Ziare.com

Cine a jucat incorect in relatia Romania-Serbia si presiunea pe Schengen - Interviu

de Camelia Badea
Joi, 01 Martie 2012, ora 08:01

   

Cine a jucat incorect in relatia Romania-Serbia si presiunea pe Schengen - Interviu
Pozitia Romaniei fata de Serbia este corecta, pentru ca Serbia a jucat incorect, iar Romania trebuie sa profite de aceasta fereastra de oportunitate si sa se manifeste cat mai vocal. In plus, chiar daca ar fi adevarat ca pune astfel presiune pe dosarul Schengen, Romania ar fi perfect indreptatita, considera profesorul Dan Dungaciu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane compara modul in care este tratata minoritatea romaneasca din Serbia cu ceea ce s-a intamplat dincolo de Prut in timpul fostei URSS si spune s-a mers prea departe.

Dan Dungaciu atentioneaza insa ca Romania trebuie sa se manifeste "temperat" si sa nu uite ca presedintele sarb este "de partea buna a baricadei", adica pro-european.

In ciuda "incrancenarii irationale" de care da dovada partea sarba impotriva "celei mai loiale minoritati", Romania ar trebui sa faca tot posibilul sa obtina "aici si acum" garantii ferme ca problema va fi rezolvata in mod european. Dan Dungaciu puncteaza in context faptul ca Romania plateste pentru inconsecventa de care au dat dovada de-a lungul timpului oficialii romani, mai mult sau mai putini avizati.

In ceea ce priveste legatura dintre aceasta tema si blocarea intrarii Romaniei in Schengen, acesta spune ca nu este una directa, dar chiar daca ar fi asa, adica daca tara noastra ar pune astfel presiune pentru a sparge acest blocaj, Romania ar fi perfect indreptatita, pentru ca tratamentul la care a fost supusa nu a respectat normele europene.

Dan Dungaciu crede ca "obstinatia" Olandei de a bloca Romania, este "cel putin bizara" si are de a face cu alte mize, cata vreme "s-a sarit din orice normalitate si din orice buna-cuviinta".

"Lupta pentru Schengen nu este decat un varf al aisbergului care nu ne arata toata dinamica politica si geopolitica a deciziilor din spatiul Uniunii Europene", considera directorul ISPRI, care explica mirarea sau chiar revolta unor oficiali europeni fata de pozitia Romaniei prin faptul ca acestia erau obisnuiti sa fim "incasatorul de serviciu", iar acum au ajuns sa se intrebe 'Ce se intampla cu romanii astia?'.

Romania joaca dur cu Serbia - Diaconescu: Partenerii sa se obisnuiasca cu o Romanie activa

Presedintele Serbiei, suparat pe blocajul "prietenilor" romani

- Cum comentati pozitia Romaniei fata de acordarea Serbiei a statutului de tara candidata la UE?

In ceea ce priveste relatia directa cu Serbia, cred ca pozitia Romaniei este corecta pentru ca ea a fost corecta pe relatia bilaterala de la inceput. Romania a sustinut Serbia in dosarul integrarii europene, mai mult decat atat, a sustinut Serbia chiar intr-un dosar in care nu foarte multa lume se inghesuia la vremea respectiva sa o sustina, in dosarul Kosovo.

Problema este ca la un moment dat cineva a jucat gresit, sau a jucat incorect, si acest cineva nu este Romania. Din pacate partea sarba nu a inteles ca problematica minoritatilor nationale este una care intereseaza Bucurestiul si a inceput sa joace pe acest dosar ca si cum ar fi fost URSS in perioada in care ocupa ceea ce se numeste astazi Republica Moldova, incercand sa inventeze sau sa reinventeze nu doar o minoritate etnica, ci chiar o noua limba, asa cum s-a intamplat de altfel in regiunea Prutului.

E un lucru in care s-a mers cu siguranta prea departe si fata de care Romania este obligata sa reactioneze.

Nu exista minoritate vlaha. Serbia, ca pe vremea dictaturii - interviu Ziare.com

Sigur ca Romania trebuie sa aiba constiinta faptul ca in acest moment la putere in Serbia se afla un presedinte care este 'de partea buna a baricadei', in sensul ca este un pro-european, si ca trebuie sa aiba grija ca inamicii lui Tadici sa nu primeasca munitie in plus, dintr-un exces de implicare a Romaniei.

