Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la Bucuresti

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 16:16
9361 citiri
Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la Bucuresti
Foto: captura YouTube / PPE

Cu prilejul vizitei din august a presedintelui francez Emmanuel Macron, publicul a fost informat ca Romania are "tot dreptul" sa ceara aderarea la Spatiul Schengen si ca acest lucru se va intampla, dar dupa ce zona va trece printr-un proces de reforma.

"Trebuie sa fiu cinstit, Europa Spatiului Schengen nu functioneaza bine", spunea, la Palatul Cotroceni, presedintele Macron, iar ideea este unanim acceptata la Bruxelles.

Nu toata lumea insa impartaseste viziunea presedintelui Frantei in ceea ce priveste conditionalitatea intre reforma Schengen si primirea Romaniei si Bulgariei in aceasta zona.

Curs de Guvernare a stat de vorba cu oficiali ai Comisiei Europene, care au descris problemele, viziunea de reforma si, mai ales, orizontul de timp in care Schengen ar putea fi "upgradat". Cu ajutorul acestora, ridicam si valul asupra negocierilor diplomatice si a evenimentelor politice care au influentat, in ultimii ani, capitolele Romania si Bulgaria din "dosarul Schengen".

Vestea buna: Comisia Europeana va prezenta in urmatoarele 2 luni, in etape, componentele planului de reforma gandite pentru Spatiul Schengen.

Vestea proasta: Indiferent de rapiditatea cu care va fi implementat acest plan de reforma - in interiorul granitelor Schengen dar si in statele care cer sa fie parte a acestei zone - decizia de primire a Romaniei si a Bulgariei va fi in continuare una politica. Influentata de capacitatea guvernelor de la Bucuresti si Sofia de a demonstra seriozitate si predictibilitate.

Spatiul Schengen - riscuri asumate, probleme actuale si solutii de viitor

In Europa exista 26 de state membre cu drepturi depline in Acordul Schengen, state ce alcatuiesc o zona in care au fost desfiintate frontierele interne. In interiorul acestei zone exista garantia teoretica ca sisteme nationale - politie, paza frontierei etc - functioneaza in aceeasi parametri si comunica in timp real.

Realitatile ultimilor 2-3 ani (atentatele produse in marile capitale europene, criza migratiei si deciziile pe care anumite state le-au adoptat in incercarea de a se proteja de valurile de migratie) au evidentiat insa "defecte" de sistem.

"De fapt, nu sunt erori, ci parte a arhitecturii zonei. Sunt riscuri pe care ni le-am asumat, pentru ca stiam ca avem sisteme de protectie care pot functiona doar pana la un anumit grad de presiune", declara pentru unul dintre oficialii care de 10 ani lucreaza pe dosarul Schengen deschis la Bruxelles.

"Criza migratiei si atentatele au mai produs un fenomen pe care nu l-am anticipat: a disparut increderea intre membri. Potrivit Acordului, fiecare stat membru Schengen are dreptul sa impuna controale temporare la granitele nationale. Ei bine, s-a petrecut un efect de domino, controale la frontiere in Marea Britanie, in Ungaria, in Austria, in Franta, in Belgia si in alte state. Si garduri. Mai putem oare vorbi de incredere?

In octombrie, vom ajunge la o rascruce, pentru ca atunci expira perioada maxima pana la care puteau fi extinse controalele la granite. Acesta este motivul pentru care exista o presiune generala sa adaptam Schengen cat mai rapid", spune un oficial al Comisiei Europene.

Un grup de lucru al Comisiei Europene pregateste pachetul de modificari. "In septembrie, Comisia va anunta pachetul de masuri pe migratie, iar pachetul de masuri pentru reforma Schengen va fi prezentat in octombrie", afirma sursele Curs de Guvernare.

Ca principiu, este foarte posibil ca oficialii Comisiei sa propuna integrarea politicii de Aparare cu cea de Securitate. Numitorul comun va fi bazat pe cooperare, nu pe integrare comunitara.

"Nu dorim un Spatiu Schengen cu cercuri concentrice, asta e clar. Vom proceda la clarificarea sistemelor - trebuie ca Frontex sa se dezvolte, trebuie sa crestem eficienta Biroului European pentru Azil din Malta. In primul rand, insa, trebuie sa depasim stadiul de fragmentare a sistemelor nationale de evidenta. Trebuie sa avem proceduri unice, clare si viteza de reactie", afirma oficialul european.

"Intensitatea presiunii pe Schengen depinde insa in mare masura de ce se intampla in afara granitelor Europei, cauzele migratiei sunt in afara controlului nostru", afirma oficialul european, care precizeaza ca UE incearca, de exemplu, sa operationalizeze un acord pe migratie cu Libia, similar celui incheiat cu Turcia.

Citeste mai departe despre cum va arata "noul Schengen" de care vorbea Emmanuel Macron la Bucuresti: Calendarul reformelor si sansele de aderare ale Romaniei pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania Schengen Macron , #Schengen