Ce sa facem sa intram in Schengen? Vezi ce spun politicienii si analistii

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 16:18
4126 citiri
Ce sa facem sa intram in Schengen? Vezi ce spun politicienii si analistii
Foto-montaj: Ziare.com

Ofensiva diplomatica dura? Schimbarea Guvernului? Ce trebuie sa faca Romania pentru a adera la Spatiul Schengen? Cum intrarea Romaniei in Spatiul Schengen in martie 2011 pare acum aproape imposibila, problema care se pune e daca vom intra totusi in acest an sau o vom face in anii viitori si ce trebuie sa faca Romania pentru asta.

Opiniile politicienilor si analistilor referitoare la actiunile pe care trebuie sa le ia Romania pentru a intra cat mai curand in Spatiul Schengen difera si merg de la propunerea unei ofensive dure pana la schimbarea Guvernului sau a intregului sistem.

Adrian Severin: Romania trebuie sa se ridice in picioare

Fostul ministru de Externe Adrian Severin s-a aratat de parere ca Romania trebuie sa adopte o atitudine dura, prin care sa arate ca Mecanismul de Cooperare si Verificare "e ilegal" si ca Franta si Germania nu ar trebui sa ne conditioneze de asta, atat timp cat si ele sunt implicate in scandaluri de coruptie.

"In primul rand, eu cred ca prima masura e sa ne punem in situatia psihologica de a nu accepta amanarea(...) Schengen e parte a aquis-ului comunitar si legislatia spune care sunt conditiile. Ofensiva diplomatica e indispensabila-Romania trebuie sa se ridice in picioare. Modul in care ni s-a cerut sa platim fiecare pas al integrarii nu mai poate continua", spune Severin, care crede ca Romania a indeplinit toate conditiile si nu exista motive sa fim amanati.

Fostul ministru de Externe considera ca Germania si mai ales Franta ne fac o nedreptate si ca guvernul Sarkozy e interesat mai ales de contracte comerciale.

"Franta are in vedere deturnarea atentiei de la propriile ei scandaluri de coruptie si are in vedere obtinerea unor contracte comerciale favorabile ei", acuza Severin, care crede ca firmele occidentale sunt si ele partase la coruptia din Romania.

Europarlamentarul PSD acuza si legarea aderarii de Mecanismul de Cooperare si Verificare, pe care il considera "ilegal" din cauza ca era legat de clauza de salvgardare, care a expirat. Severin il catalogheaza drept "funia cu care ne spanzura" si a cerut ca Romania sa renunte la MCV.

Cristian Diaconescu: Nu am facut ce trebuia!

Nu de aceiasi parere este un alt fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu, care spune ca nu indeplinim toate criteriile.

"Trebuie sa facem doua lucruri. Pe plan intern, reformele in justitie, aspectele legate de coruptie, migratia ilegala, asigurarea unei frontiere externe a UE cat se poate de solide si credibile. Din punct de vedere politic, trebuie sa cerem evaluarea pe baza acquis-ului Schengen si nu a MCV si sa facem acest lucru cu decizii transante si curajoase pe plan intern, dar si avand un demers politic si diplomatic cat se poate de insistent. Pana acum, nu am facut ce trebuie!", a spus presedintele de onoare al UNPR pentru ziare.com

"In primul moment trebuie sa ne ocupam de cele care genereaza securitate in interiorul Uniunii Europene, combaterea azilului, a migratiei ilegale si a coruptiei la nivelul autoritatilor de stat", a mai adaugat acesta.

Emil Hurezeanu: Sa rezolvam relatia cu Franta si Germania

In opinia analistului politic Emil Hurezeanu, cea mai importanta masura pe care trebuie sa o ia Romania e repararea relatiei cu Franta si Germania.

"Restaurarea rapida a diplomatiei bilaterale cu Germania si Franta e cea mai importanta masura", a spus Hurezeanu.

El a dat ca exemplu faptul ca Romaniei i s-a atras atentia chiar la Bucuresti, de catre cancelarul Angela Merkel, ca guvernul roman are datorii de 146 de milioane fata de firmele germane.

Referitor la Franta, el a amintit ca ne propune de circa un an si jumatate un pachet de un miliard de euro pentru solutionarea problemei rromilor si Romania n-a raspuns, ajungandu-se la expulzarea rromilor si neintelegeri cu Parisul.

Pe plan intern, Hurezeanu crede ca presedintele Basescu ar trebui sa-i cheme pe liderii partidelor si sa facem un calendar de actiuni transpartinice, consensuale.

Adrian Cioroianu: Exista un consens contra Romaniei

Fostul sef al diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, e de parere ca Romania trebuie sa inceapa o ofensiva cat se poate de serioasa, dat fiind ca exista un consens contra tarii noastre.

In opinia sa, aceasta trebuie sa se desfasoare pe doua planuri si dincolo de diplomatie, sa ne concentram pe domeniile relatiilor personale, a celor de natura economica, in administratie, in privinta rromilor, mai ales ca Romania cheltuie doar pe ONG-uri banii destinati rezolvarii problemelor acestei minoritati.

Cioroianu mai crede si ca vom adera cel mai devreme in primavara lui 2012.

"Cel mai devreme intram in primavara lui 2012. Cu un efort foarte, foarte mare, sa avem o sansa in toamna", a spus profesorul de istorie.

Sa schimbam Guvernul si sistemul

Fostul ministru de Finante al PNL, Varujan Vosganian s-a aratat de parere ca Romania nu poate intra in Spatiul Schengen cu acest Guvern, odata cu intregul sistem.

"Cu Guvernul asta nu intram in Spatiul Schengen(...) Ce ofensiva diplomatica sa faci cand fraudam alegerile prezidentiale? Poti sa faci o ofensiva diplomatica, dar n-ai de-a face cu prosti", a spus purtatorul de cuvant al PNL, pentru Ziare.com

In opinia sa, coruptia e principalul motiv pentru care n-am intrat in Schengen, considerand ca aceasta e o meteahna veche a romanilor, dar ca actualul guvern a agravat problema.

"M-am lamurit cum sta treaba, adica ratiunea UE, cand am participat la o reuniune cu ambasadorii UE. Unii mi-au marturisit ca firmele provenite din tarile lor vor sa plece fiindca le distruge sistemul de comisioane (n.r.-ilegale) si se regleaza clientelar accesul la resurse.

Mai mult, Vosganian crede ca avem nevoie de o schimbare a intregului sistem pentru ca Romania sa aiba o sansa la aderare.

"E nevoie de o schimbare a intregului sistem, de la rolul functionarului public la modul cum se deruleaza licitatiile publice, avem nevoie de trasferul unora din responsabilitatile statului in management privat", e de parere fostul ministru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#solutii aderare schengen, #Romania amanare aderare Schengen , #Schengen