Cred ca, in aceasta situatie, Romania sigur ca trebuie sa fie temperata, dar la fel de temperata trebuie sa fie si partea sarba.

In conditiile in care Romania este practic pusa la zid si se ajunge ca la inceput de secol XXI sa se inventeze noi limbi si noi alfabete, cred ca reactia Bucurestiului a fost cel putin justificata, chiar daca pe termen mediu si lung nu cred ca lucrurile se vor rezolva atat de simplu.

- Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a anuntat ca zilele acestea Romania si Serbia vor semna, in sfarsit, un protocol despre care se vorbeste de ani de zile. Credeti ca va fi el respectat de Serbia?

Problema este urmatoarea: a mai existat o recomandare a Consiliului Europei, 1638/2008, in care statul sarb este somat sa respecte drepturile religioase, etnice, ale minoritatii romanesti/vlahe din Serbia. A fost un lucru pozitiv faptul ca Belgradul a fost supus unor presiuni, dar se pare ca nu s-a intamplat mare lucru.

Ceea ce vreau sa spun este ca avem precedente prin care statul sarb a fost somat sa respecte niste obligatii, dar nu numai ca nu le-a respectat, lucrurile au ajuns sa frizeze ridicolul: sa ajungem la metode sovietice de a inventa noi limbi.

Nastase, de acord cu Guvernul Ungureanu: Serbia ne-a dus cu vorba!

Romania se afla intr-o situatie cel putin ridicola pentru un stat euro-atlantic: avem la est comunitate moldoveneasca si limba moldoveneasca si in sud-vest limba vlaha, minoritate vlaha.

Din punctul acesta de vedere nu sunt foarte convins ca acest protocol este un element suficient, pentru ca, daca sarbii vor merge pe ideea minoritatii vlahe in continuare, vor spune ca minoritatea vlaha este fara stat, precum kurzii, ea exista si in alte state, Bulgaria, Macedonia, si asa mai departe, alte state din zona Balcanilor de Vest. Daca sarbii vor face acorduri bilaterale cu aceste state pentru protejarea minoritatii vlahe care nu are stat, atunci Romania se va afla intr-o situatie extrem de dificila, pentru ca va fi singura, nu neaparat impotriva tuturor, dar impotriva statelor din Balcanii de Vest.

Ar fi un pas extrem de periculos, dar pe care eu nu il exclud, tinand seama de incrancenarea, irationala dupa parerea mea, a sarbilor pe acest dosar, impotriva celei mai loiale minoritati din statul sarb, cea romana, care nu a cerut niciodata secesiune, rupere de statul sarb, asa cum au facut multe alte minoritati din fosta Iugoslavie.

- In aceste conditii, ce credeti ca va obtine Romania prin pozitia ferma adoptata fata de Serbia si ce parere aveti despre interesul si reactiile starnite in presa internationala?

Ceea ce face Romania acum e un lucru corect, pentru ca este o fereastra de oportunitate. In acest moment trebuie sa fii cat mai vocal, pentru ca, daca Sarbia primeste o stampila de buna purtare, dupa aceea va fi foarte greu sa intervii, pentru ca vei fi intrebat 'De ce nu ai spus la momentul la care trebuia sa spui?'.

Deci Romania face un joc corect in acest moment, dar, din pacate, ea plateste si pentru o inconsecventa. Ani de zile problematica aceasta a romanilor-vlahilor a fost determinata nu de proiecte institutionalizate foarte puternice, ci de calitatea unora sau altora dintre oficialii romani care ocupau pozitii de decizie.

Daca oficialii respectivi erau mai apropiati de aceasta chestiune si aveau o minima expertiza, se intampla ceva, daca nu, nu. Problema a fost o abordare care nu a fost institutionalizata si nici foarte serioasa. Din punctul asta de vedere platim consecintele.

