Consiliul European reafirma progresele Romaniei in vederea aderarii la Schengen

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 19:23
2872 citiri
Consiliul European reafirma progresele Romaniei in vederea aderarii la Schengen
Foto: Arhiva

Consiliul European reafirma progresul realizat de Romania si Bulgaria in implementarea acquis-ului Schengen si invita Consiliul JAI sa revina asupra chestiunii aderarii celor doua tari la spatiul de libera circulatie in martie 2013.

"Consiliul European, ca raspuns la preocuparile exprimate de Romania si Bulgaria cu privire la raportul Comisiei privind guvernanta Schengen si referirile sale la masurile care ar contribui la extinderea cu succes a spatiului Schengen, a notat ca, atunci cand Comitetul Mixt a discutat aceasta chestiune in 6-7 decembrie, Presedintia a reamintit ca a raportat cu privire la implicatiile acestor masuri in octombrie 2012 si a precizat ca progresele inregistrate in punerea in aplicare a acestora au fost de natura sa permita ca procesul sa poata fi considerat acum incheiat.

Consiliul European invita Consiliul (Justitie si Afaceri Interne - n.red.) sa revina la aceasta problema in martie 2013", se arata in minuta Consiliului European care s-a incheiat vineri la Bruxelles.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca a discutat cu premierul olandez, Mark Rutte, si cu cancelarul german, Angela Merkel, despre Schengen si si-a exprimat speranta ca in martie se va discuta chestiunea din nou.

Presedintele a precizat ca "s-a adoptat decizia ca in Consiliul JAI din martie, 13-15, sa se discute din nou problema accesului Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Sper, daca nu facem nicio trasnaie politica pe acasa, in sfarsit sa reusim sa primim o confirmare unanima a dreptului care ni se cuvine prin Tratatul de aderare de intrare in zona Schengen, fie si etapizata", a spus Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca decizia nu apare in concluziile Consiliului, intrucat tema Schengen nu s-a aflat pe agenda summit-ului, ci intr-o minuta a concluziilor.

Traian Basescu nu a dorit sa comenteze declaratia lui Ponta privind colaborarea pe acest subiect.

Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu acordat Die Welt, ca el si presedintele Traian Basescu lucreaza impreuna pentru ca Romania sa intre in Schengen in prima jumatate a anului viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Consiliul European Romania Schengen, #Romania Schengen 2013 , #Schengen
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
sa vezi ca ne baga Ponta in ....