Cristian Parvulescu: Amanarea deciziei pe aderarea Romaniei la Schengen, previzibila

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 22:53
1895 citiri
Cristian Parvulescu: Amanarea deciziei pe aderarea Romaniei la Schengen, previzibila
Foto: Arhiva

Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat miercuri ca amanarea pana in toamna a deciziei privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen era "absolut previzibila".

Potrivit lui Parvulescu, nu numai Olanda este "reticenta" fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, dar si alte state, care "nu au fost la fel de deschise precum Olanda".

"Era absolut previzibila luarea unei asemenea decizii cata vreme Olanda a constatat, pe baza criteriilor pe care si le-a asumat, ca nu s-a inregistrat nici un fel de imbunatatire a situatiei Romaniei si Bulgariei. Progresele Romaniei au existat cu siguranta, dar se pare ca Olanda nu a fost convinsa si asteapta mai mult decat atat. (...) Chiar daca Olanda este varful de lance, personal, cred ca si alte state, care nu s-au manifestat atat de deschis, sunt mai degraba reticente fata de integrarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Exista o reactie de adversitate fata de tarile din Est, o neincredere in capacitatea acestor state de a asuma valori europene", a spus analistul politic.

Acesta a precizat ca este dreptul Olandei sa blocheze aderarea Romaniei la Schengen, fiindca "nimeni nu poate contesta dreptul unui stat, care este prevazut de tratate, sa blocheze aderarea unui alt stat in Spatiul Schengen".

Cristian Parvulescu a spus ca, in opinia sa, pana la acest moment, "Romania nu a reusit sa abordeze Olanda intr-o maniera convingatoare", adaugand ca autoritatile de la Bucuresti, impreuna cu partidele importante, inclusiv cu cele din Opozitie, ar trebui sa gandeasca mecanisme care sa asigure credibilitatea Romaniei pe termen mediu si lung.

Opozitia, implicata in procesul de aderare la Schengen?

"Sper ca in toamna sa se gaseasca o solutie inteleapta, in interesul tuturor. (...) Se pot gandi mecanisme. Trebuie negociat si gasita o solutie care sa fie acceptabila pentru guvernul olandez. Nu avem foarte multe sanse. Degeaba avem sprijinul majoritatii statelor din Spatiul Schengen, daca Olanda nu este convinsa.

Nici situatia Finlandei nu este foarte diferita. Romania trebuie sa vina, dincolo de exemplele pe care le da acum de combatere a coruptiei, cu un mecanism care sa credibilizeze Romania pe termen mediu si lung. (...) Implicarea Opozitiei, din acest punct de vedere, poate nu ar fi o idee rea.

Ma refer la o sustinere comuna a unor politici care sa dea coerenta pe termen mediu si lung, ar putea fi un argument pentru guvernul olandez", a sustinut analistul politic.

Intrebat daca, in opinia sa, este posibila o colaborare intre partidele arcului guvernamental si cele din Opozitie in vederea aderarii Romaniei la Schengen, Cristian Parvulescu a replicat ca "atata vreme cat nu se incearca, nu avem de unde sti daca este posibila sau nu".

"Eu cred ca interesele nationale sunt deasupra intereselor de partid sau de alianta si ca se poate incerca asa ceva. In fond, este o practica politica curenta. Pana acum nimeni nu s-a gandit la o formula de genul acesta. Eu am plecat de la ce au cerut occidentalii Greciei - ca toate partidele importante sa asume reformele si sa le dea continuitate.

Cred ca o solutie de genul acesta ar putea fi convingatoare si in cazul Romaniei. (...) Daca se poate, impreuna cu Opozitia, sa fie facut ceva, de ce nu? Eu stiu ca Opozitia s-a declarat in favoarea politicilor legate de Schengen, a criticat Olanda. Poate ca e momentul ca Puterea, impreuna cu Opozitia, sa faca un exercitiu de colaborare din punctul asta de vedere", a conchis acesta.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Parvulescu aderare Romania Schengen, #aderare Romania Schengen , #Schengen