Ce se va intampla de aici inainte? Daca vom continua aceasta abordare rapsodica, secventiala, episodica, cu siguranta ca nu se va intampla nimic. Romania trebuie sa tina acest dosar foarte strans in mana si sa il invoce de fiecare data la reuniuni internationale, ori de cate ori va fi cazul.

Repet, nu sunt foarte convins ca Romania va reusi acest lucru, tinand cont de antecedente. Teama mea este ca dupa acest moment, daca Romania nu va reusi sa obtina garantii ferme din partea partii sarbe si chiar modificari, aici si acum, ale unor tipuri de comportamente, ne vom trezi in faza a doua, cu aceeasi problema, pe care nu vom fi capabili sa o rezolvam corect, in mod european, asa cum ar trebui sa o facem.

- Cum comentati legatura care se face intre pozitia Romaniei fata de aderarea Serbiei la UE si refuzul Olandei de a permite intrarea Romaniei in spatiul Schengen?

Chiar daca ar fi asa, Romania ar fi indreptatita sa faca asta. Pentru ca ce s-a intamplat cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen este un lucru profund incorect.

Romania a fost tratata cu alte norme decat cu cele europene, firesti, cu care un stat care vroia sa se integreze in Schengen a fost tratat pana in acest moment.

Sigur ca doar si aceasta obstinatie, de pilda, a Olandei, de a bloca Romania, este cel putin bizara, si probabil ca are de a face cu alte mize si cu alte dosare decat strict cu relatia bilaterala romano-olandeza, din moment ce Olanda se arata foarte ingrijorata de cetateniile pentru Republica Moldova pe care Romania le-ar oferi.

Deci faptul ca Olanda ridica si alte probleme, colaterale, care tin, repet, de alte lucruri decat de dosarul Schengen propriu-zis si chiar de altceva decat de coruptia propriu-zisa, s-ar putea sa ne sugereze ca, de fapt, lupta pentru Schengen nu este decat un varf al aisbergului care nu ne arata toata dinamica politica si geopolitica a deciziilor din spatiul Uniunii Europene.

Revenind, chiar daca ar fi asa, chiar daca Romania ar face o mica presiune cu chestiunea sarba pe dosarul Schengen, ar fi perfect indreptatita sa faca asta.

EU Observer: Romania isi flexeaza muschii cu Serbia. Razbunare pentru Schengen?

De ce au fost unele voci atat de mirate, si unele chiar revoltate? Pentru ca Romania niciodata nu i-a obisnuit pe partenerii si colegii europeni cu atitudini de acest tip. Romania a fost incasatorul de serviciu de foarte multe ori, pentru ca a avut constiinta faptului ca nu reuseste sa se insereze la nivelul spatiului european pe, hai sa spunem asa, 'zonele de sus'. Si atunci a incasat si a acceptat aproape totul.

Va reamintesc ca Romania, la un moment dat, a reusit sa accepte ca exista limba moldoveneasca, si asta a fost stipulat in anumite documente oficiale. Deci, din moment ce noi i-am obisnuit pe toti ca suntem incasatorul de serviciu, sigur ca ei se uita la noi si se intreaba 'Ce se intampla cu romanii astia?'. Ce i-o fi apucat? E o chestiune de obisnuita.

Daca noi am fi fost Polonia, care a blocat relatia intre UE si Federatia Rusa, s-ar fi uitat altfel la noi, sau, ma rog, cu oarecare normalitate. Dar in acest moment, Romania este revendicativa fara sa ii obisnuiasca pe partenerii ei ca poate sa fie si asa.

Asta este una dintre explicatiile pentru care Romania aproape ca nici nu a fost intrebata. Amintiti-va ca unii oficiali europeni vorbeau chiar ca Serbia a primit agreementul pentru summit-ul european si ca acolo va deveni candidata la integrarea europeana, chiar daca Romania avea atunci o alta parere. Si a venit Romania si a infirmat anumite declaratii care vizau unanimitatea.

- La ce sa ne asteptam de la reuniunea Consiliului European de primavara in legatura cu aceste doua teme: Serbia si Schengen?

In realitate aceste doua teme sunt separate. Faptul ca a aparut problema Schengen pe agenda Consiliului European din aceasta saptamana este dupa parerea mea un lucru foarte bun, trebuia sa apara.

