Daul: Aderarea Romaniei la Schengen se va face sub presedintia maghiara a UE (Video)

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 16:45
1742 citiri
Daul: Aderarea Romaniei la Schengen se va face sub presedintia maghiara a UE (Video)
Foto: bruxelles.blogs.liberation.fr

Presedintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat, vineri, ca a discutat cu premierul Ungariei, Viktor Orban, si ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen "sa fie dusa la bun sfarsit" sub presedintia Ungariei la UE.

"Am sa ma refer la dosarul Schengen, despre care se vorbeste mult, se scrie mult si care trebuie sa avanseze. As dori sa salut eforturile realizate de Romania pentru a indeplini exigentele tehnice. Comisia Sch-Eval recunoaste aceste eforturi importante care au fost facute de catre Romania. Bulgaria trebuie sa faca in continuarea eforturi importante mai ales in ceea ce priveste frontiera terestra cu Turcia", a spus Daul, citat de Mediafax.

El a precizat ca trebuie respectate regulile care au fost valabile pentru Schengen si ca nu trebuie adaugate alte reguli noi, care nu au fost prevazute.

"Asta este analiza pe care o va face PPE in zilele care urmeaza si vicepresedintele meu german, care se ocupa de dosarul libertati publice, a trimis, ieri seara (joi seara - n.r.), o scrisoare tuturor prietenilor nostri din PPE. Este o scrisoare care merge in sensul bun, astfel incat, in urmatoarele 15 zile, avansul pe Schengen al Romaniei sa fie recunoscut.

Va trebui, ulterior, sa reglementam problemele care privesc Bulgaria, este ceea ce am discutat, de altfel, cu presedintele Basescu. Cei care ma cunosc, stiu acest lucru - nu sunt in favoarea unei abordari care face spectacol in acest dosar. Este prea important", a mai declarat Daul, aflat in vizita la Bucuresti.

El a precizat ca pozitia sa nu este "una de spectacol".

"De aceea, nu sunt in presa toata ziua, vreau ca aceste dosare sa avanseze, eu vreau sa lucram pentru pace, pentru prosperitate in Europa. Am vorbit si cu premierul Viktor Orban (premierul Ungariei - n.r.), la Strasbourg, saptamana trecuta, ca sub Presedintia maghiara (a UE - n.r.) acest dosar sa fie dus la bun sfarsit", a continuat presedintele PPE.

Intrebat daca este de acord cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu referitoare la discriminarea Romaniei in cazul extinderii spatiului Schengen, Daul a facut apel la rabdare din partea romanilor.

"Solicit poporului roman sa astepte urmatoarele doua saptamani, in ceea ce ma priveste pe mine, grupul meu si votul din PE, si nu cred ca o sa fie dezamagiti", a conchis Joseph Daul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#joseph daul ppe, #Schengen Romania aderare, #ungaria presedintie UE , #Schengen