Corlatean, despre Schengen: Nu putem sta in genunchi, cu mana intinsa

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 13:13
2557 citiri
Corlatean, despre Schengen: Nu putem sta in genunchi, cu mana intinsa
Foto: Calea Europeana

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, sustine ca Romania a indeplinit toate criteriile tehnice privind aderarea la Schengen, dar autoritatile nu vor sta in genunchi si cu mana intinsa catre celelalte state europene, asa ca vom astepta sa ni se spuna cand vom fi primiti.

"Nu se pune problema de a abandona un obiectiv legitim al Romaniei, respectiv al Bulgariei. In acelasi timp, nici nu poti sa stai in genunchi si sa stai cu mana intinsa, cata vreme noi am indeplinit criteriile clare, obiectivele tehnice din acquis-ul Schengen si, in acelasi timp, platim pentru lucruri care n-au legatura cu noi", a sustinut, vineri seara, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Seful diplomatiei romane afirma ca europenii inventeaza tot felul de pretexte, cum ar fi Mecanismul de Cooperare si Verificare, pentru a amana primirea Romaniei si Bulgariei in Schengen, in realitate fiind vorba doar de "situata sociala, economica, de criza din Europa din acesti ani".

De asmenea, Titus Corlatean a declarat ca subiectul Schengen este "prizonierul unor circumstante nefavorabile", pentru ca actuala criza economica favorizeaza un curent populist si xenofob "tot mai consistent".

In ceea ce priveste viitorul raport MCV, de care mai multe state conditioneaza intrarea noastra in spatiul Schengen, Titus Corlatean a explicat: "Interesul nu este de a ne alinia pe sarma si de a raspunde intrebarilor Bruxelles-ului. Interesul este de a avea un sistem judiciar corect, impartial, care sa functioneze cu celeritate, sa dea raspuns cetatenilor care asteapta ani de zile la procese, cu niste coduri care sa fie de buna calitate (...) Asta e interesul. Nu pentru a da cu subsemnatul la MCV sau de a rezolva alte chestiuni".

Consiliul JAI, reunit joi la Bruxelles, a decis ca se va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen atunci cand vor exista "conditii favorabile". Inaintea reuniunii, Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, declarase raspicat ca progresele realizate de Romania si Bulgaria nu sunt suficiente pentru ca cele doua tari sa intre in Schengen.

Ambasada olandeza la Bucuresti a precizat pentru Mediafax ca pozitia Olandei fata de aderarea celor doua tari la Schengen nu s-a schimbat in ultimul timp, iar Guvernul de la Haga "va astepta raportul MCV inainte de a-si stabili, in stransa cooperare cu alte state membre, pozitia sa privind aderarea la Schengen".

C.B.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Corlatean Schengen, #Consiliu JAI Schengen 2013 , #Schengen