Pe chestiunea cu Serbia nu cred ca vor fi mari surprize, pentru ca Romania nu si-a propus niciodata sa blocheze Serbia, ci doar sa aduca pe agenda chestiunea romanilor din Timoc. Aceasta a fost, de fapt, miza si sarcina Romaniei. Nu cred ca Romania va ajunge sa blocheze Serbia, pentru ca nu e in interesul nimanui, dar, sigur, depinde si ce va face Serbia si cat de dispusa va fi sa colaboreze cu, vorba presedintelui Tadici, 'prietenii romani'.

In ceea ce priveste dosarul Schengen, oricum s-a sarit din orice normalitate si din orice buna-cuviinta in ceea ce priveste acest dosar, astfel incat miza lui nu se mai afla in zona de normalitate. Este complet nepredictibil pentru ca s-a iesit din zona de normalitate in care poti sa faci predictii.

Faci predictii in zona in care stii care sunt regulile, care sunt normele, ce trebuie sa faci, ce trebuie sa nu faci ca sa fii acceptat. Dar in ceea ce priveste integrarea Romaniei in Schengen s-a depasit demult aceasta zona, astfel incat dosarul Schengen devine nepredictibil, asa cum a ajuns in ultima perioada.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7941 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Excelentcomentariul dlui Dungaciu!

Sintetic:competent si patriotic!
Dosarele Schengen si al romanilor de pe Valea Timocului nu au nici o legatura!
In ambele dosare Romania are dreptate!
Nu am sa reiau argumentatia expusa atat de clar de specialistul Dan Dungaciu!
Romania este tara membra a UE si trebuie sa fie mult mai ferma in a-si apara interesele!Mai ales cand are dreptate!Asa cum a stiut sa faca Polonia,considerata initial "oaia neagra"a UE si respectata ulterior,pentru tenacitatea prin care isi apara interesele nationale!
Evident Polonia nu a "beneficiat"de doi sefi ai opozitiei Antonescu si Ponta ,care si-au parat la Bruxelles propria tara cerand activarea art.7 prin suspendarea dreptului de vot si a fondurilor europne alocate Romaniei!Din "patriotism"! Teo

 

 

Iar polonezii, si nu doar polonezii, ci toate natiunile

civilizate din Europa, nu au un Parlament impartit in doua, o parte la Palatul Parlamentului si o parte la Antena 3. Au un singur Parlament, care reprezinta interesul national, nu jumatate cu interesul national si cealalta jumatate cu interesele lui Iliescu, Felix, Nastase, care vor sa evite puscaria desi au ucis romani nevinovati fie si prin interpusi, si au jefuit Romania. Daca Parlamentul Romaniei ar adopta o hotarare, votata de toti parlamentarii, atat cei ai Puterii catr si cei ai Opozitiei, prin care sa se angajeze ca indiferent cine va fi la Putere, Romania nu va abroga nici una dintre legile anticoruptie, antifurt, antidevalizarea bogatiilor Romaniei si va continua, indiferent de coloratura politica a Executivului, sa lupte impotriva hotiei si coruptiei, cred ca Olanda ar fi complet dezarmata in intentia sa de a bloca accesul Romaniei in Schengen. Dar cum la noi vine Ponta si spune ca daca va ajunge el la Putere va anula toate legile anticoruptie din Romania, nu pentru ca acestea nu ar fi necesare, ci fiindca sunt fascte de PD-L, si va desfiinta si ANI si DNA si probabil, desi inca nu a spus-o, va elibera din inchisoare toti hotii, pungasii si talharii, sigur ca sunt si europeni reticenti si sceptici cand vine vorba de capacitatea noastra de a ne civiliza, macar la minimul impus de apartenenta la marea familie europeana.

 

 

SERBIA nu este fosta Yugoslavia!

acum este Serbia, o provincie ca R. Moldova care ba vrea ba nu vrea sa se recunoasca romani. Romania are interesele ei. Sa nu mai fim masina de vot pentru altii. Eu sunt pentru!

