ministrul Teodor Baconschi, care a apreciat ca din punct de vedere psihologic a fost o greseala ca Romania a facut din aderarea la Schengen o miza atat de mare.

Seful diplomatiei romane a explicat ca state membre importante din UE, precum Marea Britanie sau Irlanda, nu fac parte din Schengen si aceasta nu le afecteaza cu nimic. "E o obligatie mai mult decat un drept. Este o responsabilitate pe care ne-o asumam, mai mult decat un cadou pentru cineva", a mentionat ministrul de Externe.

El a adaugat ca Romania, prin Tratatul de aderare, si-a asumat aceasta obligatie, explicand ca este in interesul intregii Uniuni ca frontierele sa fie bine controlate pentru a stopa traficul de imigranti ilegali, droguri, arme etc.

"Cred ca fetisizarea unei date ne-a pus in situatia de a negocia de pe o pozitie mai slaba acest obiectiv, la care, inca o data, avem dreptul", a aratat ministrul Teodor Baconschi.

In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie, ministrul Baconschi este de parere ca acesta sa continue si sa fie finalizat in masura in care jaloanele incluse in MCV pot fi ridicate.

"Schengen-ul are aquis-ul propriu, specific si, din acest punct de vedere, suntem pregatiti", a subliniat seful diplomatiei romane. El a insistat ca Romania nu vede legitimitatea unei extrapolari a MCV in alte domenii.

"In rest, cred ca e important sa avem consens politic intern pe acest obiectiv si, in acelasi timp, sa lucreze fiecare minister de linie in mod activ cu partenerii europeni, pentru ca decizia de prima instanta se ia in Consiliul Justitie si Afaceri Interne", a mai declarat ministrul de externe.

In alta ordine de idei, ministrul Baconschi a precizat ca a primit de la Budapesta transcriptul declaratiei ministrului ungar de interne, Sandor Pinter, privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si a mentionat ca acesta este "cat se poate de solidara, realista si constructiva". Ministrul de Externe a mai afirmat ca s-au risipit astfel si aceste indoieli cu privire la aderarea la Schengen.

"Daca lucram cu speculatii si stiri de presa neverificate, intram intr-o panica artificiala, perfect contraproductiva in contextul actual, cand avem o batalie de dus si cand e nevoie de coerenta si de consens politic intern cu privire la interesul nostru de a atinge acest obiectiv", a mentionat ministrul Teodor Baconschi.

Agentia germana de stiri dpa a prezentat declaratii facute miercuri la Budapesta de ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, din care reiese ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar fi oficial amanata, cele doua tari mai avand de indeplinit unele angajamente.

Ulterior, ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat ca Romania nu are deocamdata o confirmare oficiala a amanarii aderarii sale Schengen si a cerut Ministerului ungar de Interne declaratia completa a ministrului Sandor Pinter.

Intrebat care ar fi urmatorul termen pentru aderarea Romaniei la Schengen, in cazul in care aceasta nu va avea loc in martie 2011, ministrul Baconschi a evitat un raspuns concret. "Avem de parcurs niste pasi procedurali foarte bine definiti: pe 14 ianuarie, grupul SchEval isi va prezenta in Consiliu la Bruxelles raportul de evaluare final pentru aquis-ul Schengen in Romania si Bulgaria, va urma si avizul Parlamentului European, avem, de asemenea, in perspectiva, Consiliul sectorial pe Justitie si Afaceri Interne la Bruxelles in februarie", a explicat ministrul de externe.

El a adaugat ca, in cazul in care Romania nu va obtine in Consiliul JAI consensul politic al celor 27 de state membre, va continua cu toate argumentele legate de capacitatea noastra de a implementa corect aquis-ul Schengen, de a pazi cum se cuvine si cu maxima rigoare frontierele maritime, aeriene si terestre ale Romaniei si Bulgariei.

"Trebuie sa ne pastram si ambitia de a ajunge acolo si sa ne oferim ceva mai multe mijloace pe plan intern (...), pentru ca toate aceste incrucisari politicianiste de spada - cine-i de vina, de ce n-am ajuns in martie, de ce am fi in octombrie - ne fac rau, sunt o sursa de autodenigrare si de deprimare a opiniei publice, in conditiile in care avem nevoie de putin tonus si de sentimentul ca acesta nu este un obiectiv electoral pentru un partid sau altul, ci un obiectiv national la care toti politicienii responsabili trebuie sa-si aduca contributie", a punctat ministrul Teodor Baconschi.

Intrebat despre raportul interimar de Justitie din februarie, ministrul de Externe s-a declarat increzator in capacitatea si vointa Comisiei Europene de a face un raport de tara interimar - ca si cel final, din vara - complet si cat mai obiectiv.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Baconschi greseala psihologic Schengen, #Baconschi aderare Schengen miza , #Schengen
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
De vreo cateva zile, acest ministru ne-roman de externe ne tot explica.