Disputele privind intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen vor dura luni de zile - FT

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 19:55
2277 citiri

Desi 2011 ar fi trebuit sa fie anul in care tarile fost comuniste din centrul si estul Europei trebuiau sa arate ca sunt egale statelor membre din vestul continentului, divergentele au aparut inca de la inceputul anului, mai ales in privinta amanarii intrarii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei.

Cele doua tari au intrat in stare defensiva dupa ce oficialii francezi si germani au spus ca vor bloca accesul lor la spatiul Schengen, lucru asupra caruia ar fi trebuit sa se voteze in luna martie, noteaza analistii de la Financial Times.

"Nu vom accepta discriminarea din partea nimanui, nici macar din partea celor mai puternice state din UE", este citat presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Pe de alta parte, oficialii din Ungaria, tara care tocmai a preluat presedintia UE pentru sase luni, precum si cei din Polonia, insista ca nu au observat o campanie activa impotriva Romaniei si Bulgariei dusa de tarile din vest.

Premierul ungar, Viktor Orban a avertizat, de altfel, tarile din vest sa nu trateze Ungaria in mod diferit fata de alte tari in care "exista democratie de 200 de ani".

Problemele dintre est si vest sunt legate si de bugete, dupa ce Marea Britanie, Franta si Germania au sustinut o inghetare a cheltuielilor, ceea ce inseamna reducerea sprijinului financiar acordat Poloniei si altor state membre noi.

Astfel, au inceput sa apara si amenintarile. Polonezii au jurat ca se vor lupta impotrivia taierii fondurilor de dezvoltare pentru statele membre noi, in timp ce ministru de Externe roman a declarat ca va bloca intrarea Croatiei in Uniunea Europeana, daca Romania nu este admisa in spatiul Schengen, desi presedintele Traian Basescu s-a distantat de aceasta declaratie, comenteaza analistii Financial Times.

Acestia mai cred ca dezbaterile privind bugetul ar putea dura pana la sfarsitul anului, in timp ce problema Romaniei si Bulgariei s-ar putea prelugi pentru cateva luni, deoarece nici Franta si Germania nu par sa dea inapoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România și Bulgaria marchează la Balcic intrarea în spațiul Schengen. 30 de avioane românești sunt așteptate pe aeroportul bulgar
România și Bulgaria marchează la Balcic intrarea în spațiul Schengen. 30 de avioane românești sunt așteptate pe aeroportul bulgar
Până la 30 de avioane româneşti sunt aşteptate să aterizeze pe aeroportul Balcic la 13 aprilie pentru a marca intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen pe calea aerului şi pe...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Spatiul Schengen, #intrare spatiul Schengen Romania , #Schengen