 

 

Darnic @ te-o

Aveti zeci de articole in care sa va razboiti cu ponta ,Antonescu, Chiatra , Voiculescu, Maxi...... Indemnati la unitate nationala si nici macar la un articol care pune in discutie existenta romanilor sud-dunareni nu va puteti abtine. Pacat.Eu sunt total de acord cu pozitia domnului Dan Dungaciu. In aceasta problema cred ca si Traian Basescu a actionat ponderat si eficient. Nationalistii extremisti sarbi trebuie sa-si revada pozitiile si sa inteleaga ca in UE problema minoritatilor etnice nu e o gluma.

 

 

Tov Dugaciu,cand si...cum Romania nu s-a comportat temperat?

Dimpotriva...mult prea temperat,inclusiv Basescu in

ultima vizita la Belgrad!

...Dar glumele si prietenia isi au locul si rolul lor,

iar realitatile...inconjuratoare trebuie spuse raspicat!

In nrest totul este filozofie plictisitoare!

 

 

DOMNULUI DAN DUNGACIU,

Felicitari, stimate Domn! Tenacitatea si profesionalismul Dumneavoastra, face cinste Romaniei! Succes in continuare!

 

 

Insultatoare comparatia cu Polonia,securist darnic

Polonia este un stat de drept si o democratie reala, Polonia nu are premier de un tradator exnomenclaturist UTC-ist ,acuzat de inalta tradare si de spionaj impotriva tarii lui,Polonia nu are un presedinte dovedit de EDA,CIA ca este complice cu terorismul international ,Polonia nu are sef servicii de informatii externe un securist-comunist sub acoperire ,nici ministru al afacerilor externe un ofiter al aceleiasi securitati cirminale comuniste;in Polonia drepturile oamenilor sunt respectate,nivelul de trai este peste media de necesitate,in Polonia politicienii nu-si vand bucati din tara din slugarnicie ...

 

 

Cam aiurea comparatia..

Cum adica Serbia este o "provincie" ca si R. Moldova?
Cred ca ai vrut sa spui altceva, nu-i asa?! :)

 

 

DRAGULUI NEUTRON,

Intre conducerea "inteleapta" a rusilor impotriva Vestului si bombardamentele americane, Serbia se APARA neconditionat! Din nefericire, a devenit un animalut infricosat la orice sunet exterior! Si nu poti s-o judeci cu dreapta masura! Este prea devreme sa astepti de la fostii iubitori de Milosevici, sa imbratiseze "democratia" oferita de un Vest pervertit pana-n maduva, cand acelasi Vest a lasat-o fara miezul identitar: Kosovo! Va fi greu dar nu imposibil! Timpul se cere cernut in favoarea recapatarii increderii victimei in violator! Din nefericire, sufera colateralii romani! Decizia Romaniei insa a fost corecta! Tara mama trebuie sa-si protejeze cetatenii oriunde s-ar afla ei! Este important ca am invatat ceva, in acesti ultimi 7 ani, de la popor evreu! Este unul dintre demersurile ESENTIALE ce au facut acest popor, puternic si influent in lume! Maximizarea teoriei "minoritatii active" l-a adus astazi, in pozitia de influenta decisiva pentru interesele lui, in lume! Sa-i mergem pe urme, zic! Ne va aduce numai bunastare si auto-protectie in viitorul haotic in care am fost dirijati! Si cel mai important lucru: vom ramane la mesele deciziilor internationale! "Informatia este PUTERE", dragilor! Sa ramanem, deci, la masa si bine informati!

 

 

