De ce nu ne vrea Olanda in Schengen: Duceti la bun sfarsit confiscarile!

Miercuri, 26 August 2015, ora 11:06
9425 citiri
De ce nu ne vrea Olanda in Schengen: Duceti la bun sfarsit confiscarile!
Foto: Facebook / Matthijs van Bonzel (Europuls)

Romania trebuie sa indeplineasca toate angajamentele asumate atunci cand a fost primita in UE si sa atinga un anumit "nivel de functionare", daca vrea sa fie acceptata si in spatiul Schengen, subliniaza ambasadorului Olandei in Romania, Matthijs van Bonzel (foto), dand ca exemplu negativ incapacitatea statului roman de a confisca averile ilicite.

Intr-un interviu acordat Digi24 inainte de incheierea misiunii sale in Romania, Matthijs van Bonzel a explicat inca o data ca Parlamentul Olandei cere sa vada, la fiecare jumatate de an, raportul MCV, facut de experti independenti, si constata de fiecare data ca Romania inregistreaza progrese, dar mai sunt cateva lucruri de facut.

"Iar Parlamentul nostru spune: 'O, interesant! Deci mai e de munca? Atunci de ce nu face Romania tot ce trebuia sa faca pentru a adera la UE? Nu ar fi mai important sa faca asta inainte de a ocoli problema si a mai cere sa intre intr-un club nou, cum ar fi Schengen sau zona euro'? Dupa cum spunea Churchill, toate la timpul lor: intai, intri intr-un club, pe urma implementezi regulile lui si, odata ce esti membru perfect integrat in acel club, abia apoi poti urmari altceva. (...)

Schengen nu e cel mai important lucru, ci in ce masura Romania poate ajunge din urma rapid pietele si Uniunea Europeana, in care i s-a dat voie sa intre, chiar daca nu implementase toate regulile", a subliniat ambasadorul.

Ambasadorul Olandei: Eu nu prea am inteles de ce e asa important Schengen, economia e mai importanta

Totodata, acesta a confirmat ca Romania are inca probleme la capitolul coruptie, printre care si cele legate de confiscarea averilor ilicite.

"Este un exemplu, da. Este un exemplu foarte punctual. Am invatat cu totii jocul. Este un joc relativ nou. Italienii l-au inceput, cand au luat 'jucariile' inapoi de la Mafia si le-au pus inapoi in vistieria statului, le-au inapoiat cetatenilor. Noi, toti, am urmat acest exemplu: Franta, Olanda, Germania. Lucram cu totii la asta. Si Statele Unite la fel.

Romania vine din urma. Dar Romania trebuie sa ajunga la un anumit nivel de functionare. DNA functioneaza bine, avem legea confiscarii extinse a averilor ilicite, iar judecatorii aplica toate aceste legi. Dar totul s-a blocat. Potrivit doamnei Kovesi, sunt aproximativ 400 de milioane care ar trebui confiscate si inapoiate oamenilor. Dar exista un blocaj. Totul este bifat si merge bine, pana intr-un punct. Aceasta este una dintre recomandarile noastre. Duceti la bun sfarsit confiscarile si dati totul inapoi statului sau contribuabililor", a mai declarat ambasadorul Olandei in interviul citat.

Presedintele Klaus Iohannis a intreprins demersuri, alaturi de alti inalti oficiali romani, pentru ca Romania sa fie primita in Spatiul Schengen, dar exista inca state UE care se opun, decizia trebuind luata in unanimitate.

Iohannis a cerut ajutorul sefului grupului PPE, pentru aderarea Romaniei la Schengen

In timp ce Guvernul de la Bucuresti este criticat pentru lipsa de eficienta in confiscarea averilor ilicite, PSD, partidul care conduce coalitia majoritara si Executivul, lanseaza motiuni populare prin care preseaza liderii europeni sa isi dea acceptul in vederea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

PSD: Motiunea populara "Romania cere Schengen", semnata de Zgonea, Grindeanu si Pop

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Olanda Romania Schengen confiscare averi, #Romania Schengen , #Schengen