Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Cine e de vina pentru esecul Schengen? - sondaj Ziare.com

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 16:47
5447 citiri
Cine e de vina pentru esecul Schengen? - sondaj Ziare.com

Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene a respins aderarea, chiar si partiala, a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, dupa ce Olanda si Finlanda s-au opus prin dreptul lor de veto.

Decizia a starnit o controversa intre liderii de la Bucuresti si cei care conduc Olanda si Finlanda referitoare la cine e vinovat pentru aceasta decizie, iar presa interna si internationala a scris chiar si de un "razboi al florilor" intre tara noastra si Olanda.

Pe de o parte, oficialii din cele doua tari care nu ne-au dorit in Schengen si-au motivat opozitia prin faptul ca, desi indeplinesc criteriile tehnice, Romania si Bulgaria nu pot asigura protectia granitelor comunitare, in primul rand din cauza coruptiei.

Pe de alta parte, politicienii de la Bucuresti, atat de la Putere, cat si din Opozitie, considera respingerea aderarii un abuz prin care se incalca Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Unii dintre ei au evocat chiar si ipoteza chemarii Olandei in fata Curtii Europene de Justitie, pentru incalcarea acquis-ului comunitar.

Olanda si Finlanda, imposibil de convins

Olanda a fost prima care a anuntat ca se opune intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen la Consiliul JAI din 22 septembrie, anuntand ca nu vrea nici macar o aderare partiala, doar cu spatiile aeriene.

Primul oficial batav care a afirmat raspicat acest lucru a fost Geerd Leers, ministrul Imigratiei, care a considerat ca nu e momentul ca cele doua tari sa adere.

Ulterior, purtatoarea sa de cuvant, Elaine de Boer, a anuntat ca nicio aderare partiala, aparent aprobata si de Franta sau Germania, nu e luata in considerare.

"S-a decis in Guvern ca vom continua sa ne opunem intrarii Romaniei si Bulgariei(...)Nu vom aproba nici macar intrarea partiala", a explicat de Boer.

Ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, a motivat si el opozitia tarii sale fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen: "Cele doua state indeplinesc criteriile tehnice pentru aderare, dar nu avem incredere deplina ca vor putea asigura protectia granitelor UE - din cauza coruptiei, printre altele".

Anti-europenism si dat in judecata

Clasa politica de la Bucuresti a fost unanima in a condamna decizia de blocare a aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Multi dintre politicieni, inclusiv presedintele Traian Basescu si ministrul de Externe, Theodor Baconschi, au acuzat faptul ca deciziile celor doua tari sunt influentate de faptul ca guvernele care le conduc au in componenta si partide extremiste, antieuropene si antiimigratie, si ca decizia a fost luata in scopuri electorale.

In plus, reprezentantii Puterii si Opozitiei s-au unit si au acuzat faptul ca blocarea aderarii la Schengen e o incalcare a dreptului comunitar si, implicit, a drepturilor cetatenilor romani. Parlamentul Romaniei a trecut, la initiativa vicepresedintelui Senatului, Cristian Diaconescu, si o declaratie care condamna acest lucru.

Senatul ataca respingerea aderarii la schengen - vezi textul declaratiei

Unii dintre membrii Opozitiei au acuzat, insa, si Puterea pentru ratarea acestui obiectiv, in special pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Presa a scris despre faptul ca Romania ar fi luat masuri fata de decizia Olandei, blocandu-i in vami mai multe tiruri cu lalele, sub pretextul faptului ca acestea ar putea contine o bacterie.

Ministrul olandez pentru Imigratie, Geerd Leers, a declarat ca blocarea transporturilor olandeze de bulbi si flori reprezinta un motiv in plus ca Romania sa nu fie primita in Spatiul Schengen.

Razboiul lalelelor, motiv in plus pentru Olanda sa nu ne lase in Schengen

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu si seful Departamantului Schengen din MAI, Marian Tutilescu au declarat, in premiera, pentru Ziare.com, ca Romania ar putea sa aduca Olanda si Finlanda in fata Curtii Europene de Justie pentru blocarea aderarii la Schengen.

Diaconescu: Putem merge in justitie cu Olanda daca ne blocheaza la Schengen

Ce sanse mai are Romania sa adere la Spatiul Schengen in 2011

Ziare.com va invita la sondaj. Cine credeti ca e de vina pentru respingerea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#ratare aderare Schengen, #blocare aderare Schengen , #Schengen