DRAGULUI DARNIC,

Ca sa vorbim in dodiile GENIALILOR Stan si Bran, "noi nu suntem noi, noi suntem ceilalti", dar serioase in cazul de fata, "Olanda" care cere Romaniei fel de fel, nu este Olanda luterana infiltrata de clone, colega! "Olanda" care este interesata de cetateniile romane de dincolo de Prut, este aceeasi "Olanda" care-si tine colectia de picturi recuperate dupa al 2-lea RM, la Amsterdam si aceeasi "Olanda" care este principalul investitor strain in Romania! Sa fim seriosi, dragilor, cand protestantii au decis sa ofere "prietenilor evrei" misiunea de a se ocupa de finantele lumii, acum se vede clar, ca au fost depasiti in cunoasterea in profunzime a acestui popor! Evidentele ultimilor 22 de ani insa, i-au cam speriat pe prietenii protestanti! Atat de tare incat, acum 11 ani, au decis sa le ia inapoi ocupatia oferita! Si de atunci incoace o tot ducem din "criza" in "criza"! Batalia este atat de mare, incat a luat foc Pamantul! Este atat de profunda, pe viata si pe moarte, incat nu mai au rabdare cu zecile de ani, ca pana acum, sa puna mana pe toare resursele lumii! Singura care le sta in cale este Doamna Cancelar Angela Merkel! Dar, "iezista" o problema: mai degraba se ating de Iran decat de Germania! Pentru ca, daca se ating de Germania, vor ingheta instant! Cate stie Germania despre santajul construit in numele ei, peste intregul mapamond, nu stie nimeni! Deci, dragilor, sa vizionam cine va castiga in lume: modelul german sau modelul guvernului Wall Street, impus "americii" de o suta de ani incoace si dorit intregii lumi? Asta-i cu "Olanda" din spatele casei regale olandeze, colega!

 

 

Diferenta mare

chiar foarte mare.......rep. Moldova este o parte din Romaania si Serbia este alta tara cu minoritati romanesti.
Legat de actiunile Romaniei in chestiunea Serbiei ma bucur ca avem si noi o conducere care apara romanii de pretutindeni.Bravo Basescu.

 

 

U.E are acum dovada ticalosiei lui T Basescu, MRU+complicii

Toti ocupantii puterii sunt in majoritatea lor ofiteri ai securitatii comunste,tradatori sau criminali sadici ai terorismului international,deoarece gruparea de crima organizata ,mafiot-guvern PDL-UNPR santajeaza Uniunea europeana cu admiterea Serbiei in uniune de mincinoasa lor grija fata de vlahii din valea Timocului.De ce se tin acesti infractori ai lui Traian Basescu cu dintii de admiterea in spatiul Schengen?Din motive mafiot electorale,dar si dintr-un motiv extrem de grav al crimei organizate conduse din Romania de Traian Basescu si complicii lui,acela de a avea libertate de circulatie prostituatele Udrei Elena si infractorii din guvernul tradatorului si ilegitimului primministru MR Ungureanu.Nu pentru romani este spatiul Shengen,pentru ca romanii sunt terorizati, flamanziti, dezumanizati de coruptia instituionalizata in tara de actualul mafiot regim Basescu.Fara un nivel de trai decent ,sansa romanilor de a calatori in spatiul Schengen este nula.Iata dovada,chiar Basescu,din frica, ,recunoaste distrugerea totala a nivelului de trai in Romania,in data de 06.02.2012, la investirea iliegitimului-tradator MRU:"Deci, prioritatea numărul unu trebuie să fie trecerea la un program de restabilire treptată a nivelului de trai al populatiei. Sigur, despre acest lucru nu se poate discuta decat după ce avem evaluările primului trimestru, adică undeva in luna aprilie. In acest interval, vor trebui gandite măsurile in variantă pozitivă, medie sau pesimistă, cum putem să trecem la un program de refacere a nivelului de trai al populatiei....."

 

 

Serbia are un pic de inexperienta politica

normal sa fie astfel dupa cat au suferit.Rumania este cu ei nu contra lor.Sper ca o sa reusim sa devenim o forta foarte importanta in UE,deoarece sunt sigur ca Sarbii sunt de-ai nostri si noi suntem de-ai lor,nu este limba care ne uneste ,este Pamantul,Cultura si obiectivele de a creste impreuna pentru un viitor mai bun pentru toti.

Traiasca Serbia fratele cel mai bun al Rumanilor!Traiasca Balcanii adevarata Europa Unita!

 

 

Ulivia ! Cum se face ca nu scapi de nota 1....

.... cel mult 2, in medie ?
Nu-ti pui niste probleme ?

 

 

Dele,notele securistilor PDL nu-mi sunt date mie,

ci chiar teroristului international Traian Basaescu pe care eu il citez in comentariul meu.Olanda si starea dramatica din Romania confirma cele scrise de mine.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor