Der Spiegel: Romania are resentimente in cazul Schengen

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 21:49
2597 citiri
Der Spiegel: Romania are resentimente in cazul Schengen
Foto: jurnalulpolitic

Esecul de a combate coruptia si de a face reforme in Justitie obliga Bulgaria si Romania sa astepte pana in octombrie 2011, cel mai devreme, inainte de a adera la Schengen, dar in timp ce Bulgaria pare sa fi acceptat situatia, Romania a reactionat cu resentimente.

Romania a reactionat cu furie la obiectiile Frantei si Germaniei. Presedintele Traian Basescu a declarat joi la postul public de televiziune ca liderii francez si german nu i-au spus nimic, la summit-ul UE din decembrie, despre intentiile lor - anuntate o saptamana mai tarziu - de a bloca aderarea la Schengen. "Problema nu este ca aderarea noastra la Schengen va fi amanata cu cateva luni, ci abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu", a declarat Basescu, scrie vineri Der Spiegel.

Publicatia germana il citeaza si pe ministrul de externe Teodor Baconschi care, potrivit Der Spiegel, si-ar fi cerut scuze pentru declaratiile anterioare prin care sugera ca Romania ar putea pune piedici in calea aderarii Croatiei la UE ca o masura de retorsiune fata de neaderarea la Schengen. Parlamentarii romani au spus, de asemenea, ca ar putea amana ratificarea protocolului la Tratatul de la Lisabona prin care 18 noi europarlamentari se vor alatura forului de la Strasbourg, aminteste publicatia germana.

Basescu acuza Franta si Germania de abuz si spune ca nu vom sta "ca ramele" in UE

In ciuda amaraciunii sale, noteaza Der Spiegel, Basescu a recunoscut ca Romania are numeroase probleme de coruptie. Adresandu-se Guvernului si judecatorilor, el a spus miercuri ca Romania nu va lua masuri de retorsiune impotriva Croatiei sau viitorilor europarlamentari si si-a asumat responsabilitatea politica pentru amanarea aderarii.

Intre timp, mai scrie Der Spiegel, in Bulgaria reactiile au fost mult mai relaxate. In decembrie, premierul Boiko Borisov a spus ca criticile formulate de Franta si Germania sunt "total justificate" si a declarat ca se lucreaza la remedierea problemelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Romania aderare Schengen, #Romania Basescu Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza Dyana
Dyana
rank 5
Presa germana relateaza exact faptele fara a comenta, poate ar trebui sa fie un exemplu si pentru presarii nostri
Poza ALTERNANTZA
ALTERNANTZA
rank 4
Resentimentele sunt firesti, daca avem in vedere si maniera lipsita de fair play in care ...