Europarlamentar PNL, despre aderarea la Schengen si tonul Guvernului Ponta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Martie 2013, ora 19:09
5939 citiri
Europarlamentar PNL, despre aderarea la Schengen si tonul Guvernului Ponta

Europarlamentarul PNL Renate Weber considera ca statutul european al Romaniei nu poate fi afectat de schimbul dur de replici cu Germania si ca vom vedea la Consiliul JAI din aceasta saptamana daca tonul folosit de autoritatile de la Bucuresti serveste sau nu demersurilor Romaniei in directia aderarii la Spatiul Schengen.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Renate Weber apreciaza ca schimbarea de atitudine a Germaniei in chestiunea Schengen este surpinzatoare cat timp in toamna anului trecut, dupa tensiunile provocate de suspendarea presedintelui, Berlinul nu s-a opus aderarii Romaniei. Europarlamentarul liberal admite ca Romania are mari probleme de coruptie, dar considera ca aceasta este si responsabilitatea DNA.

Suntem in mijlocul unui scandal diplomatic intre partea romana si germana in chestiunea Schengen. Au fost schimburi de replici inamicale intre ministrii romani Titus Corlatean si Radu Stroe. Credeti ca ele pot periclita statutul european al Romaniei?

Eu nu folosesc cuvantul inamical pentru ca in relatiile diplomatice el are conotatii precise. Suntem in situatia in care se schimba replici ceva mai dure pe o tema pe care, intr-adevar, avem chiar obligatia sa ne exprimam surprinderea. Gestul ministrului de Interne german, care spune acum ca va opune dreptul de veto aderarii Romaniei, este, din punctul meu de vedere, neasteptat in raport cu pozitia Germaniei de la ultimul Consiliu JAI (Justitie Afaceri Interne).

Germania nu s-a pronuntat in ultimii doi ani de zile in toate consiliile JAI impotriva intrarii Romaniei, o face acum pentru prima data, in contextul in care Olanda pare ca nu se mai opune. Statutul european al unei tari e mult mai profund si mai amplu pentru a fi periclitat de niste declaratii mai dure exprimate la un moment dat.

Ce a determinat schimbarea de atitudine a Germaniei, care acum un an era de acord cu o aderare in doua trepte pentru Romania si Bulgaria?

Nu este primul dosar in care Germania isi schimba pozitia. Sunt lucruri care vin din politica interna a Germaniei. Nu uitati ca si presa germana a intrat in jocul inceput de presa britanica in legatura cu marele val de emiganti romani si bulgari. Suntem intr-un cotext nefericit in UE, cand, pe fondul crizei, guvernele apeleaza la discursuri si masuri tot mai populiste.

Eu m-as uita la chestiunea integrarii Romaniei si din aceasta perspectiva. E o criza care nu se mai termina. Am vazut schimbari de pozitie care m-au lasat fara cuvinte. Asa se explica razboiul dintre Consiliu si Parlament, pentru ca statele membre reprezentate de guvernele lor in consiliu isi schimba pozitia in timpul negocierilor.

Spuneati ca Germania si-a schimbat atitudinea din considerente interne. Oare nu le-am dat si argumente? Daca nu am avea problemele pe MCV pe care le avem, un ministru judecat penal, statutul controversat al parlamentarilor si toate celelalte reprosuri?

Argumentele invocate de dvs. nu le-am auzit la ministrul de Interne german. Sunt curioasa daca in timpul Consiliului JAI le va invoca. Eu cred ca nu, pentru ca lucurile nu trebuie confundate.

Aceste argumente nu se regasesc in acordurile de la Schengen. MCV este un mecanism care are rostul lui si trebuie sa se uite la reforma in Justitie. Intrarea in Spatiul Schengen presupune securizarea frontierelor, lucru care a fost facut cu logistica gemana, iar Romania are o tehnologie de ultima ora.

Din toamna lui 2010 avem acces la cea mai mare parte a informatiilor care se schimba in Spatiul Schengen si nu au existat probleme. Romania este pregatita. Si ori respectam niste reguli, ori spunem ca nu vrem si atunci avem alte probleme. Asta toamna Germania, dupa pozitia sa dura in cazul suspendarii presedintelui, nu s-a opus aderarii Romaniei. Deci faptul ca vin astazi sa invoce acest lucru insemna ca vin cu o chestiune politica.

O tara cu mari probleme de coruptie poate fi o tara cu frontiere sigure indiferent de nivelul tehnic?

Eu pot sa va dau dreptate. Romania are probleme de coruptie. Dar va mai aduceti aminte ca exact inainte de un consiliu JAI a avut loc o actiune spectaculoasa in vami, am avut sute de arestati in direct. Au trecut ceva ani. Ce s-a intamplat? Atunci intrebarea trebuie pusa inclusiv DNA.

Cum combateti voi procurorii coruptia, ce se intampla cu marile dosare? Se vorbea atunci de "regina", s-a speculat in presa ca ar fi fost dl. Blejnar. In combaterea coruptiei e o mare diferenta intre determinare si show mediatic. Eu doresc sincer sa traiesc intr-o tara cat mai curata.

Credeti ca tonul folosit atat de dl. Corlatean, dar mai ales de dl. Stroe in raport cu Germania foloseste demersurilor Romaniei?

Raspunsul o sa-l avem dupa Consiliul JAI.

Din experienta dvs. de politica europeana...

De cate ori Polonia a batut cu pumnul in masa a obtinut ce a vrut. Grecia iese in strada si obtine ce vrea, desi este foarte departe de ce i s-a cerut. Nu aceasta trebuie sa fie abordarea in general. Dar experienta mea arata ca o astfel de tactica a dat rezultate. Daca si in cazul de fata, vedem la JAI.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Romania aderare Schengen, #Germania veto Romania Schengen, #Guvern roman Schengen , #Schengen