Ziare.com

Bulgaria va fi 100% pregatita sa adere la Schengen in martie - oficial bulgar

de Radulescu Daniela
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 11:04

   

Bulgaria va fi 100% pregatita sa adere la Schengen in martie - oficial bulgar
Ministerul de Externe de la Sofia anunta ca Bulgaria va indeplini toate criteriile prevazute in tratatul de aderare la Schengen pana in luna martie, asa cum era stabilit, dorind sa risipeasca astfel toate temerile exprimate recent pe aceasta tema de Franta sau Germania.

Declaratia oficiala, o premiera in cazul Bulgariei spre deosebire de cel al Romaniei, a fost facuta marti de purtatorul de cuvant al ministerului de Externe bulgar, Vesela Cerneva (foto), informeaza Sofia News Agency.

Inca de la finalul anului trecut, o serie de tari europene, printre care Franta, Germania, Austria, Olanda si Finlanda, si-au exprimat scepticismul cu privire la incheierea pregatirilor pentru aderare in cazul Bulgariei pana in martie 2011. Mai mult, contrar cutumelor, mai multi oficiali din aceste tari au anuntat anticipat ca statelele lor se vor opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schenegn in martie, considerand prematura luarea acestei decizii cata vreme controalele la frontiere au scos la iveala numeroase deficiente.

In aceste conditii, declaratia Veselei Cerneva a fost tratata cu atentie de catre mass-media, mai ales in contextul in care guvernul Romaniei a lansat si varianta unei posibile decuplari de Bulgaria, cata vreme Bucurestiul a indeplinit conditiile tehnice, asa cum i s-a cerut, iar tara partenera nu.

Cerneva a declarat ca Bulgaria este pe deplin capabila sa isi indeplineasca toate obligatiile privind securizarea frontierelor pana in martie. De asemenea, aceasta a subliniat ca toate inspectiile realizate de guvernul de la Sofia cu privire la functionarea Sistemului Informatic Schengen (SIS) au aratat ca nu sunt probleme in acest domeniu, in ciuda criticilor aduse de ministrul Francez al Afacerilor Europene saptamana trecuta.

"Concluziile expertilor au aratat in unanimitate ca functionarea SIS in Bulgaria este in concordanta cu practicile tarilor din zona Schengen. Nu exista nici cel mai mic risc ca datele din SIS sa ajunga pe mana retelelor de crima organizata, asa cum s-a spus", a declarat oficialul bulgar.

Mai mult, Vesela Cerneva a subliniat ca reprezentantii Comisiei Europene au remarcat "progresele fara precedent" facute de Bulgaria in domeniul justitiei si afacerilor interne in ultima perioada.

Printre altele, ea a punctat si faptul ca Bulgaria este pe locul secund in topul tarilor din sudul si sud-estul Europei la capitolul capturi de heroina la granita.

Cerneva a reiterat pozitia Cabinetului Borisov in rpivinta aderarii la Spatiul Schengen in martie 2011, precizand foarte clar ca Bulgaria va fi 100% pregatita si ca spera ca partenerii europeni sa aprecieze eforturile depuse in acest sens.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 692 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Atunci exista o singura varianta; acceptarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, in martie 2011.

Pai in acest caz, pica si ultimele argumente imbatabile ale Frantei, Germaniei si celor care au anuntat ca se opun accesului Romaniei si Bulgariei in Schengen. Romania este pregatita deja, si a luat calificative foarte bune la toate inspectiile Schengen la care a fost supusa, Bulgaria a fost cea care avea probleme la frontiera cu Turcia, dar daca le solutioneaza pana in martie opozantii intrarii celor doua tari in Schengen vor ramane practic fara munitie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor