Bruxelles-ul cere un calendar pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 14:30
4384 citiri
Bruxelles-ul cere un calendar pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen
Foto: EuObserver

Comisia Europeana cere "o perspectiva clara si un calendar" pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, scrie miercuri publicatia germana Die Welt, citand un purtator de cuvant al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Nu a fost o mostra de diplomatie rafinata, insa mesajul a fost clar: cu cateva zile inaintea reuniunii de joi a ministrilor de Interne si ai Justitiei din Uniunea Europeana, ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich (CSU) a anuntat, in Der Spiegel, ca va bloca deocamdata aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, noteaza Die Welt.

Un purtator de cuvant al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a criticat insa, pentru Die Welt, faptul ca ministrul Friedrich nu a prezentat nicio perspectiva pentru cele doua tari. Comisia urmareste problema si incurajeaza toate partile sa colaboreze pentru gasirea unei solutii.

"O perspectiva clara si un calendar pentru ambele state membre ar trebui sa aiba prioritate", sustine Comisia.

Primirea in zona Schengen, programata initial pentru 2011, se amana insa: ministrii de Interne din mai multe state, printre care Germania, cerusera Comisiei Europene intarirea controlului frontierelor. De-abia dupa ce Romania si Bulgaria vor avansa hotarat in combatarea coruptiei, poate fi avuta in vedere o deschidere. Deocamdata insa, se considera, de pilda, ca se poate obtine prea usor o viza pe piata neagra.

"Imi fac griji in legatura cu situatia statului de drept in Romania", a declarat Manfred Weber (CSU), vicepresedinte al grupului PPE din Parlamentul European. Weber si-a exprimat intelegerea fata de pozitia lui Friedrich, pentru ca "Romania ramane statul in criza din Balcani". Guvernul de la Bucuresti trebuie sa prezinte progrese evidente, "altfel, pozitia Germaniei nu se va modifica".

De ce se teme Germania

Aprobare pentru vetoul anuntat de ministrul Friedrich vine si din partea Partidului Liber-Democat (FDP), partener la guvernare al CDU/CSU: "O aderare a Romaniei si Bulgariei nu se afla deocamdata in discutie, pentru ca apartenenta la Spatiul Schengen este legata de anumite cerinte", a declarat secretarul general Patrick Doring.

"O justitie independenta nu este garantata in niciunul din cele doua state. In plus, exista insa probleme prea mari cu lupta impotriva coruptiei", a completat purtatorul de cuvant pentru afaceri interne al grupului FDP din Bundestag, Hartfrid Wolff.

Pozitia lui Friedrich este sprijinita si de presedintele comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach (CDU). Ca si Friedrich, el a avertizat in ce priveste numarul in crestere al imigrantilor saraci: "Am vazut deja ce consecinte are ridicarea obligativitatii vizelor pentru Serbia si Macedonia si ne temem de efecte similare daca vor fi ridicate controalele la frontierele cu Romania si Bulgaria".

Refuzul guvernului federal intervine in contextul discutiei privind imigrantii saraci din Europa de Est. Numarul imigrantilor din Serbia si Macedonia a crescut puternic anul trecut, dupa eliminarea obligativitatii vizelor. Niciuna dintre cererile de azil nu a primit, desigur, raspuns pozitiv in 2012.

Recent, primarii germani au avertizat in legatura cu consecintele unei imigratii crescute in 2014, cand romanii si bulgarii vor putea trai si munci oriunde in UE.

"Este vorba despre o provocare populista de panica", explica insa Franziska Keller, purtator de cuvant pe probleme de migratie al Verzilor in Parlamentul European, precizand ca "2014 aduce oricum libertatea de circulatie pentru romani si bulgari".

La randul sau, Michael Hartmann, purtator de cuvant pentru afaceri interne al grupului parlamentar SPD din Bundestag, ii reproseaza ministrului Friedrich polemica de campanie: "Trebuie sa intram, in cele din urma, intr-un dialog tintit cu Romania si Bulgaria. Din acesta face parte si presiunea, dar nu si retorica la care recurge dreapta", afirma social-democratul german, citat in Die Welt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#calendar Romania Bulgaria Schengen, #Cecilia Malmstrom aderare Romania Schengen , #Schengen