Comisar UE: Romania ar putea intra in Schengen foarte curand

Joi, 09 Februarie 2012, ora 16:57
2752 citiri
Comisar UE: Romania ar putea intra in Schengen foarte curand
Foto: EPA/BGNES

Romania si Bulgaria ar putea adera la Acordul Schengen foarte curand, a declarat, joi, comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Malmstrom a facut aceasta declaratie cu ocazia unei dezbateri organizate de Grupul Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (S&D), relateaza agentia de presa Novinite.

Associated Press: UE critica Romania si-i spulbera sperantele la Schengen

Grupul S&D a cerut o discutie pe tema spatiului Schengen in cadrul careia a facut apel la guvernele statelor membre ale Uniunii Europene sa renunte la opozitia fata de o reforma progresiva a spatiului Schengen, bazata pe o mai mare libertate de miscare si de cooperare.

"Avem nevoie sa gasim echilibrul intre libertatea de circulatie si securitate, dar in niciun caz procuparile privind securitatea nu trebuie sa prevaleze asupra dreptului la libera circulatie in interiorul UE", a atras atentia europarlamentarul roman Ioan Enciu, raportor din umbra din partea Grupului S&D pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Acest lucru ar trebui sa se aplice, de asemenea, si in cazul cetatenilor romani si bulgari, victime ale populismului si ale judecatilor oportuniste. Este inacceptabil ca cele doua tari sa fie in continuare excluse din spatiul Schengen, in ciuda respectarii depline a criteriilor privind aderarea la acest acord", a accentuat eurodeputatul din partea PSD.

La randul lui, liderul grupul S&D din Parlamentul European, austriacul Hannes Swoboda, a completat discursul lui Ioan Enciu, adaugand ca modul in care este condus spatiul Schengen trebuie imbunatatit, astfel incat sa permita libera circulatie a persoanelor, dar, in acelasi timp, sa se asigure ca regulile sunt respectate de toti cetatenii si de toate guvernele.

Olanda va continua sa ne blocheze aderarea la Schengen

In acest context, Swoboda a condamnat statele care refuza reformarea Schengen: "Din pacate, cateva imbunatatiri esentiale se afla acum in blocaj partial din cauza unor state UE care refuza sa negocieze aceasta reforma cu Parlamentul European".

Amintim ca Romania si Bulgaria ar fi trebuit sa adere la Schengen in primavara anului 2011, insa intrarea le-a fost blocata de tari precum Franta, Germania, Olanda si Finlanda. Cele patru tari au invocat coruptia si crima organizata din cele doua tari si au subliniat ca siguranta spatiului Schengen ar fi periclitata odata cu deschiderea granitelor catre Romania si Bulgaria.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Romania intra Schengen, #comisar european Romania Schengen, #Romania Bulgaria Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Neimportant ** / Si da si nu ***
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
O Europă făr-o oaie neagră? Doar dacă-i aduc pe Sârbi în loc, că tot