De la cititori: Primiti cu Spatiul Schengen?

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 22:55
1923 citiri
De la cititori: Primiti cu Spatiul Schengen?
Foto: Arhiva

Se pare ca si de aceasta data planul de acasa nu se prea potriveste cu cel din targ. Daca, pana acum, oficialii romani erau siguri ca, in martie 2011, Romania va intra in Schengen, astazi lucrurile nu mai sunt atat de limpezi.

Dupa ce Germania si Franta au reactionat dur in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, autoritatile romane sunt "in corzi", fara prea multe opriuni.

In fond, nu stiu daca s-ar fi asteptat cineva ca acest lucru sa se intample prea curand, mai ales in aceste momente, cand imaginea Romaniei a devenit din ce in ce mai sifonata.

Orice cetatean roman, cu capul pe umeri si cu mintea limpede, nu ar fi indraznit sa creada ca Romania isi poate sparge frontierele, imediat dupa valurile facute pe marginea expulzarii rromilor din Franta.

Pe de alta parte, atitudinea celor doua state a fost una cat se poate de fireasca. Nu ai cum sa pui in pericol intregul spatiu de libera circulatie, atata vreme cat Romania si Bulgaria inca au probleme la capitolul reformelor din justitie.

In consecinta, sa te joci cu securitatea a 25 de state doar de dragul de a ridica numarul membrilor din Schengen este un risc urias, pe care nu cred ca doreste cineva sa si-l asume.

Cu toate acestea, noi am pozat din nou in victime si ne-am plans ca exigentele germano-franceze sunt discriminatorii. Mai mult decat atat, speram ca poate asa reusim sa induplecam pe cineva.

Poate, poate starnim mila cuiva. Si nu oricui. Mila trebuie cersita exact in jurul celor care detin o oarecare influenta asupra Germaniei si Frantei, caci acestia sunt "calaii" care s-au incumetat sa discrimineze doua natiuni, in loc sa sustina intarirea barierelor de siguranta ale intregului bloc. Cam asa ar suna replica unui oficial roman, fie el deputat, ministru sau sef de stat.

Sigur, ratarea aderarii la Spatiului Schengen ar reprezenta un esec, ce s-ar inregistra, in primul rand, in tabara Puterii, tocmai cand ar fi fost nevoie de o gura de aer si nu de o palma dupa ceafa.

Totusi, nu inteleg de ce ne-am face probleme. In primul rand, cetateanul de rand stie ca termenele limita nu sunt respectate si s-a obisnuit sa se multumeasca chiar si cu vorbe goale.

Daca unii politicieni promit ca fac autostrazi suspendate, de ce altii nu s-ar jura ca Schengen-ul este aproape, desi el nu se vede nici cu lupa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Romania spatiu Schengen , #Schengen