Desecretizarea rapoartelor privind aderarea la Schengen, ceruta in PE

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 18:36
2972 citiri
Desecretizarea rapoartelor privind aderarea la Schengen, ceruta in PE
Foto: EuropaWeb

Vicepresedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, cere desecretizarea rapoartelor privind aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei, pentru a da transparenta procesului, dar si oferirea unei date clare de aderare la Schengen pentru cele doua tari.

Manfred Weber a trimis o scrisoare ministrilor de Interne francez si german ca o data clara de aderare la Spatiul Schengen sa le fie comunicata Romaniei si Bulgariei. Acesta este de parere ca "este important sa nu se dea impresia ca UE stabileste noi conditii modificand astfel un proces aflat in curs, intr-o reactie la experiente negative avute in trecut", informeaza Radio France International.

Ministri de Interne francez si german (Brice Hortefeux, respectiv Thomas de Maiziere) se impotrivesc aderarii celor doua state la Schengen in martie 2011, sustinand ca aceasta data este prematura.

Boc, despre Schengen: Nu exista probleme tehnice. Asteptam observatiile Frantei

Franta blocheaza oficial raportul Schengen pe Romania

Desecretizarea rapoartelor, care potrivit unor surse ar arata probleme tehnice in partea bulgara si nu in ceea ce priveste Romania, a fost ceruta si de Romania, insa fara suces. Obiectiile Frantei si Germaniei la aderare au fost primite cu indignare de oficialii Romani, presedintele Basescu sustinand ca este vorba despre "discriminare". Autoritatile bulgare au declarat insa ca vor face tot posibilul pentru ca tara sa fie primita in Schengen.

Franta a blocat la Bruxelles adoptarea raportului tehnic privind aderarea Romaniei la Schengen, acesta urmand sa fie discutat din nou pe 28 ianuarie. Toate statele membre au acceptat raportul, cu exceptia Frantei, care a blocat practic procesul de adoptare formala a documentului, cerand reexaminarea implementarii sistemului informatic SIS/SIRENE in Romania, au explicat surse europene.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#desecretizare raport Schengen, #raport Romania Schengen, #aderare Schengen , #Schengen