Bulgaria si Romania sunt pregatite de Schengen - a votat Parlamentul European

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 13:40
5450 citiri
Bulgaria si Romania sunt pregatite de Schengen - a votat Parlamentul European
Foto: Arhiva

Parlamentul European a dat miercuri unda verde Romaniei si Bulgariei sa se alature spatiului Schengen. Avizul PE a fost adoptat cu o larga majoritate, 487 voturi pentru, 77 impotriva si 29 de abtineri.

Avizul va fi transmis Consiliului JAI, care se reuneste joi, la Luxemburg.

Parlamentarii europeni au apreciat ca cele doua tari au indeplinit toate conditiile necesare, dar Parlamentul trebuie sa ramana informat cu privire la masurile suplimentare ce urmeaza sa fie luate in zona Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face fata unei posibile cresteri a presiunii exercitate de migratie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In urma evaluarii progreselor celor doua state membre si a constatarilor echipelor de experti din vizitele de monitorizare, deputatii europeni au ajuns la concluzia ca, desi unele probleme ramase vor necesita o raportare periodica si o atentie sporita in viitor, nu constituie un obstacol in calea aderarii depline la Schengen a Romaniei si Bulgariei.

"Sper ca si Consiliul va adopta aceeasi pozitie odata ce a primit avizul nostru pozitiv (...) Cetatenii ambelor tari trebuie considerati cetateni europeni cu drepturi depline si nu trebuie sa devina ostaticii discursurilor populiste", a declarat in cadrul dezbaterii raportorul Carlos Coelho (PPE, PT).

Bulgaria, Turcia si Grecia zonele cele mai sensibile

Cu toate acestea, el a subliniat, de asemenea, nevoia recunoasterii faptului ca migratia ilegala transforma Bulgaria, Turcia si Grecia in zonele cele mai sensibile ale UE in ceea ce priveste frontierele externe.

Bulgaria trebuie sa ia masuri suplimentare, inclusiv sa implementeze un plan special de actiune pentru aderarea la spatiul Schengen si sa elaboreze o abordare comuna cu Grecia si Turcia pentru a face fata unei posibile cresteri a presiunii exercitate de migratie, a mai adaugat raportorul.

Deputatii europeni au adoptat un amendament prin care cer statelor membre in cauza sa anunte PE si Consiliul, in scris, in urmatoarele sase luni de la data intrarii in vigoare a deciziei de integrare, cu privire la orice deficiente si punerea in aplicare a acestor masuri suplimentare.

Decizia de integrare va trebui sa fie luata de catre Consiliul JAI, prin decizia unanima a tuturor guvernelor din statele care deja fac parte din spatiul Schengen.

Spatiul Schengen cuprinde, in prezent, 25 de membri: 22 de state UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Slovaca si Slovenia) si trei tari asociate non-UE (Norvegia, Islanda si Elvetia). Liechtenstein ar trebui sa devina in curand a patra tara asociata.

In prezent, libera circulatie este garantata in cadrul unui teritoriu care poseda 42,673 km de coasta si 7,721 km de frontiere terestre, in interiorul caruia traiesc in jur de 400 de milioane de persoane.

C.B.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi...
#Romania Schengen, #Romania Bulgaria spatiul Schengen, #vot Parlament European Schengen , #Schengen