Bulgaria va fi 100% pregatita sa adere la Schengen in martie - oficial bulgar

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 11:04
1176 citiri
Bulgaria va fi 100% pregatita sa adere la Schengen in martie - oficial bulgar
Foto: Novinite

Ministerul de Externe de la Sofia anunta ca Bulgaria va indeplini toate criteriile prevazute in tratatul de aderare la Schengen pana in luna martie, asa cum era stabilit, dorind sa risipeasca astfel toate temerile exprimate recent pe aceasta tema de Franta sau Germania.

Declaratia oficiala, o premiera in cazul Bulgariei spre deosebire de cel al Romaniei, a fost facuta marti de purtatorul de cuvant al ministerului de Externe bulgar, Vesela Cerneva (foto), informeaza Sofia News Agency.

Inca de la finalul anului trecut, o serie de tari europene, printre care Franta, Germania, Austria, Olanda si Finlanda, si-au exprimat scepticismul cu privire la incheierea pregatirilor pentru aderare in cazul Bulgariei pana in martie 2011. Mai mult, contrar cutumelor, mai multi oficiali din aceste tari au anuntat anticipat ca statelele lor se vor opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schenegn in martie, considerand prematura luarea acestei decizii cata vreme controalele la frontiere au scos la iveala numeroase deficiente.

In aceste conditii, declaratia Veselei Cerneva a fost tratata cu atentie de catre mass-media, mai ales in contextul in care guvernul Romaniei a lansat si varianta unei posibile decuplari de Bulgaria, cata vreme Bucurestiul a indeplinit conditiile tehnice, asa cum i s-a cerut, iar tara partenera nu.

Cerneva a declarat ca Bulgaria este pe deplin capabila sa isi indeplineasca toate obligatiile privind securizarea frontierelor pana in martie. De asemenea, aceasta a subliniat ca toate inspectiile realizate de guvernul de la Sofia cu privire la functionarea Sistemului Informatic Schengen (SIS) au aratat ca nu sunt probleme in acest domeniu, in ciuda criticilor aduse de ministrul Francez al Afacerilor Europene saptamana trecuta.

"Concluziile expertilor au aratat in unanimitate ca functionarea SIS in Bulgaria este in concordanta cu practicile tarilor din zona Schengen. Nu exista nici cel mai mic risc ca datele din SIS sa ajunga pe mana retelelor de crima organizata, asa cum s-a spus", a declarat oficialul bulgar.

Mai mult, Vesela Cerneva a subliniat ca reprezentantii Comisiei Europene au remarcat "progresele fara precedent" facute de Bulgaria in domeniul justitiei si afacerilor interne in ultima perioada.

Printre altele, ea a punctat si faptul ca Bulgaria este pe locul secund in topul tarilor din sudul si sud-estul Europei la capitolul capturi de heroina la granita.

Cerneva a reiterat pozitia Cabinetului Borisov in rpivinta aderarii la Spatiul Schengen in martie 2011, precizand foarte clar ca Bulgaria va fi 100% pregatita si ca spera ca partenerii europeni sa aprecieze eforturile depuse in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania Bulgaria Schengen, #Vesela Cerneva Schengen Bulgaria , #Schengen
Comentarii
Poza darnic00
darnic00
rank 5
Atunci exista o singura varianta; acceptarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, in martie 2011.